【熱血】【武鬥】源界神話第三部 — 人間終戰

911 回覆
106 Like 4 Dislike
由以前初中追到而家出嚟半工讀vtc 終於有ac可以留言想講中出巴你個故仔真係好好睇
做個出色的二五仔
鹿巴回來我帶路

呢一季唔少角色都有重大變化
每個故都係相連
一旦信念動搖就會徹底崩潰
呢個故事都有呢種人 吳紀德
吳紀德同陳研希係同儕,同樣效力於教庭
前文提過,吳紀德都認為陳研希手段殘忍,但對象係惡人所以當睇唔到
佢以為自己為正義而犧牲,但去到戰艦嘅一幕佢終於明白一切都係「自以為」啲幸福

「效命於教庭,又點可以唔幸福?」(原文)

悔疚嘅眼淚滲喺指縫,又能夠沖走雙手嘅鮮血?

喺唔少電影小說文本,呢類角色嘅結局都係直接吞槍搵霞姨

又或者
多謝正字絲留名
契弟嘅故可以陪到大家成長,太感動
契弟細個都係因為一部網上小說《阿藍的一年間紀念冊》而寫故
之後再講
亞瑟需要你嘅正義
又劇透 btw,I do
係幾時偷左佢啲火
硬係覺得自己會喺宮本家做兵做到俾人斬死
秦志醒中招嗰句
中出巴 但你上一個故未追晒
轉頭追番
希留變屠龍刀
係阿里明咁嗎🥲但我又睇多次先知我冇左隻手🥲🥲🥲
骨折喞
冇事嘅
推文先
繼續保持信念
笑聲甫散,焰燈便化作一抹魔影,箭步來到姜橋面前,纏火的雙掌宛若毒蛇吐信,五指緊合前探,插向他的胸膛與雙目!

霍! 啪!

熱風撲面而至,姜橋上身一偏,紫焰在他右耳一吋擦過。與此同時,姜橋雙手合十,空手入白刃似的粘纏焰燈的手腕,化解對方的殺著。

「嘖。」焰燈騰空出來的右手繃直,兩指搗向姜橋的太陽穴。

姜橋臨危不亂,後坐扣腳,鬆手旋肘,右掌及時拍開快觸及腦袋的焰指,左手發勁震退焰燈!

這一招表面看似輕柔若水,可是焰燈感到的是巨浪拍岸的威力。

姜橋凝視焰燈,擺出站樁之勢,身軀微微下沉,立身中正,兩肩不偏不倚,雙足放平而拇趾內壓,一按一撥的動作緩慢而陰柔。

這正是他過去一年閉關所學的太極拳。用鏡海和尚的話,每個武者都是一株大樹,只有根基穩紮方能開枝散葉,而太極拳則是最適合姜橋的「根」。

「海神。」姜橋的源力破體而發,身後浮現出一個鬈髮長鬍,手執長戟的化身。化身寶相莊嚴,儼如希臘神話中的神明。

「源魔,用你嘅鮮血祭奠宋家嘅亡魂。」

焰燈意外的表情瞬間即逝,陰冷地怪笑:「似乎我太低估人類源者嘅實力。出於敬意,就畀你知道人與神嘅真正差距,絕望咁死去吧⋯⋯蝕骨焰蟒!」

焰燈以魔掌結出一個邪印,只見紫火化成一條紫紅交織,粗如樹幹的巨蟒化身。巨蟒卷纏在焰燈身上,隨著紫焰變得猛烈,焰燈詭異地沒入火牆之中。

姜橋不敢輕舉妄動,凝神觀察盡是火海的四周,隱約可見焰燈的身影在火中穿梭。可是,沒入紫火中的焰燈像魚兒入水。高速的步法與讓人頭暈目眩的火海使人躁動不安,無法集中精神。

唰!

姜橋雖然反應過來,可是還沒來得及旋身招架,就被焰燈的焰指貫穿後肩!

唰!

這次是大腿!

唰!唰!唰! 唰!唰!唰!

焰指如毒蛇探頭噬咬,然後又瞬間縮回火焰之中。

「哈哈哈!剛才你唔係好威風?」焰燈的邪笑聲在火海中迴盪。

接下來的短短數分鐘間,姜橋完全處於劣勢,只見他在連中多招,縱然憑著化身反擊了幾次,可是擲出的水矛卻總是慢了一步,被紫火無聲吞噬,無法對焰燈造成致命傷。

姜橋氣息變得紊亂,狼狽地繞圈低喝:「卑鄙小人,出嚟!」

「好,哈哈哈!」

焰燈從紫火中冒出來,翻手拍出一記重掌。

姜橋眼見還擊的機會出現,狠狠拍出一掌!

雙掌對上,演變成一場角力實。兩者的源力化成一輪輪弧波,在空氣中擴散。

姜橋知道這是自己唯一的機會,因此不斷灌輸源力到掌心,企圖一擊反勝焰燈。

可是,他還是失敗了。

砰!姜橋重重摔在地上,想要俯身爬起來再戰,卻咳出一口鮮血。

這就是神魔的真正力量?過去一年的苦修究竟又有甚麼意義?他抓住地上的泥巴,神色不甘至極。

姜橋不知道的是,他真正輸的並非實力。

是心態。

焰燈戲謔地前行,掌心冒出一團紫火:「人類,帶住絕望成為蝕骨火嘅養份吧。」

千鈞一髮之際,一股懾人心神的強大氣息籠罩四周,打斷焰燈的腳步。

下一秒就被一道無形的劍氣從天而降,把紫色火牆一分為二,直接轟成滿地火屑。焰燈與姜橋不約而同望向劍氣的方向,前者驚後者喜。

來者正是鏡海和尚。

鏡海和尚雙指如劍,朗笑道:「似乎重未荒廢嘛。」

「你係鏡海和尚?」焰燈不自覺後退一步。

他曾在神魔兩界聽聞過關於鏡海和尚的事蹟,縱然不知對方實力深淺,但能夠憑一招劍指轟散蝕骨火,絕非等閒之輩。

「你退咩唧?你眼中嘅我只不過係一具鏡像,實力十不存一。膽小如鼠,如果你喺神界見到我咪要瀨屎?而且我今日嘅身份暫時唔係鏡海和尚嘛⋯⋯」這一刻的鏡海和尚跟平常截然不同,彷彿變了另一個人似的。

不過,如果焰燈知道鏡海和尚的境界,恐怕會屎尿齊流啊!

鏡海和尚收起笑容,眼神驟然變得銳利:「我叫葉真。」
葉真出山
二重人格?
同宮本唔同 唔算兩個人格
因為呢個先係真正嘅佢
鏡海一直努力忘記過去(未交代嘅故事),但要救主角需要嘅唔係鏡海,而係逆天而行嘅傳說源神葉真
葉真連天道都夠膽斬⋯⋯⋯好似係
咁勁抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞