Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
而家個市咁先入tqqq係咪麻麻地
唔計資金機會成本
打和點=期權金+行使價
可以結集成書
你希望喺咩市況入市?
就用唔用TMF,想拋個磚:

三個portfolio都係tqqq佔6成,另一個etf佔4成

喺11-21年間,似乎係TMF最能夠做到對沖(downside ratio最低),同時唔會太影響回報(sortino ratio最高)?

再長啲嘅年期就要睇返optimized portfolio嘅模擬圖
對沖唔晒應該係好事?證明係某啲情況吓佢地可以一齊升,上面條數亦因此比較靚
對我黎講只要keep到成個倉唔係跌到谷底 rebalance 可以番身 加上yield夠我長揸發達就夠就夠
啱啱計咗幾樣嘢嘅correlation
結果同我諗嘅完全相反 ,估唔到幾樣嘢入面TMF同TQQQ係最低
Daily, 2010-02-11 to 2021-10-07
Data Yahoo download嘅
你係見到呢個?
我計多次monthly都係0.6左右,奇怪
依個網有顯示唔同ETF嘅correlation,佢寫TQQQ同TMF係0.13。幾個答案差異都幾大。
https://www.etfscreen.com/corrsym.php?s=TQQQ
TQQQ喺香港嘅搜索熱度不斷上升
你貢獻唔少
全部都係連登仔
仆街酒啊
其實大盤指數係一個「正和遊戲」,你用緊公司既發展/經濟長遠成長,付出時間去共贏。如果某d生意係獨市生意,壟斷成個市場,或者護城河好深,就仲正。

除非你自問好有能力搵到黑馬並且事前大手買入仲要坐定定,否則都係交比VOO/QQQ自己招兵買馬啦。而3X LETF就係將呢樣野每日3倍速上下都放大。最重要係,到目前為止美國大盤指數事實上係長遠上升。LETF既好處係cover到自身同時存在既壞處,但前題係要睇長線。

而交易,短時間內係一個「零和遊戲」,有人贏就有人輸,即係我既快樂建築係其他人既痛苦之上,反之亦然。交易亦不乏神人,當中你要對自己既交易優勢,注碼控制,同埋連續不斷止蝕出現心理困境時,都唔會有所動搖繼續執行,技術上發揮到好高既水平先可以成為少數贏家。

係機會成本下,你會選擇參加邊種遊戲呢?
遲左1日先入到帳 miss左119 宜加有2000鎂未諗下一步
Me too
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞