【熱血】【武鬥】源界神話第三部 — 人間終戰

911 回覆
106 Like 4 Dislike
多謝橙巴支持
呢個故係大長篇(加上契弟手腳慢)所以比較少巴打絲打Keep住追

不過,契弟保證有幾多人睇都一定會寫好呢個系列
Manchester
John Ryland's Library
一個貴婦紀念老公而建造嘅圖書館,好值得參觀
未咁快收皮
呢一更重聚 同時都有伏筆
魏鑫咁撚勁嘅,血族公主都溝到手

魏獨註定成魔
把槍咁就碎左
係咪教堂改建?
舊的不去,新的不來
返嚟囉
如果支槍唔碎,焰燈係咪會即刻收皮
唔碎點會換把勁野
一切都係命數,個刻佢未需要死住
用自己嘅聖骨整一把
我估血族公主同佢似係因為血族公主係佢呀媽
終於有文!!回歸!!
把野無記錯係咪鳳凰留比佢
追到live左推推先
所以上面巴打咪話魏鑫勁

這夜,龍天墳一行人留在扎特的沙堡中。其間,魏獨先替樂若沫檢查,然後讓沈夢生再次展開空間傳送,趕回二空國一趟,把煉製丹藥的所需材料帶回來。

回來的時候,他身邊多了一個助手。

留守在大本營的冷凝霜。

「唔好誤會,我只係需要助手⋯⋯醫生同護士咁。」魏獨尷尬地說道。

「我明白,我都睇過唔少日本醫生同護士嘅動作電影。」龍天墳打圓場。

「SOD。」步如飛和洪轟天附和。

無論如何,經過魏獨的針術與丹藥治理後,樂若沫雖然尚未蘇醒,但已經性命無虞。

「多謝。」沈夢生的道謝微不可聞。

其後他們來到大廳中,一方面分享兩個時空的近況,另一方面則安排今後的事情。當眾人聽到龍魏兩人在另一個時空的驚心動魄的情節,不時露出震驚之色。

「總括而言,文天遠已經伏誅,我哋多咗一個叫包不平嘅源神兄弟。我哋成長嘅時空已經光復,毋須再擔心。」龍天墳解釋。

「光復⋯⋯幾時輪到我哋呢。」步如飛伸一個懶腰。

「嗰位叫李晨依嘅先生呢?」姜橋問。

李晨依是蔣悅魂牽夢縈的舊情人,姜橋和花柔生非常清楚。

「我老師光榮戰死。」魏獨輕輕帶過。

「有一件事必須講,我要成為源神。我兩個未婚妻被拐到源神界,下落不明。香織,你嘅男人應該都係相同情況。」

「鳳凰都喺源神界⋯⋯鳳家。阿陸⋯⋯等等,我應該叫你陸思家?」 魏獨問。

陸思家乾笑兩聲,應道:「陸夢,我嘅真名。不過隨大家喜歡。鳳家嗎?源神界其中一大勢力。將來我帶你去要人吧。畢竟我都要返家族一趟。」

「所以大家打算衝出國際⋯⋯吖,目的地係源神嘅國度?」步如飛說出重點。

「嘿,我無所謂,總之大家去邊我就去邊。」洪轟天說。

「同意,呢個世界冇嘢值得留戀。」步如飛苦澀地笑道。

剩下來的眾人點頭,唯一已成家立室的刑爆烈除外,臉上露出一抹落寞之色。

「成神係後話,首先要解決人界嘅麻煩。再者,不管要進入神界或者應付即將到來嘅眾神之夜,前題係要蛻變成神。鏡海和尚料事如神,留低畀大家嘅錦囊係唯一嘅辦法。」

「眾神之墓。」

陸思家掏出錦囊,突然恍然大悟。莫非鏡海和尚一早算準自己會及時恢復記憶,借他的口跟大家解釋秘境的事?

果然是神僧,他暗忖。

「眾神之墓究竟係咩?」洪轟天不耐煩。

「昔日神魔嘅戰場,亦係唔少強者坐化之地,一個連守門一族都無法從外面控制開關嘅秘境。」陸思家回答。

「可以理解為異空間?」沈夢生問。

「嗯。眾神之墓係源神都趨之若鶩嘅藏寶庫,傳說入面有數之不清嘅機緣。當然,機緣永遠伴隨難以想像嘅危險,成功返出嚟嘅源神少之又少,例如死神艾比同龍族之主。呢一點相信係鏡海和尚過去一年要大家苦修嘅原因。無論如何,呢個係我哋嘅秘密武器。」

「咁我哋點先可以打開呢個秘境?」眾人問。

「鏡海和尚似乎已經為大家準備好。」

陸思家掏出錦囊,拿出一顆波子大的念珠。

等左成個11月 依家睇極唔夠喉
睇到好心很痛
有返記憶都仲係咁
陸思家:大鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞