Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
介唔介意講下你投資經歷?你唔似十年前就開始投資TQQQ,咁十年當中你之前投資方向/心態係咩,有咩體驗?

利申:投資咗兩年左右
經常都會有人問點解美國仲可以不斷破頂,明明Shiller PE Ratio、巴菲特指標各種指標都已經好高。

除咗#714講嗰堆因素之外,我嘅睇法係:「我唔知道而家有冇泡沫。不過就算有泡沫,我相信今次會係人類有史以嚟最大嘅泡沫,而家仲未到爆煲嘅時候。」

純粹我個人諗法,唔係咩嚴謹推論,你當係我個人主觀願望啦。
daytrade tqqq唔係仲爽?
龍市個時一球本轟落去一日執幾%都唔洗返工,一個月贏1/2日就夠

回調周期就all cash等撈底

建議你開個trade log
再對比強力持有tqqq annual return
Nasdaq唔錯
教主高徒
多謝樓上分享,牛牛其實真係好用雖然無用佢嚟trade過但mon價一流

btw 中間港股個啲唔洗睇都知係點,我港股都無撚點賺錢,一轉玩美股簡直兩個世界
琴日轟唔轟得中Tesla?
一路返工一路用其他券商先
新手劉明
財巴慘被鞭屍
tsla就一早sh定啦
今個月做得最錯係月頭$116個陣仲睇跌無入到
多謝分享
「喺港股咁多年受夠折磨」好正
可能我第時俾佢鞭返轉頭
以前會睇唔同財經專欄,而家諗返覺得好多講法都係得啖笑。

例如有啲人會睇CCASS,搵吓有咩股票「貨源歸邊」。其實即係專登去搵啲老千股嚟買,然後喺老千收割之前走得甩。

仲有「追落後」又係on9,即係搵啲跑輸嘅嘢嚟買,然後無依據咁期望佢會跑返贏。
最有代表性係孫柏文買白銀,佢見到白銀價格跑輸黃金幾百年,就覺得白銀會追返。但係「落後嘅嘢會追返」依個講法背後係無依據,而且用腦諗吓就知道白銀跑輸咗幾百年,代表喺自己有生之年反超前嘅機會好細。

另外「PB細過1無得輸」又係傻,PB細過1唔係必然會升返,就算升返都唔代表短時間內升返。

同埋港股又多仆街嘢,例如向下炒、質數供股法,真係玩到人想講粗口
何車
exactly! 啱啱Google咗,見到何車而家仲講緊PB。

仲有林本利成日用linear regression去計股價、金價、匯價,呃師奶就得,讀過Econ睇到真係想吐血。
不過近年連佢都狠批港股垃圾。

以前讀大學會專登去圖書館搵《信報》睇曹仁超,好多時都佢只係列一大堆股價升跌數據,根本咩都學唔到,淨係記得要跟「勢」。
以前仲有睇林森池,印象中好似OK,但而家已經唔記得哂。
黃金分割率呢d 聽過好專業好嚇鬼
技術分析我就無學到
去書局打書釘睇過林瑞芬本《技術分析攻略》,睇完覺得背後無咩依據

有段時間學寫VBA,用Excel研究過MA、RSI、MACD。
最後發現自己set唔同parameters就可以製造到唔同結果出嚟,就放棄咗技術分析。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞