Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
所以我都係想加息多啲
加息直情打擊舊債債價喎
必要陣痛啦
買TQQQ記住,升就追,跌就溝,出糧就入貨

止蝕係多餘,回調姐係特價

止賺都係多餘,高處未算高

最好供埋SOXL,心雄既就買埋call

乜春波動大,槓桿損耗乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權

歷史上睇covered call/put 多數輸比buy and hold 不過就穩定d
睇你想要咩
唔經唔覺依個post已經17頁
大心臟先頂得順
熱門期權嘅價格大致上都唔會錯,如果嚴格執行嘅話,成個策略嘅期望值雖然唔高但應該係正數。
但如果一蝕就斬,你成個策略就已經變咗,期望值幾乎肯定係負。(因為你斷絕咗之後賺返嘅機會)

你揀iron condor而唔係short straddle,其實已經避免咗蝕大錢。所以要玩就唔應該咁驚青。如果你一接近行使價就斬,咁你一開始揀short straddle唔係會賺多啲咩?

我用21年10月18日SPY做例子。

如果你做$435嘅short straddle,期權金大概會有$5.36 + $5.32 = $10.68。
咁你嘅breakeven point會喺424.32同445.68。

如果你做iron condor想要差唔多嘅breakeven point (反正你都係到breakeven point就斬)
我當你揀417 LP ($1.37) 425 SP ($2.55) 440 SC ($2.72) 448 LC ($0.53)。
咁你嘅breakeven point會喺421.63同443.37,但係max. return只係得$2.55 + $2.72 - $1.37 - $0.53 = $3.37,比short straddle少好多。
還好啦,債嘅比例咁高
個blog有update、覆留言啊
不過佢個blog都有寫呢句:

Hedgefundie is was a member of the Bogleheads forum

多謝

我都估其實唔止蝕一路開落去,應該都會有得賺
但期權短倉吊鬼在一接近行使價,個人就開始慌

開張SC賺果10蚊premium,但睇住開始入價,但仲有十幾日先到期,就好驚一路升落去
如果債務上限又提高
參考返2011年 TLT即時升左20%喎
https://www.optimizedportfolio.com/hedgefundie-adventure/

TMF就⋯正如上面所講,就算用近十年數據,加入咗TMF之後嘅sharpe/sortino都係好啲

數學歸數學啦當然
屌,一直以為同一個人
我自己諗法係計一計自己個target time frame,用10% pa 去 discount返要擺幾多落snp500,呢 part future value係成個投入本金

餘額再分段盡入TQQQ,唔 rebalance,就算輸晒,期滿都有snp500 包底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞