Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
一般要留幾多%錢去溝
等埋你上車就大跌
ITOT 真係變化細 接近不動產咁制
重有一個方法係響明顯既回調時高沽低買,將績效放大。暫時呢隻TQQQ每月都會有一次可以操作的調整,見下圖,最近三月,紅圈沽,綠圈買:

果然無改錯名
有無唸過Nasdaq約100隻成份股
FAANG各佔4-9%
而家下反壟斷潮流會有影響
唔貼單 = 9up
想sell人入你個tg group 就過主啦
我開個分鐘圖 係度鳩圈都得啦 傻鳩
問得好呀,而家好多間都官司纏身。
而家美國聯邦貿易委員會主席Lina Khan成名嗰篇論文就係批評Amazon壟斷。

不過我唔會因此作為買入/賣出嘅依據。
因為反壟斷官司通常打好多年,變化亦都好多。最終就算輸官司,都可能只係罰款或者和解。

如果真係輸到busienss model要改變,Facebook收入來源單一會危險啲。其他巨頭收入來源分散,唔容易一棍就打死。就算要分拆,都會釋放價值。

真係有唸清楚
最難係坐得定
樓主你入齊貨未
有咩策略
個人嚟講我想見到Facebook收皮添

ETF其實已經分散咗反壟斷嘅影響。
如果某個科技巨頭真係衰落,都會有新嘅巨頭誕生,然後新嘅巨頭又會被納入指數,最後贏家都會係ETF。
如果all in其中一間,俾反壟斷搞到半死不活就麻煩
我都坐唔定架,5月嗰次都試過低位震走咗之後高追
試多幾次就開始學識唔好亂郁

依一兩日係板塊輪動啫,同2月中同5月初比較算輕微啦
我擔心嘅係100隻成份股唔算多,就算新
納入指數嘅都分唔晒FAANG少咗嘅market share,可能需時多啲,decay多少少

但講到尾,點都有信心過all in 幾間
結論:fb最on9
即係假設榜尾新納入嘅佔Nasdaq 100 weighting 0.2% ,double 都係多0.2%

但今日計top 10已經weighting 53%,唔見10份1市值都5.3%
新巨頭取代舊巨頭唔係一朝一夕嘅
唔係話FB而家大約佔3.8%,新巨頭只係佔0.2%,Nasdaq 100就會跌3.6%
只要overall嘅市值係升就得

30年前市值排名最高嘅公司名單同而家截然不同。而30年後市值最高嘅公司都很可能跟而家截然不同。
不過as long as贏家仍然係美國就無問題
如果失去嘅market share跌出100隻外就唔係咁計

如果有nasdaq 200就好
7226 有無留意
咁不如S&P 500
恒生科技指數 = 垃指
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞