【熱血】【武鬥】源界神話第三部 — 人間終戰

911 回覆
106 Like 4 Dislike
詳細要等外傳
或者最後良心發現,代主角們捱致命一擊,為前事贖罪
我仲駐足凝視緊

啱啱先睇到第三季,im back! (好似feel到姜橋會有幾大變化)
/我可以感覺到你只係一個偽君子,束縛之下藏住一頭野獸。將來你會發現正義喺絕對嘅力量面前毫無意義/
佢都做絕對嘅力量咪得 好似包皮咁做霸王 一個火一個水
仲有你嘅土
大道者聯盟
輕輕一推 夜少少出文
一直覺得葉真係同鏡海爭過女人, 鏡海一直唔敢提佢, 又唔用劍 點知原來係同一個人
好似鏡海=一燈
葉真=周伯通咁嘅關係 咁當然葉真比人嘅感覺冇周伯通咁膠
鏡海和尚眼尾餘光掃過遠處,瞧見正跟血藤纏鬥的步洪兩人,瞬間判斷出以他們的力量無法解除大爆炸的危機,故此也不再跟焰燈在這裡浪費時間。

「葉真?」

焰燈表情一僵,故裝鎮定地應道:「葉真不過係源神捏造出來嘅傳說,根本冇呢個人物嘅存在。」

確實,葉真在源界中是家傳互曉的神話人物,可是只有大勢力才明白其恐怖,一般源神只當成童話故事。至於知道葉真剃度成僧的源神更是少之又少,所以焰燈又怎會相信站在眼前的年輕和尚就是葉真,那個連主神都忌憚的狂神呢?

「井底之蛙。」鏡海和尚輕道。

「佛宗嘅源神敢裝神弄鬼。呢度係人界,就算佛宗都保唔到你!」焰燈說罷便發動攻擊,魔掌朝鏡海和尚拍出數十團紫火。

紫火密集如雨,數量多得叫人頭皮發麻!

紫火破空疾飛,鏡海和尚卻對身後的姜橋問道:「姜橋,想知道戰敗嘅原因?」

姜橋茫然搖頭。

「太極如水,只有心靜方能發勁。我最後示範一次,好好睇住。」

鏡海和尚從容不逼地直視紫焰,先作攬月之勢而後推手,動作表面上跟姜橋之前所用的並無二致,卻散發出與自然融和一體的氣息。

氣勁如無形的河流,牽引著紫焰的方向,使之在半空繞了一圈,最後借力打力,反方向轟回焰燈體內!

很強!姜橋目不暇給。

另一邊廂,焰燈嘴角滲出一縷鮮血,盛怒地揮袖使喚焰蟒化身噬向鏡海和尚!

「受死!」

這一招聲勢浩大,焰蟒蠕動所經之處皆焚燃燒起來,從天空鳥瞰下去活像一條火龍。焰燈相信即使是黃泉和希留的神魔都不能正面接下這全力一擊。

焰蟒吐出火舌,毒牙如兩柄彎刀,大口噬向鏡海和尚。

鏡海和尚不避不退,朝焰蟒化身的方向而行,五指隨手一吸,把地上的鐵劍吸附到手中! 他手執的雖然只是凡鐵所鑄的士兵長劍,可是在他手中卻發揮出超乎想像的威力。

鏡海和尚身法玄奧莫測,舉手投足如劍仙下凡,縱橫交錯的劍光把迎面而來的火球一一斬開,最後一個弓步衝上去,離地躍上焰蟒的上空,往蛇首刺出一抹銀雪般的劍光!

「散。」

鐵劍貫穿蛇首,把焰蟒牢牢釘在地上,劍氣炸開蛇軀,把焰燈逼得暴退十步才站穩腳步。

焰燈眼見勢色不對,陰戾地盯著握劍而立的鏡海和尚,一邊後退,一邊揮袖喚出一道火牆,眨眼消失在漫天火焰中。

「眾界之夜來臨之日,就係人類滅亡之時。」焰燈的狠惡的話語在空氣中迴盪。

鏡海和尚輕輕放下化成碎片的鐵劍,惋惜道:「可惜。」

他徐徐轉身,往被血藤的方向舉步而行,劍指劈出兩道劍氣,救下步如飛和洪轟天。

「退下。」鏡海和尚吩咐兩人。

此時,陳研希忽然抬起頭,眼神空洞無神,發出希留的邪魅女聲。

「葉真果然存在,而且係一個禿臚啊!即使你本領再高強,都冇辦法救下所有人呢。呢個位面注定滅亡,邊個都阻唔到,呵呵。」

事實上,希留說出此話的時候已經身在宮本家的地域⋯⋯

「成神成魔本乃叛逆天而行,又何來注定一說呢?」

「故弄玄虛。」陳研希四周的血藤分成過千的的血刺。血刺交織成網,罩向鏡海和尚等人。

鏡海和尚見狀攤開兩掌,雙指朝天一動:「靈劍,起。」

言出法隨,地面數十把鐵劍同時懸浮起來,隨鏡海和尚的手指動作疾飛。飛劍摧枯拉朽,斬斷漫天血刺,然後在高空排列出一個劍陣!

「神劍塚。」鏡海和尚低喝。

就在陳研希快要自爆的一剎,鐵劍從天而降!

劍雨直下,瞬間把陳研希的身軀淹沒。當劍雨停下的時候,陳研希已一命嗚呼,葬身在劍塚之中!

鏡海和尚盤坐在地上,雙掌合十:「安息吧。」

姜橋看著鏡海和尚的臉,赫然發現他的臉頰出現一道道裂痕:「鏡海大師?」

鏡海和尚亳不在意地應道:「為咗追趕你哋,頌僧呢具鏡像又再分成幾份,剛才暫時嚇退敵人一口氣消耗源力,所以呢好快就會消失。開心嘅時光特別快,又係時候講掰掰。嘿嘿。」

姜橋、步如飛和洪轟天三人聞言,臉上無不帶著愧疚之色。

「下一次相聚就係神界,相信到時候大家已經各領風騷,嘿嘿。貧僧無辦法親身見證人界嘅結局,所以為各位準備最後一場試煉,大家返去就會明白。」
「時候已經差唔多,未來見。」

語畢,鏡海和尚便化作一抹星塵,於夜空消散。

就算佛都保唔到你

葉真最強既時期究竟有幾勁
話時話 鏡海巴好似好耐冇見 定係改咗名呢
「姜橋,想知道戰敗嘅原因?」

姜橋茫然搖頭。

姜橋:我唔想知 唔好同我講
契弟又手殘
外傳會睇到葉真嘅強大,同埋點出家成為鏡海和尚嘅原因
契弟應該冇記錯姓氏
舊故有留個路起眼嘅伏筆
鏡海只係法號,真名叫葉真
姜橋:咪撚搞我啦 你玩埋佢啦

題外話,太極有拳法亦有桿法,拳綿柔,桿渾厚

姜橋嘅武器係漁竿,而且鏡海要佢練太極另有原因
鏡海=食神嘅夢遺大師
葉真=令狐沖
俾人打到咁頹?
你原意係寫佢想知定唔想知㗎
佢想答:唔知
咁鏡海應該係要問佢知唔知
而家問佢想唔想知 佢搖頭就變咗唔想知
你又好似有道理
遲啲改返先
有無人數過鏡海有幾多個分身出過場?
好問題
呢個位面本身一個
為咗救主角群 一分三

鏡海和尚基本上不死身,如果唔係天道又點會睇上佢
鏡海栽種樹苗,同時唔知自己亦係天道嘅樹苗
未來新天道?

之前好似講過,話鏡海真身原本有機會可以上到如來級數(主神?),咁而家其實係咩級?應該好抽過聖帝,即係起碼係始尊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞