【熱血】【武鬥】源界神話第三部 — 人間終戰

911 回覆
106 Like 4 Dislike
應該係大家實力都係壓咗落半神極限 不過經驗差距所以輕鬆贏?
好鍾意呢招 勁型
我個咁理解
中出巴,我想睇文
我理解應該唔止係經驗差距,之前講過話有啲源神會突登唔突破壓制自己升lv去擴大自己源力池。咁即使同級,源力都會勁過同級啲人好多。我諗同理係壓縮係半神實力之下,鏡海嘅源力都會勁過其他源神
仲要係分身一分三都打爆其他源神源魔就知鏡海本身勁到幾誇張
我理解係,半神lv 上限係100lv,同樣地佢既技能都最多去到100lv

如果鏡海級既就兩樣都max 100lv,但其他既人例如暫時4boss 就人物100lv,但技能未到100lv,再加技能上既剋制運用,就有而家既情況
同埋本身嗰4個都係源師源徒,鏡海就起碼源尊/輔神(9 up,叫得做劍神,應該同龍神火神死神嗰啲差唔多)
一陣覆 收工返屋企會加速
鏡海和尚沉聲冷喝,同時結出手印,兩指指天,指間凝聚出耀目金光。

「不動劍印。」

言出法隨,只見數之不盡的光劍從鏡海的兩指飛出,反轟撲面而來的刀影。刀劍如兩道相撞的洪流,狂風捲起地面沙石,隆隆的爆炸巨響震耳欲聾,儼如科幻電影才會出現的電影特效。不難想像,要是此時誰不長眼的衝進洪流之中,除了直接絞成碎片也沒其他結局罷了。

「劍河。」鏡海和尚冷道。

他劍眉一挑,眼中閃過一抹金光,雙指往前方壓下去,光劍的數量頓時暴增,像一條川流不息的長河。伴隨著嗡嗡不斷的劍鳴,劍影把希留徹底淹沒!

很強,花柔生等人看得目不暇接。

光劍粉碎成漫天星屑的時候,整個庭院化成一片廢墟,而希留已趁機轍退,消失在這個場景中。

「宮本香織,今日暫時放你一馬。即管活多一陣,眾界之夜來臨之日,就係你嘅死期。」希留惡毒的餘音在風中迴響,久久不散。

咔嚓。

鏡海和尚在交手中用盡這最後一具鏡身的源力,只見他的身體逐吋龜裂,碎片漸漸脫落。

然而,他的目標達到了。

他救下未來的大道者,扭轉了所謂的命運。不過,他並沒以此當成自己的功勞,畢竟大道者的命運本來就無法確切預測出來。

「可惜能夠擺脫命運嘅人,唯有大道者。」鏡海和尚輕嘆。

「鏡海大師?」花柔生震驚。

「返去吧。最後兩個星期,先係貧僧畀大家嘅真正試煉。過去一年嘅修練,就為呢場活過試煉。福兮禍兮,能唔能夠捉住機緣,各憑本事。」

「試煉?」冷凝霜問。

「神葬之墓。」

鏡海和尚古怪一笑,最後徹底消失在空氣中。

發覺中出巴好中意用「言出法隨」
一陣再有文
無文去泰晤士河裸泳
理解正確
分身嘅三分一
當然,如果打落去 鏡海嘅力量亦捱唔到太耐
學嘅功法同經驗都有好大影響
正如包皮境界係聖帝,但真正實力加神火已經夠打贏始尊
下更會講吓鏡海 輕鬆伏筆更
慣咗 同手殘一樣
好似天道出現得最多言出法隨
同埋「無風自動」
Ch.10 金鴨?

源神界。

源神大陸,龍家。

此時龍族霸者,龍在淵坐在桃花林一般的庭院中看著銅鏡,鏡中浮現出來的畫面正是身在人界的眾人。畫面不時變幻,最後停留在龍天墳與魏獨身上。

與龍在淵一同觀賞「人界劇場」的除了不斷喊「我個孫只係孩子呀」,嚷著要派大軍營救龍天墳的妻子月聘婷與施法的鏡海和尚外,還有從不請自來的死神艾比。

「咳。」鏡海和尚濁咳一聲,嘴角滲出一縷鮮血。

「唔,鏡海?」 龍在淵眉頭一皺。

「係鏡身神術嘅副作用。不過虧你諗到呢個辦法避過佛宗嘅懲罰,果然係史上最狡猾嘅和尚。」艾比邪笑。

事實上,鏡海和尚當年因為一件事受到佛宗的責罰,被同門佛僧向如來佛請求,貶他到人界靜思己過。

呃⋯⋯其實嘛,也不是甚麼大事,鏡海和尚就是在佛門清靜地中貼滿寫真集,六祖慧能打開房門看見一張腿張開的西洋美女照片。

「嘿嘿。鏡身神術唯一不足之處,貧僧不但控制唔到鏡身嘅行動,亦無辦法與鏡身聯系。」

「獨立神識嘅分身?」龍在淵捋白鬍,打趣道:「已經好耐冇聽過『葉真』呢個名字。」

「不過係一個挑戰天道失敗嘅男人。」鏡海和尚輕描淡寫地帶過去。

「今次人界嘅劫難似乎並非表面咁簡單。」龍在淵沉吟。

「魔主。」艾比和鏡海和尚想到同一個地方。

龍在淵臻首,分析道:「萬火院焰燈、血族希留、獸族黃泉,加上守門一族嘅陸無爭,彼此本來無相交點,而且表面唔似受控於人。但我總覺得幕後有人操控呢一切。魔主麾下五大魔將⋯⋯撒旦被包不平重創,相信唔會係佢。」
包皮打過撒旦?
猶大用過嘅七罪柱
撒旦嘅七罪柱受損,本尊都會元氣大傷
一碌就傷到做唔到嘢
佢都冇得揀了
五行主神對應五魔將
咁有冇神主對返魔主
上帝/如來/阿拉嗰啲?
主神之上有個境界係真神/真魔

真神就兼職 真魔就魔主 估係咁估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞