Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
TQQQ派愈來愈大,真心有啲驚
如果WSB個邊都多人提就真係可以
只要長期投資Nasdaq 100 / S&P 500,只要捱得過每一次回調已經唔會窮。
Leap call睇你開咩行使價啦,如果你開得高,指數又橫行一段長時間都可以輸。如果到期日分散,行使價唔好太進取,咁贏面係好大嘅。
我自己開就多數前頂
TQQQ派成員普遍高質
r/financialindependence 一向唔少人提
不過all in既人唔多 用UPRO/TQQQ+TMF / 其他有hedge過既portfolio多d
大牛市下金融板塊會跑輸
既然都係高風險 不如專注NDX
有其他錢就留返120ema 200ema溝貨
我淨係渣左2個月咋 呢一波夠曬和味
前晚升成咁我已經諗緊走做番純粹60/40
我自己覺得玩TQQQ既人多數係係股海浮沈左一段時間,蝕錢跑輸晒指數先會歸派
所以新手相對少D
我股齡得大半年
2月回調前一個星期入市
香港好似唔多FIRE 族
講真好多人炒出炒入好多最尾都係白玩或者輸錢
不如買返指數好過
係...我輸到仆街 先的起心肝去研究點樣動態去調整資產配置

一段時間係64比ITOT 加債 本來想美股下趺30% 神龍擺尾 100%美股

但未試過回調30% 但槓桿就唔同 納指10% TQQQ就做到
係...TQQQ肯ALL IN都係因為指數不會結束 有熔斷納指唔會一日趺33%

剩下要面對只有波動
岩岩相反
https://personal.vanguard.com/us/content/Funds/FundsToolsCircuitBreakersJSP.jsp
S&P有正式circuit breaker 跌到20%就全日停
但NQ冇 如果咁唔好彩NQ100成份股跌到仆街得黎S&P又冇20%你都吹佢唔漲
所有有d人會推UPRO多過TQQQ
當然呢個係理論上既可能性
如果NQ一日-33%你可能要擔心人身安全先
cash out去買午餐肉 ok?
唔係有3級 熔斷機制咩?

The securities and futures exchanges have procedures for coordinated cross-market trading halts if a severe market price decline reaches levels that may exhaust market liquidity. These procedures, known as market-wide circuit breakers, may halt trading temporarily or, under extreme circumstances, close the markets before the normal close of the trading session.
“A cross-market trading halt can be triggered at three circuit breaker thresholds — 7% (Level 1), 13% (Level 2), and 20% (Level 3). These triggers are set by the markets at point levels that are calculated daily based on the prior day’s closing price of the S&P 500 Index
係8月開始試下Leveraged ETF,分享下用債對沖既經驗
(時間好短,未必有參考價值,但已經足夠令我對債有D唔放心)
心臟細所以試下
40%SSO
40%QLD
20%EDV

EDV係睇HEDGEFUNDIE 個post入面有人提議,唔用TMF去減少債部份既槓桿。 backtest 都幾靚仔,EDV可以係SSO/QLD下跌時保留買力。

但經過兩個幾月,SSO/QLD大跌時EDV 好多時都跟住跌;
SSO/QLD回升時EDV 都上唔返黎。

最後現在20%EDV 成功對沖到SSO既升幅 (見下圖)

下年/後年好大機會加息,長債應該係最受負面影響。兒家搵緊代替品。

睇緊NUSI/QYLD 黎代替20%EDV
QYLD: 似QQQ + cover call
股息多(一年11-12%),但股價長期向下,跟住個市同步跌

NUSI: 似QQQ+cover call + protective put
股息少D(一年7-8%),但股價長期輕微向上,因為有做put,無跟足個市既跌幅

但股息要比30%稅,不過都有7.7%/4.9%一年。如果股價持平,都係對比現金唔錯既收入。

另外股息IB 先預扣30%,應該會一年一次自動退稅,再按不同類型分退(如國債不用股息稅)。
IB (Interactive Brokers) 股息稅 — 退稅的迷思:
https://paulinvesthk.medium.com/ib-interactive-brokers-%E8%82%A1%E6%81%AF%E7%A8%85-%E9%80%80%E7%A8%85%E7%9A%84%E8%BF%B7%E6%80%9D-40b447efb744

NUSI/QYLD 大部份股息都係Return of Capital(唔當係Investment Income),美國本地人唔洗立即扣稅(扣係股價成本,未來賣出股票時要比多D增值稅,但非美國人唔洗比增值稅),理論上非美國人應該會全數退回,但搵唔到確實資料,唯有試下放一年,等睇IB會唔會退稅。
NUSI股息介紹
https://nationwidefinancial.com/media/pdf/MFN-0324M9.pdf

最後,暫時可能會以NUSI試下。
月供問題想請教Out巴

小弟24歲,比股市玩左1年,決定乖乖買指數etf 5-10年去等財自
本金大概55萬hkd(另外有預備10萬+ for生活費),另外每個月存到2-3萬(一半cash,一半月供股票)

我既計劃:
TQQQ 35% + SOXL 35% + 自選股票(total 20%)

我既想法係未來5-10年會係半導體主導+爆升既機會,相等於呢10年既TQQQ;同埋TQQQ入面既公司唔少市值已經超大,要Apple升double我覺得會比nvda/ qcom/amat 等公司難,所以想揀SOXL

你上面話以TQQQ+VOO作跌市時,都唔會輸到變0
但我想法係以揸cash 為安全網作用,所以每月存款有一半會留係銀行for跌市,咁揀股上就進取d
我都唔清楚邊個方法會好d

望Out巴指教指教非常感謝
SPD、QQD我已經睇完Factsheet + Prospectus + reddit討論

1. 佢會有2%持倉係買1年內到期嘅OTM Put, 不過依個比重個fund可以主動調節,最多可以去到20%
2. 啲put option由OTC買返嚟,我地普通人未必買到咁低行使價嘅put
3. 雖然SPD 2020年9月先推出,不過reddit有人話發行商back test過08-09年,損失可以減少一半,即係SPY跌50%,SPD只係跌25%

我自己嘅諗法:
- 每年用2%去做防禦聽落好少,但係喺compounding effect之下長年累月表現會差好多
- 一開始我唔全倉TQQQ / UPRO,揸一部分QQQ / SPY已經係一種防禦,而且年輕有時間可以等QQQ / SPY升返,為QQQ / SPY再加防禦唔係必要
- 喺財自之前唔買 SPD / QQD,以免影響表現。財自辭職之後就可以考慮,財自之後回報低啲都夠錢洗,但係有安全網可以保存財富無懼特大股災

Reddit post:
https://www.reddit.com/r/investing/comments/ldabwx/simplify_etf_spd_sp_exposure_with_downside/
Fact sheet:
https://www.simplify.us/sites/default/files/etfs/factsheet/2021-10/spd-simplify-us-equity-plus-downside-convexity-etf-fs-092021.pdf
Summary Prospectus:
https://www.simplify.us/sites/default/files/etf/2021-01/Simplify-Summary-Prospectus-SPD.pdf
SOXL最大嗰堆喺Nasdaq 100入面都已經排名比較前,半導體已經係一個廣為人知咗嘅領域,而唔係無咩人留意嘅新領域,所以唔覺得SOXL會跑贏TQQQ好多,擺埋落TQQQ好過

至於揸VOO定係Cash嘅問題,我覺得無絕對答案兩者皆可
投資最緊要係自己揸得安心,有安全網先會令你TQQQ坐得穩
跌幾多應該睇percentage,而唔係金額嘅
不過啱啱粗略睇咗,我見有人話依隻免除預扣股息稅。如果係真嘅話都幾吸引。

風險雖然低唔係無,可以買但未致於可以取代現金
短線炒出炒入係零和遊戲,散户冇資金上既優勢,注碼太大一輸就直接KO。

相反人地資金雄厚,輸都係輸層皮。

就算你有正期望值既交易系統都好,冇資金上既優勢都令你敵唔過大户。而你可以做到既就係注碼控制,令到自己可以好似大户咁永遠輸層皮,但又由於永遠輸層皮令到你贏既時候又唔贏得多。

而好死唔死經歷完搞完一大輪發現平時睇唔上眼既指數表現仲好過你。就會開始想買指數。

而指數係一個正和遊戲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞