Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
我好奇你tqqq佔你全倉幾多%,計埋相關期權。
槓3倍qqq 現實層面唔可行
當你10000 開始
借20000 維持3倍
升落市槓桿就會改變 要定時候再平衡
情況1 升市要買入更多 跌市要放錢入倉
情況2 升市由佢唔買 保持現金留返跌市用 跌市或有可能要買返qqq / 放錢入倉維持槓桿3倍
情況3 好似幅圖咁當初10000 本金strong hold 孖2倍唔理

結果
情況1 要資金源源不絕先有效 到時持有qqq股數過分大時 要再平衡去槓3倍qqq 所需資金非常大
情況2 好難一概而論 假設今鋪美股qe完又長牛10年 升市唔買違反當初3倍qqq操作 咁我點解唔一開始買tqqq
情況3 股災出現唔做任何動作有call margin 被迫斬倉風險
你會唔會考慮將一部分cash holdings 變成d bond etf?
所以我都覺得孖展3倍買qqq同allin tqqq無可比性
確實係心跳組合,如果有TQQQ,UPRO是否有點雞肋,進取不及TQQQ,防守不及cash或對沖工具。
新人報到
MINT, NEAR 同ishares果堆國債個分別就係佢地都係會偷偷地買小小唔算絕對cash equivalent既債去maximize income
所以舊年三月會插水
不過只要liquidity恢復番就會彈番去原價
唔會發生跌一次要用幾年利息去填
相對佢既息會比純國債高小小咁囉

利申:所有cash都放係MINT到
初步諗法係可以用短期債ETF取代Cash,例如SHV、SHY。
至於TLT、TMF就唔會買,畢竟而家係利息低無可低。
多謝你
你講短債ETF我先開始留意
咁如果我長期keep住2成cash
當月供1萬 tqqq, 留2千唔買,
大跌果陣(例如-30%) 先溝呢?
你心臟日日都做運動
但係taper開始既話呢類野會唔會陷入長跌既狀態
其實會㗎,但我又唔夠膽將UPRO轉TQQQ,轉SPY又嫌唔夠進取。

而家我係唔做任何rebalance (畢竟leap call好難調嚟調去),如果科技股繼續龍市,TQQQ比例自然會上升。咁UPRO唔轉去TQQQ都無所謂,到時高位再將UPRO轉去VOO,就達成心目中嘅理想配置

其實BRK.B 更加雞肋,已經橫行咗半年
前排Nasdaq 100回調我先忍唔住轉咗啲BRK.B去TQQQ
我就係見呢d etf 好似回報都好似幾差下..仲未計算dividend tax, 隨時揸cash會蝕得冇咁多? 但可能遲下回報會高番?
唔排除會,不過年期越短嘅債係less sensitive to interest rate
比較吓TLT同SHV, SHY, MINT, NEAR 就見到差別

利率會升幾多都係疑問,如果覺得會大幅上升,唔買債可能好啲。如果覺得會一直低息就買得過。
我理解係你唔default就唔會大跌 最多隨息口會上下波動
佢d bond就算唔係T-bill都係最穩陣果堆好難出事
唔default既話佢價錢上落主要就同US短債息率相關 類似US20-30年債對TLT影響咁
但係T-bill個rate波動好細又跌無可跌 所以呢堆短債etf個價都好穩定
就算跌都係say跌個0.2%咁 一兩個月息就填平左
前排回調嗰陣知道一定會升返,都唔多擔心
反而係BRK.B call橫行半年輸時間值嗰度唔開心,真係好考驗耐性
可能換FAS仲好
如果我心臟夠大,跌到仆街都唔賣
好似allin月供個點報比起分一部分落債再半年rebalance 好
簡單嚟講,如果唔出現特大股災、長期熊市嘅話,all in TQQQ回報會係最高。

但人性就係會恐懼,所以先要揸其他非槓桿股票ETF、債券ETF。如果最後無股災、無熊市,買其他嘢會令你跑輸全倉TQQQ。
但如果不幸出現股災、熊市,到時咪跑贏全倉TQQQ。

舉個例,睇日本動漫成日會有「防護罩」依樣嘢。現實中開防護罩係有成本,花費一部分資源去做防禦咪會令攻擊力減弱。如果最後根本無受到攻擊,有啲人咪會覺得好似白白浪費咗資源咁。
可能根本屙lin TQQQ最好
我都明,好似我幫上面個巴打做backtest咁
但係越早全倉allin,對股災承受力越強,只要無風浪既年期夠長,全倉個return就算係股災都贏有策略咁玩
想問下深度回調(穿120/200天線)時,分開幾次開leap call係冇得輸
Outliers巴已經答左我想講既野
FAS我有入(洪震南巴個po我有貼倉)
因為(anticipate)升息會令股債一齊向下所以我當時出左唔少TQQQ同TMF 一部分轉入FAS
FAS近排表現真係好強(3個月+4x% vs TQQQ + single digit)
但係長遠唔抵計 佢回報比TQQQ低 風險反而高過TQQQ
而且對跌市更敏感(舊年跌80% vs TQQQ 2/3)
長線渣佢好處係lock住TMF跌幅+食到股市波動
但係all in TQQQ長線就唔會考慮FAS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞