Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
市場就係最怕一d從來冇諗過既野突然出現,好似Covid,即係黑天鵝。

反而有d野一早通哂天,到出現果時有哂預期,個市場反應就冇咁勁。

一早講明收水,然後慢慢收。好過先前唔講突然一野停水,個市free fall都似。
有壞消息唔係問題,只要有足夠時間去消化就得
好似中國咁突然一棍扑死一個行業就最可怕
政策市,遠離中港股票。我寧願信老美。

其實TQQQ只係run 左11年,UPRO有9年。係百幾年股市入面仲係好young,除非真係有d痴線野,例如打仗,殞石,超級火山爆發滅國等等。大趨勢都係keep 住上。指數會自己汰弱留強。
等今晚8點半再睇
今晚、聽晚都有重要經濟數據出爐
太早睇市無咩意思
Cash ready
我決定除左monthly investment/rebalancing, 唔開我嗰投資app

信唔過自己嗰死人腦

雖然有繼續睇財經台,同新聞
我都曾經咁諗
但係隻股票不斷升嘅話張call會變成DITM,時間值幾乎等於零
跟住你每次roll揀返同樣行使價就賺唔到任何時間值,roll up又等於認輸
如果永遠roll落去的確永遠唔會輸,但係都有可能永遠贏唔到
落場玩下,就知邊有咁理想
通常入得到價,隻call都已經養到好肥
你roll落下一期,可能都好近價。如果繼續升,下期好快又入價,跟住就會越滾越大
所以真係到價賣貨都ok先好SC,我有啲短炒貨都會咁做

利申:我短炒=幾個月
三倍做雞
升唔起…
感覺似見底
又燈
跌返排先
唔係點掃平貨
跌緊嗰陣講好過升咗先講
點解呢期半下體跌得特別多
Cash ready ready buy
upro 就回家
tqqq 仲有排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞