Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
我無話減倉呀,只係希望依段快啲捱過。等2022年年中我啲期權rollover嗰陣睇吓通脹先決定減唔減。依一段我就唔郁佢住。

其他巴打如果捱唔住,都最好堅持落去,等升返之後再諗吓咁大波幅自己捱唔捱得住,然後再決定好唔好調啲去QLD/QQQ/UPRO/VOO。

TMF我不嬲無買,protective put又太貴。
真係唔好輕易震走
琴晚入左tqqq
點解會想長揸?
香港
132 sso 120放左
sh tqqq
信美帝 唔怕
Tqqq 126%持倉 sh緊
缺點係TQQQ經歷多次拆股,所以10年前嘅價格相當低,所以買到嘅股數會非常多。
因此都唔係太準確,有冇其他巴打可以教我點解解決。

如果想準確啲,可能要搵返拆股紀錄。
例如本身只係得$1000,TQQQ一股係$150嘅話可以買到6股。
但係1拆2嘅話,$1000可以買到13股,會多咗1股。

因此用拆股後嘅價格嚟推算係會高估咗TQQQ。
乜都輕度揸啲,感受下脈搏.同時又平衡下個portfolio
其實如果無需要溝就唔好開app
有時呢啲跌勢 你明知要hold 睇得多都對你無用
呢個時候返工對沖
上網睇reddit討論TQQQ,搵到依個網幾好
https://www.reddit.com/r/MillennialBets/wiki/index/stocks/tqqq
平時又話債息升,科技股就會跌
今日債息夠升得多啦,但係TQQQ咪照升
所以睇新聞唔洗太在意太短期嘅消息,唔會好似實驗室咁A升咗下一秒B就會跌
以我自己既經歷睇番,99%既新聞,分析,youtuber 9 up都係廢既
除非好似係我地上年比外國人早知道既疫情個type news,如果唔係真係唔好太上心
1dd啦
消息係有用,但係要夠快
通常出得新聞,即係全世界都知了,仲邊有水位
D個就係我講緊既問題
再加上就算你知,你都唔會知市場有咩反應,2007-2008死一大班傻仔空頭
exceptional case真係上年個種肺炎大爆發,但即使係咁,個時你都唔會100%肯定知市場反映係點
真係冇搞咁多買指數算啦
3 ways to win in this game
Faster, Smarter, or Cheat
而家全倉緊tqqq
想買多隻唔同既etf 有咩推介?
Upro好似差唔多
Soxl?
如果你相信投資指數,除咗TQQQ之外建議UPRO
SOXL集中喺半導體行業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞