Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
唔好呀Ching…坐番三五年一定升
唔認為今次有咁嚴重。不過就算真係咁大鑊都好,最後都升返呀
控制好倉位,唔好輸到被迫斬倉就可以捱得過
out巴點解解覺得短期內 早2日個價位係值得入?(學術討論)10月唔會再跌?
輸左8%
等佢跌落100重新建倉算
以我認知既概念:
就係唔想估升跌,所以買指數。

唔知岩唔岩呢
買得指數都係唔識time the market㗎啦
唔使煩
一來正如其他巴打所講,投資指數就唔好time the market。就算過程跌得好慘,我都相信佢會升返。
過去10年依種程度嘅跌幅真係發生過好多次(雖然依一刻講出嚟好難聽),但係最後TQQQ仍然企得穩。

債務上限危機我相信最終會解決,但係過程係唔會估到,所以倒不如買完之後長揸算。
如果驚其實可以渣少少十一月或者一月小價外LP,當比小小錢買保險囉

不過倉位細就唔洗搞咁多,繼續坐ok啦真係崩盤,咪當世紀撈底機會
無錯,雖然個倉跌得好勁,但係我都依然忍痛月供
跌完咪又係升返
107就會撈第一注,唔知今星期有無機
同埋而家個市有好多壞消息,例如債務上限危機、基建法案推遲、縮QE、供應鏈問題、晶片短缺、波羅的海乾散貨指數創十三年嚟新高,每日睇新聞感覺好似世界末日咁。

但係普通散戶都係後知後覺。當我地乜都唔知嘅時候,市場一早已經跌緊。到我地睇報紙見到供應鏈問題嗰一刻,啲CEO已經部署緊點樣解決。所以喺最多壞消息嗰陣,如果你相信依啲問題最終係可以解決,就唔好輕易俾依啲消息震走。
Volatility index 都唔是好高
電腦太爆炸
FB, ig, Whatsapp down哂
跌兩日就上黎問野就知心態同注碼控制都唔得
建議你地諗下再跌多兩日會有咩操作好過
高位回你20% tqqq唔見60%你地頂得住嗎
上面有位ching成全我地
today all in
avg 126.5
事實證明揸油可以避開一劫

仲有得執添
試吓揾近期/嚟緊嘅剛性需求
XLE我揸咗三年半
唔計收息,現時表現係-13%
部分失地都係最近一、兩個月先收得返.之前-20 to 30%好平常
畀你參考下
NKE, COST, ADBE, FDX, MU, AMZN 等等最近出季度業績已經反映咗出嚟
所以我覺得呢個post嘅討論唔應該咁多,大家一傾就係講幾時入市、幾時走人
個個都想低買高賣 都on99
而家分段入tqqq upro
我睇唔跌得幾多,只係正常回調
真係去到半倉tqqq upro都唔對路
就轉加正股 (不是賣tqqq upro)

btw,20年3月大跌tqqq upro都彈得返
唔計心理層面,根本仲有可能會升唔返

而家金融體系咁成熟,根本唔會有長期熊市
(一早都無)
2020年3月嗰次跌算輕手啦

如果hold 100% UPRO/TQQQ, 係2000/2008年既drawdown可能真係要幾年以上先番到家鄉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞