Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
有咩專業呀黃金分割率咪即係三分一囉
美股好 唔駛諗啦
賣哂佢
2800垃圾,即斬,早走早著。
823我覺得都優質,但係而家香港啲商場Asset Enhancement Initiatives都有限啦,增長一定無十年前咁勁。美股一定大把更好選擇。
以前成日聽人講11優質,無咩研究過唔識評論。
6823前排喺連登都見到有人話優質,無咩研究過都唔識評論。
股市越成熟 微觀波動就越接近random walk
以前用RSI MACD而家用更複雜既algo都係用黎將random walk個趨勢filter出黎
必勝係冇可能 但勝率>50% in the long run就會贏
唔同parameter實砌到有一種睇落靚 != 你要信果個parameter
咩parameter先唔會overfitting大把人做緊呢d研究同用佢搵錢

至於點解街到d TA好似冇乜用 因為零和遊戲所有人用同一套TA就所有人都賺唔到錢
從來都唔相信「賺夠比人地賺下」
我反而覺得同一套TA多人用就會變自我應驗預言。理論上如果所有人都相信跌到某個位就會停,咁真係會跌唔穿嗰個位。
但係現實世界當然唔係咁。
TA難學,但係又無咩成果咁,所以我都無去學。
想問下有無巴打會孖展買tqqq? 咁做會唔會好不智
you are welcome
等真係賺到大錢先多謝都未遲
另一邊個scenario就係
大家都知道$10係鑽石底所以唔到$10死都唔入市
咁樣小小賣單就會輕鬆插穿$10
係個ideal setting入面如果大家有perfrect information
就會變左你知我知道同我知你知我知道既無窮mind game
TA個signal會變得完全冇用

不過現實中一定有market maker
大部分人都信同一個signal既下場多數係一齊比人收割
一來券商對TQQQ margin requirement會較高,即係你孖展得到嘅金額會比較細。
加上佢本身波幅好大,好容易跌到call margin。即係回報低風險又高。

本身TQQQ已經係高風險投資,唔需要咁心急都可以賺到大錢。
如果你真係想賭大啲,DITM leap call會好過孖展。
到期日有咁遠揀咁遠,行使價有咁低揀咁低,已經可以做到大約1.3倍TQQQ又唔會俾人斬倉。
啱啱睇到篇新聞笑死我

德銀料恒指明年底達三萬七
【本地】 信報財經新聞
【信報財經新聞】外電引述德意志銀行的報告稱,隨着市場反彈,預計恒生指數到明年底可能達到37000點,即較周二收市報26038點,有約42%的上升空間。

德銀又將恒生中國企業指數目標定為14000點,較周二收市價高51%。

德銀認為,股票應該會成為中國新增儲蓄的首選資產類別,又預計香港股市將吸引資本,因可能被視為更安全。

該行又稱,雖然存在重大企業風險,但股市仍可能上漲,因為對於國內投資者來說,股票比其他資產類別的問題更少。

https://finance.now.com/news/post.php?id=692503
留名,想問唔夠錢供voo買splg係咪好選擇
多謝out 巴

問多句,有無啲咩網站可以睇下DITM leap call 既回報drawdown?
係,兩者差唔多
流動性對散戶嚟講都足夠
thx out巴 今日睇曬你寫既文,支持你繼續導人向善
多謝
希望我幾年後唔會變財經台過街老鼠
首先1張期權代表100股,DITM leap call入場費會比較貴。
同埋流動性低bid-ask spread會比較大,不過如果一兩年先出入一次又問題不大嘅。不過TQQQ你買完隨時改變心意可以賣返去去,但TQQQ call就唔好出出入入。

而且TQQQ leap call又比普通leap call危險,就算DITM都唔係真係咁穩。你有冇期權經驗先?差唔多到期要rollover,要理嘅嘢多咗。
留個名先
我以前都係玩港股
竟然係買7261
唔識開美股戶口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞