Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
標普
咁如果base on會留強呢個點
S&P既performance 係咪應該相對上會比Nasdaq 更加穩陣

利申 all in 左semiconductor
QID有經歷過2008
鳩估今個星期會落多次MA120
雖然幾肯定美債唔會default ,但遲啲會唔會震得好勁 ?

定係絕大部份嘅投資者都覺得唔會default 所以冇咩影響
睇一睇2011年 ,去到最後限期跌到見底

之後提高上限過會成功,TLT即時爆升20‰

不過如果過唔到會發生咩事我估唔到,歷史未發生過

新聞話Micheal Burry都買左幾球TLT LP博佢爆
我驚供應鏈問題影響業績、通脹多過美債危機。

一來債務上限近幾十年嚟已經提高過無數次,二來美國制度好複雜,除咗提高上限之外仲有好多方法可以走棧,一時又臨時撥款一時又凍結上限,距離真正爆煲仲有一大段距離。反而我想睇吓今日恒大到底違約未,等恒大違約都已經等咗好耐。
要估中邊年邊月邊日邊分鐘見底/頂實在太難,愈短線,愈多noise,愈多randomness, 愈難捉。

倒不如跟大趨勢控制倉位算。
考到aco未
其實就算過唔到,都係發唔到新債,政府停工
同美債違約 係咪仲有好大段距離呢
感覺似見底
未穿上星期五個底
冇睇股價
但keep住追呢個post
利: TQQQ $145@280
唔睇好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞