Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
原來道指琴日都破咗頂,訓咗無睇添
Decay幅度都係差唔多

TQQQ 之前跌得深啲,所以decay幅度會大啲,但都唔嚴重
S&P 似要回返d先再上
感覺利潤唔太吸引
無所謂,預咗財報季會震
屌,琴晚一早訓左
喺隔離post見到有位新巴打講TQQQ嘅資產配置
玩TQQQ千萬不要ALL IN 附資產配置教學
https://lih.kg/2745569

我好奇就問吓佢點睇我#449個理想資產配置。佢建議我用QYLD取代Cash。我記得都有唔少巴打提過QYLD,不過始終無買到。
我嘅顧慮位係:
1. 股息係唔係要俾30%股息稅?
2. 不斷Sell at the money call係咪好策略?

QYLD係揸一堆股票,同時sell下個月到期嘅at the money index call option (現金交割)。指數升嘅話,short call嗰度咪會令隻ETF嘅Cash越嚟越少。
既然我相信Nasdaq 100升多跌少,我自己買QQQ然後做行使價較高嘅covered call,會唔會好過買sell at the money call嘅QYLD?
可否講下有咩因素睇好美股?除咗話過往十幾年表現出色、美國國運、科技發展外,喺連登唔太搵到清楚詳細既論述
有巴打提醒咗我計SPAC市值嘅方法有錯。
以SPAC只係拎到10%新公司股權去計,即係我高估咗佢嘅市值10倍。
以收市價$45.5去計,已經等於0.3間Twitter
咁而家$65.5係明顯高估,我決定今晚睇位走DWAC

有冇人指算長揸DWAC??
https://lih.kg/bdjmQcV
唔太明QYLD個原理係咩 我見到有另一隻係follow SP500
QYLD有「大量股票 + 少量現金」
然後不斷sell下個月嘅at the money Nasdaq 100 index call。

如果指數跌,嗰張short call就贏,可以袋哂期權金,現金會增加。
如果指數升,嗰張short call就輸,現金會減少,現金唔夠仲可能要賣股票。
但係QYLD吸引之處係keep住派息。

我就覺得QYLD run落去持有股票數量會不斷減少(除非有更多人買依隻ETF,注入新資金),所以一直對依隻ETF好有疑問,唔知自己有冇諗錯。
Very silly question
假設我買TQQQ 然後佢跌嘅% x 3 遠超我個倉位
係唔係都唔會爆倉
可以用耐性坐到返家鄉
DWAC仲好搵過TQQQ
你誤解咗3倍嘅意思。唔係你個倉嘅變化等於TQQQ 3倍,而係TQQQ每日變化係Nasdaq 100 3倍。

如果你用10萬蚊買TQQQ
TQQQ跌10%,你會輸$10000,而唔係輸$10000 * 3 = $30000。
所以係唔會跌到爆倉。
睇好美股嘅因素太多太多,真係講唔哂

- 寬鬆嘅貨幣政策,係咁印銀紙
- 美元霸權,係咁印銀紙美元都仲未暴跌
- 全世界科技發展嘅領導者,日常生活已經離不開科網巨頭
- 啲公司太強,你打開S&P 500個名單,由市值最高嘅公司開始睇落去,全部都係各個領域嘅霸主
- 全球產業鏈嘅最高端,美國負責最高增值嘅部分,其他吃力不討好嘅工序就交俾其他國家
- 移民國家,吸納全球優秀人才,唔係人才嗰啲都可以去做藍領
- 軍事實力強大,優越的地理位置,一直維持世界霸主地位
- 全世界投資美股嘅門檻下降,全球散戶源源不絕湧向美股。南韓、印度散戶都識得買美股,你估吓佢地會唔會玩港股?
- 公司累積太多現金,可以不斷回購托高股價
- 美國股息稅制度令公司傾向推高股價,而唔係派息

講住咁多先,大家可以再補充
真係未接觸過leverage etf
白痴問題多謝解答,最後白痴問多問
買呢啲leverage etf,其實都係唔會有保證金呢回事
同正股一樣,堅持唔放就唔會爆倉?

廢老買開VOO SPG 想研究下TQQQ
保證金方面同正股一樣,你唔孖展就唔會爆倉

不過我嘅建議係遇到十年一遇嘅特大災難都要走,例如金融海嘯。否則中途跌99%一定都會好難過。唔係一句「唔會爆倉」就可以當無事。
但係平時啲普通回調可以唔理,盡量唔好time the market。
thank you so much
仲有美國係資本主義社會,私人企業自由發展,Apple 曾經都試過係某年市值大過國家。唔似某國發展成熟就收割。
咁似龐氏
咁樣同沽空美股有咩分別?
槓桿工具總結
槓桿嘅工具有好多,有leveraged ETF、孖展、leap call、期貨。
簡單比較幾種加槓桿嘅方法:

Leveraged ETF:
槓桿倍數:3倍或以下
斬倉風險:無
優點:Daily rebalance帶嚟嘅compounding effect,長升嘅時候表現喺咁多種槓桿工具入面最好。(以相約嘅槓桿水平嚟講),仲可以配合期權玩cash-secured put、covered call。
缺點:Daily rebalance帶嚟嘅Volatility decay,武肺大跌完升返之後無咗26%。金融海嘯可以2X ETF都可以跌接近9成。
綜合評價:流動性高操作簡單,3倍或以下槓桿嘅極佳選擇,但我唔會全倉leveraged ETF

孖展:
槓桿倍數:2-10倍
斬倉風險:有,通常新聞、電影啲人輸到跳樓都係因為孖展
優點:新手都容易理解,成本唔算太高
缺點:利息成本,建議搵利息較低的券商。而且券商喺波動時可以任意提高保證金要求,容易令人大失預算。
綜合評價:珍惜生命,唔好跳樓,但如果係輕微嘅孖展(1.2倍或以下)我覺得係OK嘅

Leap call:
槓桿倍數:1倍以上
斬倉風險:無
優點:低槓桿DITM leap call可以取代正股,高槓桿可以唔洗擔心斬倉,遇到武肺大跌都捱得過
缺點:高槓桿時Time decay嚴重,橫行一段時間可以跌幾成。流動性低bid-ask spread闊,適用嘅股票有限,而且需要定期rollover,操作複雜
綜合評價:用喺SPY, QQQ係幾正,或者用喺確定性強嘅大股都唔錯

期貨:
槓桿倍數:1倍以上
斬倉風險:有,跳樓嘅原因如果唔係孖展,很可能就係期貨
優點:無time decay無利息成本,幾乎零成本獲取高槓桿。交易時間極長,幾乎幾時都有得炒,而且流動性高
缺點:玩期貨嘅人好容易對槓桿水平無自覺,去得太盡有咩股災就容易俾人斬倉
綜合評價:幾乎零成本獲取高槓桿,喺俾人斬倉之前係幾爽。不過我都只係玩咗幾日,仲摸索緊。

咁槓桿水平幾多先好?
之前有人做過研究,大約2-3倍係最理想嘅。

Leveraged ETF已經係好進取嘅投資工具,如果TQQQ/UPRO keep到過去10年升勢,都已經夠你財自架啦。如果唔夠嘅話就返工賺多啲本金。
真係信心好強,想再賭大啲先考慮其他工具。
目錄
介紹
前言 #1
乜嘢係Leveraged ETF? #3
Leveraged ETF有咩種類? #4
Leveraged ETF嘅複息效應 #5
Volatility decay #6
Volatility decay實際有幾嚴重? #7
單日大跌34% TQQQ會點? #8
數學小測驗 #80
TQQQ背後到底有冇資產? #610

玩個股定係玩指數?
指數化投資嘅原因 #446
玩個股容易FOMO #370
唔需要搵十倍股 #455

槓桿工具選擇
槓桿工具總結 #721
買TQQQ定係3倍孖展QQQ? https://lih.kg/hzpsET
睇升嘅話Short SQQQ會唔會好過買TQQQ? #30
睇跌嘅話short TQQQ會唔會好過買SQQQ? https://lih.kg/2682165
2X ETF定係50% 1X ETF + 50% 3X ETF? #572
集中買半導體/電動車行業會唔會好過買TQQQ? #77
點睇TECL, SOXL? #580, 584
點睇TMF? #675
點睇QYLD? #706, 710

美股前景
點睇反壟斷對FAANG嘅影響? #62
點睇美國開始縮QE? #144, 198, 286
點睇油價升? #359
歷史高位仲買美股? #678
點解咁睇好美股? #714

實戰部署
點樣做資產配置? #449
TQQQ太大波幅,自己受唔住壓力點算? #87
樓主個倉仲有啲咩? #369

數據/模擬
TQQQ單日升/跌超過6%嘅紀錄 https://outliersecon.page.link/bknp

各種資產嘅correlation https://outliersecon.page.link/is5E

其他連結
Reddit關於TQQQ嘅討論 https://www.reddit.com/r/MillennialBets/wiki/index/stocks/tqqq
咁快就有目錄
巴打好有心
每次都會更新嗰目錄
我愛你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞