Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
自製孖展?
基本條件好似要連續4季有profit
VTI SPY差別極輕微,如果你本金少不如買SPLG,同SPY VOO一樣都係追蹤S&P 500
QQQM比QQQJ穩陣,應該更加貼近依一刻你嘅需要。

你keep住買SPLG QQQM唔會錯嘅。
一切都係9up,講完等如無講
佢地見升嗌升,見跌嗌跌啫

債務上限暫時解決,tapering已經price in咗,估計11月正式公佈嗰陣反應不大。
下一關係財報,未來兩星期有動盪都唔出奇,特別係受供應鏈問題影響較大嘅公司。不過我相信最大嗰幾間都唔會出事。
Overall都係睇好
睇基本面就唔好成日講咩企穩咩價
喺另一個post見到有人以為TQQQ只係揸住一堆Swap,背後其實無咩資產
所以我就去搵一搵TQQQ背後到底係有咩資產:
https://accounts.profunds.com/etfdata/ByFund/TQQQ-psdlyhld.xls
TQQQ點會冇資產
常知tqqq用咩原理 做到3倍追蹤指數 背後果堆portfolio 有咩含義
就係用swap、futures依啲嚟做到3倍囉,但係佢用swap唔代表佢只係得swap。
舉個虛構例子,如果SEC突然宣佈所有leveraged ETF要中止營運,到底買咗TQQQ嘅人會係一蚊都拎唔到,定係可以拎返NAV?你覺得係前者?
咩料😂 堆swap futures 背後一定有cash/collateral 槓桿買番黎既股票去trace index 但果堆唔係資產黎 果堆野平曬倉 留低既cash/collateral 先係有價值
同意呀,所以你覺得平倉之後會有幾多剩低?
Qqqm+qqqj, 不如買oneq
Vti同spy我會揀其中一隻算
Qcln就不比意見
你連邏輯都有問題 隻etf 有幾多資金fund in,拎d fund開倉呢堆derivatives ,唔代表隻fund買左資產,只不過係後面有cash/collateral back up, 每日同你計贏輸幾多錢,再係你d cash/collateral 加加減減

好似我馬會買左條飛 金額1000$,你會唔會話你買左1000蚊資產
OK,咁唔好照我邏輯,照你邏輯嚟講囉。

你話「果堆野平曬倉 留低既cash/collateral 先係有價值」
我開個Excel見到有市值大約167億嘅股票,咁請問平倉之後會唔會167億無哂呀?

你話「每日同你計贏輸幾多錢,再係你d cash/collateral 加加減減」
咁Nasdaq 100長牛咗10年,啲cash/collateral應該都加咗唔少啦。係咪一平倉依埋cash/collateral就會無哂呀?

你keep住馬會賭馬,連續贏咗十年,會唔會你今日決定唔再玩落去就無哂所有錢呀?
建議你了解下咩係期貨 咩係合約先 點解唔可以當係實質資產 同透過洐生工具贏錢輸錢係冇關係 ,張合約本身冇價值,同你背後既collateral /cash係冇關係,買入一張大期保證金廿萬,張大期本身都唔會係實質資產
我地而家係拗緊TQQQ背後有冇資產,唔係swap、期貨屬唔屬於資產,唔好偷轉概念

你本身無返咁上下資產,可唔可以去開好多好多好多張大期呀?
你話「果堆野平曬倉 留低既cash/collateral 先係有價值」,如果個市無大跌,你平倉會唔會失去大部分資產呀?
TECL有20% MSFT
FNGU+TECL同TQQQ可以一戰
Net derivative asset 唔係 asset 呀?
真呀 嗰堆swap future最大買家一定係tqqq
如果要平倉一定會跌價到仆街
大家唔好以為佢跟ndx 3x就唔會無事

港股3175隻嘢都試過強行轉咗倉去幾個月之後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞