Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
TQQQ 就回家了

係咪可以計今次Decay左幾多
我會減息開始打後 long TMF,但唔會諗長綫月供
歷史高位仲買美股?
不斷破頂咪一直喺歷史高位囉。
好似香港樓市咁,如果接近歷史高位就唔敢入,你由2008年等到2021都未等到機會。

鍾意買啲「抵」嘅嘢咪買SQQQ、恒生指數、白銀囉。
點睇leap put tlt?
最大risk 係fed 唔加息?
即係你而家同時持有QQQ leap call同TQQQ,然後想減倉?
我建議由槓桿高啲嗰個開始減
你睇返你張leap call嘅有效槓桿係幾多
想知你點解唔同意CAPE forecast,CAPE ratio算係各indicator中對長期股價預測力最好
無咩原因
一來我對CAPE依個指標認識唔係好深,二來睇好美股嘅因素同樣都有好多,依個指標唔足以說服我

CAPE好似係用過去10年盈利嘅計算ar ma,就算而家CAPE高,之後企業盈利keep住高速上升咪無事囉
大戶

我反而30走左一半 淨返玩放風爭算
其實好少炒依啲SPAC,唔太識捕捉走勢
我而家入完貨就打算忽視股價波動,睇佢個網搞唔搞得起嚟決定幾時賣,不過之後應該唔會再加貨
祝你揸緊信念 同啲TQQQ一樣
btw 𠵱家我發現月供都太密 不如等大盤回到100EMA 先一次過供貨
Backwardation同contango同underlying 冇一定關係,更多反映後市睇法係高定底水,不過index可能考慮埋ex dividend ,但係冇必然關係
點解要買債卷?
原來S&P 500破咗頂
上一個頂係9月2日嘅4545.85,今日個頂係4551.44,收市4549.78
UPRO今日最高133.86,收市$133.67,以收市價計距離歷史高位134.21只差0.40%

Decay一個半月多啲就係咁?
信仰注
訓醒就賺左十幾萬
主要係因為S & P 相關股EXDIVIDEND。
所以話每次轉倉會袋返小小,變相等如收左息
即係decay 只係得0.4%
一於食個靚早餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞