Leveraged ETF 討論區 (2)

995 回覆
50 Like 2 Dislike
TMF
Lm
近排跌市出面即刻勁多post插TQQQ

TQQQ 苦主投降區!!!!(1)
https://lih.kg/hFFHAS

我代表所有TQQQ教徒 宣布投降
https://lih.kg/hFFJjS

arkk tqqq 依兩隻係咪連登最大騙局
https://lih.kg/hFDPuS
唔好擺咁多
今日又插
其實Tqqq 唔調整下 反而好難建倉....... 而家慢慢一注注落其實仲舒服
累積期嗰時還ok,到個portfolio 差唔多大要有番咁上下risk tolerance先頂到全倉TQQQ
我哋快啲出去叫春,話好後悔買tqqq,等連登仔知難而退,到時就會美股大龍市,槓桿派發大財
我發現出面呻落班都好生面口,好似都無喺依個post見過
揸實tqqq
我哋幫手推post
未退休=無問題
如果有返30-40m size,呢輪都跌咗成10m,有返工都有壓力啦

不過供到30-40m,成本可能都係10m內
我本身個倉係有hedging,所以可以長hold

我其實主張唔應該100%TQQQ,但上面師兄有提到08年之後100%都無問題,我個人就唔夠膽
盤前drop 3.6% cls
如果唔係100%,又無咁多profit 可以輸啫

利申唔係100%
不過去到咁大size,我會考慮轉upro/tmf,有人計過係同voo一樣風險但回報高好多
真係唔敢講,我就玩咗啲TMF SP 2星期左右,我見個市點佢都係跌嘅,但係實驗性質我都會接貨,再開多次SP,直到接咗3個月先停,小注玩吓
岩岩出糧又多左2000usd 師兄會考慮幾時加注 我宜加tqqq voo 6/4
每月月頭都加注,10K鎂平分
用upro/tmf必然會減低報酬,因為主要係靠upro帶嚟回報,而tmf係無風無浪嘅日子表現奇差;不過如果遇到大型、長時間股災,就可以保護到個portfolio

所以我覺得係取捨嚟,而上面所講嘅個benchmark係voo,voo都經歷咗一段時間浮沉,所以backtest要擊敗佢都唔係難事
已經唔記得back test 係包幾時到幾時,全段時間都係08後?
一出糧就加,唔理市況
有美國佬寫咗段simulation,計到去198X年,佢個blog叫optimised portfolio
去到咁遠嘅Back test 我又唔太Buy,始終有無QE係好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞