Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
唔熟SPAC唔評論
如果Covered call策略係work,自己做都得,唔洗買QYLD嚟做
仲可以自己決定幾時做、做唔做、揀咩價、做幾耐
個人經驗
SC S & P , NASDAQ
好難搵到食
就算開到好遠,指數都有機會突然爆上輸入肉
贏粒糖輸間廠
所以早已放棄
好難捉摸
直接用voo代替債 / covered call / cash 有冇得諗
要資金買多少少tqqq既時候就賣voo
教主依一句值得保存

建議你依家跟住依個方法做,但係同一時間mark低TQQQ現價係幾多,過一兩年再睇返自己搞咁多野賺多咗定賺少咗,嘰嘰

人性係想透過各種操作去提升表現,但實際上搞得越複雜表現只會越差。
可以啊
咁咪即係同前面幾頁d師兄講用voo/spy做rebalance一樣
Voo 同qqq 都幾正相關
變相大機會高買低賣voo
但係唔想all cash 擺係度蝕inflation
巴打會否加倉,而家14x
星期五先啱啱加完
YouTube啱啱推介條片俾我,有人問巴菲特點解唔拎巴郡啲現金去買index fund
https://www.youtube.com/watch?v=nKaqpWDa5WY
喺另一個post有巴打建議用短債ETF (e.g. MINT / NEAR)取代現金。
本身無留意過短債ETF,睇完發現超穩陣,就算武肺都只係跌好小。而且年期短嘅債係less sensitive to interest rate,所以就算加息都影響不大,聽落好似好完美咁,想問吓大家點睇?

TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)
https://lih.kg/vabMciX
#147 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
將QQQJ 同 QQQM換晒做TQQQ會唔會好不智?
依家QQQM+QQQJ 同 TQQQ 係55比
如果Yield 咁少,唔明點解唔直接渣cash
咁SP? 既然升多過跌, 接貨長揸風險都唔會太高,升番機會大
你對佢回應有咩睇法?
係可以
巴非特每逢股災都會大手SP標期
Cash Equivalents係咁少
TQQQ已經夠進取,cash嗰面可以安全啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞