Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
我覺得hedgefundie嘅弱點都係back test嘅時間段大部分都無而家咁低息,同埋無而家咁多科技股。

要做對沖就要有反向關係,債息上升對TMF同TQQQ嚟講同時係不利因素。
雖然我無去fact check,不過我估而家科技股佔index嘅比重應該比以前高。換言之債息依個因素對指數嘅影響大咗,所以兩者嘅反向關係弱化咗。

同埋我始終唔明白點解係揀TMF而唔係TLT。
因為TQQQ同TMF同樣都有volatility decay,依個因素都會令兩者反向關係弱咗。Back test見到揀TMF回報高啲會唔會只係因為嗰陣係減息周期?
(TMF我無咩深入研究,以上唔好當係真理,大家討論吓啫)
用槓桿買指數,屬於「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。
支持
好多人覺得買指數=悶=新手
就唔研究落去,走返去炒股送錢比大戶

其實識玩
指數可以有好多玩法
玩到你一日破產/發達都仲得
2009年到2016年
基本上都係keep住0息環境
但TLT都可以穩步上揚

如果溫和加息,估計都只會平穩,唔會債災

當然如果出現80年果種暴力式加息就應該一定股債都會仆曬街
其他人辛辛苦苦讀財報、做研究去搵十倍股。
但其實簡簡單單TQQQ已經係十倍股。
其實第一次加息對債價嘅影響最大,之後嘅影響會細啲。
舉個例,由0.25%升到0.5%係升一倍!但係由0.5%升到0.75%只係升50%。由0.75%升到1%只係升33.3%。
所以第一次加息影響係最大,之後再加影響就會細啲。
同埋我都唔認為會重現1970年代石油危機
揀TMF唔揀TLT
應該都係資金運用效率既關系?

不過聽完你講走去IB試一試
發現買10000USD TLT 同買 3500USD TMF所需按金,原來係一樣

咁TMF 應該係for 1 d 冇提供桿杆,但又想玩3X hedgefundie既人。例如我個半球HSBC倉
的確係
9成人聽到話option/leverage 就驚過撞鬼
一係就懶唔想學

反而走去抄功課問number 自己買咗乜都唔知
allin all孖 tqqq
俾大家睇一個連登仔炒妖股嘅例子。

Orph市值極低 (1.41億美元),大部分人都無聽過。曾經一日內由最低$4.97炒高到$77.77,最後$21收市。然後就死氣沉沉無升過。
跟住就有位巴打傻咗咁日日出post祈禱佢會爆升,同守株待兔冇咩分別。
依種妖股擺少少錢當買六合彩賭下就得,但係你唔會擺幾十萬落去。長遠想get rich一定唔係靠依種妖股。

睇返optimised portfolio嘅解釋:

1. 息率只要唔係爆升,而係慢慢咁升,債市唔會受太大影響,反而表現得唔錯(不過,佢舉嘅兩個例子都唔係近期)

2. 因為tqqq係三倍,所以要用返三倍嘅債etf,先可以有效咁消弭tqqq喺大跌市嘅衝擊

至於bond convexity 我就懶得睇
但似乎係好重要,因為佢嘗試解釋股債價格唔係長期對立,而當佢地並非對立嘅時候,可以一齊升

條友輸到傻撚咗
呢個理念真係唔錯
我冇能力搵十倍股,又唔敢玩妖股
買指數真係要等退休先有機會get rich
首先120唔算DITM啦,120嗰張唔係想像中咁安全。依兩日TQQQ先啱
啱脫離$120,如果轉頭跌返落去實嚇死你。同埋而家已經21年10月,買22月6月嘅Call根本唔算Leaps。

前者嗰張嘅有效槓桿係2.67,後者嗰張係2.37,計埋TQQQ 3倍即係已經7-8倍槓桿,都算幾高吓。要做好納指跌5%,你張call會跌3-4成嘅心理準備。TQQQ橫行半年,你23年張call都會跌2成。
thanks巴打

因為眼見可選既到期日得

橫行個個問題:
如果我long OTM call
係咪只要佢到左價之後繼續升
其實佢中間橫左一年又好 有起有跌點都好
但只要到後有升穿到價 其實都係一樣
可以咁講
玩leap call就唔洗理短線波幅
可以用IB孖展、期貨、leap call
你有錢補倉用IB孖9倍都得
我發覺out巴啲文好簡潔有力,我成日同朋友分享投資理念都講唔清,直接send上面講指數段文俾佢哋睇算
認同
我分享比朋友會講到1999
直接比個POST佢地自己睇好快就明

天生毒撚真係無得救
以前幫人補習訓練出嚟

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞