Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
請教下咩情況下佢要強行調倉?因為唔夠人對賭?
咁不嬲佢地都有權咁做,仲要上年試過負油價,陣間學XIV爆倉咪仆街
而家只係討論緊「TQQQ背後有冇資產」,而唔係「極端情況之下平倉會唔會出事」,所以唔需要拎負油價出嚟講。

3175強行轉倉係因為價格有可能跌到負,佢唔強行轉倉就有可能輸哂啲錢。
3175出事係因為佢追蹤嗰樣嘢有機會跌到負數呀,而且佢根本唔係leveraged ETF
例如我哋討論巴菲特有冇資產,只要按佢而家嚟情況討論就得,而唔係拎佢會輸身家嘅極端情況嚟講
你拎負油價嚟講原油期價ETF,咁實出事啦
討論下啫
nvm,我都係穩定吓軍心啫
我早排145蚊清咗半倉tqqq同upro
最近開始慢慢入返貨
你咪青蒼派?
可唔可以講吓tqqq 同long大期/細期有咩分別
有班人納指回8%已經牙咁痛,遲下加息周期有回調底或者橫行就仲仆街

月供撚要有信念堅持 最緊要知道風險回報、現實經濟行係牛市定熊市
so far我個人仍然覺得納指值博率係唔錯
青蒼壯浩派
TQQQ有daily rebalance、唔洗轉倉、唔會爆倉
連登TQQQ週期:

1. 價格穩步上升,開始被連登仔留意
2. 價格繼續升,連登仔開始高追
3. 價格接近短期內高位,連登仔巴士巡遊慶祝,再度高追
4. 價格明顯回調,高追連登仔紛紛損手離場,大屌TQQQ邪教
5. 價格回穩,月供教徒又夠鐘入貨,連登仔價投FUTU
6. 價格穩步上升,邪教復辟回到1.

我講下期貨好處:

沒有Decay問題

沒有孖展利息成本,ETF管理費等

每月轉倉時會有價差,等如收左息

槓杆可自由調節,0-10倍自行選擇,入夠按金一樣唔會爆倉

期貨報價(差不多)等如現貨報價,較易評估市況

接返6/24小時交易,日頭返緊工都有得炒,可解悶。或者有突發事件美股未開市時清倉亦可

期權流通量大,玩埋option可以再多d變化
好奇一問,加息周期就多數會有大回調?
記得之前有人講上次加息周期一樣係QQQ表現最好?
我都係純粹開返SPX個圖睇 04年/15年尾
加息令人覺得增加咗企業借貸成本,利息貴咗;
最受影響係借錢借得多嘅行業。
好似今年年頭炒加息,夢想股/高PE嘅科技股跌得最金。
但調反轉睇,有能力加息係反映緊實體經濟持續向好,甚至過熱。
當然有啲例子係通脹嚴重失控,被迫大幅而急速加息,會對股市來嚟極大衝擊。
多謝解答
加完息就牛三大直路,共勉之
Tesla勁到癲
所有野開始重拾升軌
To the moooooon
美股gogogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞