Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
我某程度同意嘅

但搵唔到其他嘢去hedge,見佢2020年3月都係保護到,所以就擺住先
我自己得得時間夠長買部分1x SNP500 都已經夠protection, 反正美國輸,買乜都會輸
如果你想要剩係08年之後嘅simulation應該無,可以用住portfolio visualiser先,有10年開始嘅真實數據

不過就算剩係計10年打後,睇返個sharpe、sortino,有tmf都係划算啲
條數計係咁計嘅,所以我都想接啲TMF test吓

但重倉都係voo tqqq
半年內跌50就發達了
Time to all in
其實唔洗咁驚
無驚過 年底200
信out巴
依幾日新聞話原油、天然氣價格上升,啲企業好大壓力。又話通脹好勁,美聯儲可能提早加息,債息上升。

其實油價、通脹都係同一個問題嚟。前者搞掂咗,後者都會得到舒緩。
而家油價差唔多係舊年同期一倍,咁實有通脹壓力㗎。但係油價唔會keep住依個升勢直上$160,過多一排就會減速甚至升完。而家個市好多負面消息,耐心等落去就會好轉。
其實啲新聞出完都係睇大戶點 interpret
到時用leap call / 期貨取代
只係無rebalance功能,但係都做到3倍左右槓桿
好似宜加咁 跌市既時候樓主你會點調整? 新一個月既月供份又入左户
真係煩喎。。
啱啱詳細咁睇左 gensler 段 statement, 仲有另一名SEC commissioner 既statement

佢地既tone似係強調sales practice 多過會outright ban 衣種ETF

https://www.sec.gov/news/public-statement/gensler-statement-complex-exchange-traded-products-100421

https://m.mondovisione.com/media-and-resources/news/statement-on-complex-exchange-traded-products-sec-commissioner-allison-herren-l/
其實最近無咩操作。我判斷今次只係幾個月一次嗰種調整,而唔係大型股災,所以就無減倉,坐定定等佢升返。

我前排入咗一注細注嘅(有貼出嚟),短時間內亦都唔再加。萬一我睇錯市,加得太密都唔係好事。
紀律真係好重要 仲學緊守住自己入價位唔好FOMO
樓主除左tqqq 仲有無其他野hedge?
考慮緊upro+hedge定月供sso
比較多貨嘅仲有UPRO, BRK.B, QQQ, SPY

我覺得UPRO + SPY會安心過UPRO + SSO
我覺得玩個股比指數更容易FOMO。假設有一日Apple 宣佈正式推出iCar,正常人就會好驚錯過咗,因為依種特大好消息唔係成日有。

但係指數無咁容易FOMO,就算錯過咗10000點上15000點,我都相信經濟整體會繼續發展,終會升到20000點。
一時話開綠燈,一時話禁止推出新嘅3x,完全無路捉
肯加息未,再唔加息我會擔心美國國運
通常揸幾個月就會改變心意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞