Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
繼續傳教

首先如果你可以承受all in TQQQ 呢個會係你既最佳選擇亦唔駛睇落去
但係呢到部分巴絲既QQQ exposure根本冇咁高
我會建議你地用TQQQ拎到足夠既exposure之後淨低既錢做其他野 例如TMF

例如你本來all in QLD (=200% QQQ exposure)
你可以考慮變成67% TQQQ
33%你變曬做TMF又得 留20%cash/MINT又得

因為TMF本身都有賺錢能力 我地甚至唔需要去到200% QQQ exposure都可以賺到同你all in QLD差唔多既錢
用Portfolio optimizer會搵到max sharpe (你可以理解為效率)portfolio係50% TQQQ 39% TMF 11% MINT
雖然得150% QQQ exposure但係backtest搵到既錢同all in QLD一樣
但係風險細好多(sd:25% vs QLD 32%, MDD 26% vs QLD 34%)
係咪好抵計呢
買TQQQ嘅感覺
坐上情感過山車後座
安然已不屬我

我是否應該找較平凡的那個
但他不會給我甜甜的折磨

https://youtu.be/pucYiH33LtM?t=20
巴打點睇FAS
我睇好㗎
不過自己已經有買佢啲成份股,就無再買FAS
Yellen: Tax on unrealized capital gains of exceptionally wealthy individuals
https://twitter.com/thehill/status/1452417369834278917?s=21
咁原本all in tqqq 要分散風險 點分配risk reward ratio 先最高
其實tqqq 冇經過2000~2010 呢d
backtest 冇咩說服力 體現唔到真正risk reward ratio
Backtest 2000-2010用260%QQQ叫做simulate到TQQQ不過上落誤差唔細
再早d UPRO, TMF用VFINX, VUSTX計番exposure就得
但呢d mutual fund黎 果陣未有etf 唔知有冇可以simulate到QQQ既fund
新加入可以計槓桿?
你可以set 260%QQQ + -160% MINT 加埋都係100%
計出黎sd, MDD, worst year同TQQQ可能差5~10%但條curve睇落差唔多?
thx巴打,岩岩見到,一間玩下
用Nasdaq 100 index自己模擬返3X ETF得唔得?
搵左好耐都搵唔到佢NQ/Nq100個ticker
NDX?
portfolio visualizer 開左新功能
可以假設leverage
可用200%qqq試

不過模擬唔到decay
Outliers: NDX同^NDX都唔係

TQQQ用260%QQQ(-160%MINT)大致模擬到 果40%當係decay啦
Tesla勁到
我自己覺得一來可以槓桿得更高,二來係唔驚損失太多嘅錢爆倉,你知tqqq癲起嚟可以跌六成以上
手續費唔講啦,自己用IB唔覺得有咩好計
任何長揸十年portfolio,無經過1960~1970 backtest無咩說服力
40年最少啦
FNGU多左個朋友 叫BULZ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞