Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
如果玩swing trade
其實係咪short sqqq 好過tqqq
唔好搞咁多嘢,SH算啦
如果真係想捕捉一個升浪,long TQQQ會賺得多過short SQQQ (因為compounding effect)
本身做開swing trade ,宜家都有套條件去做指數
Short sqqq 既話理論上都有compounding effect?
我見外國既swing trader都有傾過short sqqq vs long tqqq
https://www.elitetrader.com/et/threads/long-tqqq-vs-short-sqqq.352452/
見巴打你有研究開想睇下你點睇
加槓杆仲可以用期貨
SQQQ都有compounding effect嘅。

如果連續10日升3%:
TQQQ:100*(1+9%)^10 = 236.74
SQQQ:100*(1-9%)^10 = 38.94

如果你買TQQQ,利潤係136.74
如果你short SQQQ,利潤係61.06

我睇咗你條link,感覺佢地認識唔深。睇頭幾個reply感覺佢地都以為volality decay好嚴重,所以都揀SQQQ。另外SQQQ有borrow cost、short SQQQ有爆倉風險。另外有啲券商對SQQQ嘅margin requirement高過TQQQ,相同本金之下TQQQ玩到嘅股數會多過SQQQ。
但係我唔識期貨
真係其實唔難,亦唔危險

隻MES 一手倉值先200k HKD 左右,賭得仲細過100股(以前一手最小)SPY
Volatility decay 本身係有問題,但呢個問題可以由指數長期上升去compensate返,所以應視為cost。就好似如果有3倍2800就會食左屎。
港股就算唔玩槓桿,就咁現金買都食哂屎啦
我諗咗一陣大概明明地點運作啦
感覺好過開margin,但係股災嗰陣斬倉機會高過leveraged ETF同leap call
期貨其實似margin,槓杆可以自由調校。同樣買一張mes倉值200k ,你可以入滿200k零槓,亦可以入20k杆爆
Lm
想聽Leveraged etf and margin
3x portfolio 盤前又pk中
TQQQ 又仆街
Lm
玩咁大?
要買條泳褲先
俾機會大家上車
越跌越溝 越溝越跌
佢等緊我加倉
仲要助攻跌
唔跌點買呀,跌多d唔該,美國佬會搞掂。
而家太低息
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞