【熱血】【武鬥】源界神話第三部 — 人間終戰

911 回覆
106 Like 4 Dislike
咁係命運 註定要佢死
所以係兼職巴(天道)嘅錯
點解你要咁做
仲講咁多,出文啦
冇文
中出巴原來姓賴
中出巴係咪被人麻包袋咗
無文?

芭絲特曾經問過父親一個問題。當時她只有十五歲,剛被任命為四十區副管理者的父親正在堆滿古籍的書桌上撰寫論文 。

「爸,點解你會鍾意研究呢啲石頭?」

「係歷史。歷史唔會背叛我哋。從古至今,一個國家滅亡必然伴隨恐佈嘅極權。」芭絲特的父親感慨道。

「同研究呢啲石像呀,石碑呀有咩關係?」

「從政者要汲取歷史嘅教訓,避免犯上同樣嘅錯誤。即使我哋唔係歷史嘅主角,都要盡力演好戲份,耐心等待。每個皇朝沒落嘅時候,除咗出現極權,亦會有英雄出現。」

芭絲特不解,追問道:「咁我點認到邊個係英雄?」

「呢點就要考驗領導者嘅眼光同膽色。」

「膽色?」

「賭上自己同人民嘅賭局,一旦押錯隨時萬劫不復,但⋯⋯」

芭絲特的父親托眼鏡,鏡片背後的雙眸深邃無比,壓下聲線續道:「押中就係推翻教庭暴政,復國嘅大好時機。」

事實上,芭絲特的父親從來沒有效忠教庭的想法,一直等待著扭轉大局的人出現。可惜的是,他還沒等到「賭局」開始就遭到扎特毒害。

現在,這份壯志落到芭絲特手中⋯⋯

時間逐吋流逝,個室靜得落針可聞。

芭絲特深呼吸,然後按下窗框的按鈕。

隨著玻璃緩緩下降進坑槽,她、魏獨和龍天墳的臉龐映進在場者的眼中,三人頓時成為全場焦點!

「台上嘅男人我已經買下。已經放到台上嘅拍賣品又豈能突然反悔?」

「呃⋯⋯芭絲特大人,呢個係教庭嘅扎特大人指示,一旦發現黑髮,身受重傷嘅可疑者就要帶走截查。大人無謂因為一個賤奴要我為難啊。」主持雖然不敢頂撞,卻刻意把教庭掛在嘴邊。

呸,一個小女人敢跟扎特大人叫板嗎?主持心裡冷笑。

諷刺的是,這個主持同樣是男奴,過去也被當過拍賣品。可是,當擁有丁點能力後,他便甘於成為走狗,狐假虎威,以欺壓男奴為樂。

在主持眼中,芭絲特從來都只是沒有實權的扯線木偶而已。這個位面沒有《木偶奇遇記》,皮諾丘會遇上賜予他生命的仙子。

「我再講一次,呢個男人我今日一定要買走。你可以同扎特講,叫佢親自問我要人。」芭絲特的語氣不容拒絕。

主持聞言,臉紅耳赤地說道:「開罪扎特大人,後果非常嚴重!芭絲特大人,我勸你考慮清楚。」

「我之後要做嘅事情先算得上得罪扎持。」

芭絲特環視下方:「我宣佈由今日起廢除男奴制度,男奴拍賣亦到此為止。呢個係一個錯誤,單方面嘅壓榨與剝削並非平等。」

這十年來的男奴制度突然瓦解,使在場的參加者一片嘩然。

「造反喇!造反喇!芭絲特,你惹上大麻煩喇!」

芭絲特沒有理會暴跳如雷的主持,回頭對魏獨和龍天墳說道:「兩位,去接你嘅朋友吧。」

魏獨點頭應道:「我保證,你唔會後悔今日嘅決定。」

龍天墳左手一揮,石牆像施展了魔法一般延伸出一條通往台上的石梯。

魏獨與龍天墳並肩而下,在全場震驚的目光中徐徐步下石梯,來到秦志醒面前。

「醒。」

魏獨看著眼神失去神采的秦志醒,再看到後者死死抱著一個染血,發出陣陣腐臭的布袋,心裡已猜出一二。

魏獨蹲在秦志醒身前,不管他滿身污垢與酸臭,用力抱住他的肩膀:「巴打,你一路上辛苦喇。」

「只要我喺度,再無人可以恰你!」

「以眼還眼,血債血償!」魏獨一字一頓說道。

秦志醒渾身一顫,靈魂彷彿從黑暗中被呼喚回來似的。

他凝視魏獨然後終於發出撕心欲裂的嚎哭聲,像迷路嚇壞後找到父母的孩子,頭埋在魏獨的肩膀上,抓住魏獨的衣服不放,直至幾秒後昏迷過去。

「醒?」

魏獨察覺出秦志醒身體的異樣,旋即把他揹起來。

與此同時,十幾個守衛如臨大敵的跑到台上,將魏獨和龍天墳團團包圍,槍口齊刷刷地對準兩人!

「刁那媽。」

龍天墳玩味地掃視四周的敵人,一掌拍落舞台的地板上!

恐怖的掌勁掀起一輪氣環,地板升起層層石浪,把守衛連人帶槍拋飛幾米之外,生死不明。

「喔,叫扎特最好派一支軍隊好好守住門口,沖乾淨涼等我哋。我哋好快就會登門拜訪。」龍天墳不以為然,與魏獨轉身而行。

「你哋斗膽!!!」主持一邊大叫,一邊驚懼地後退。

魏獨回頭,彷彿想起甚麼似的,幽冷的目光直射主持。

「左腳?」魏獨問。

「唔?」

「右腳?你剛才用邊隻腳踢我兄弟?」魏獨再問。

主持嚇得魂飛魄散,轉身就逃,可是才跑了幾步便栽在地上,雙足齊口而斷!

魏獨甩走長槍上的血漬,邪笑道:「既然唔答,唯有兩隻腳一齊斬吧,嘿。」

「走吧,救人要緊。」龍天墳說道。

「嗯。」

遲來的文

阿魏
志醒好似有病
就死
有魏獨就唔會死
喊左 要救返佢呀魏
練咗九死神功嘅阿魏愈來愈似艾比(性格上)
咁應該重會再重情義D先岩
冇錯 我一直都深信In 魏獨 we trust
其實除咗葉真嘅故事,我對艾比嘅故事都好有興趣
但救返我都生不如死😭
係咪傷心到傻咗
暫時人唔死心都已死
Ch.12 血契

四十區,皇宮深處的客房內。

這時候,躺在大床上的秦志醒仍然昏迷不醒,眉頭不時痛苦地緊皺,額角滲出豆大的汗珠,火燒一般灼熱的皮膚下可見陣陣暗紫的邪芒,彷彿有甚麼要擠破他的身體。情況每秒愈下。

任魏獨的銀針插進他身體的竅穴,仍不見起色,情況每秒愈下。

魏獨坐在床邊,頭髮黑白交織,貼住秦志醒胸膛的右手維持著散發著聖潔的白芒,不斷為其灌輸生命力。目前為止,這是他唯一能夠做的事情,可是治標不治本。即使他的

「佢因為受傷發燒?」龍天墳倚著床尾的柱樑問道。

魏獨鬆開手,拔出秦志醒身上的銀針,凝重地搖頭。

「醒身上嘅傷已經完成康復,連骨頭幾乎徹底粉碎嘅手臂都回復原狀,照道理應該蘇醒。」

「會唔會係傷心過度?畢竟⋯⋯嗯。」龍天墳瞄看遠處擺放宋靈兒首級的木箱,提出一個浪漫的說法。

換作誰遇上這種人間慘劇都寧願乾脆在夢裡死去吧?龍天墳這樣想著。

魏獨再搖頭,拿起盤中的銀針瞇眼端詳:「我嘅銀針黑咗。」

「咁一定係劇毒。」龍天墳這次篤定得很。

「人間應該唔存在我吸收唔到嘅毒素,而且銀針係被燒黑。我感覺醒體內好似有一股火焰不斷燃燒,榨取佢嘅生命力。」

龍天墳愈聽愈糊塗:「刁那媽,好彩我唔係做醫生。」

魏獨沉吟兩秒,忽然揚聲道:「可以出嚟吧?我知道你喺度。」

話音甫落下,一隻黑貓從床下溜出來,慵懶地伸個懶腰,然後搖身一變,變回人類的姿態。

這隻貓正是受死神艾比所託,在魏獨身邊當保母的孟婆!

「哇,麥教授?(詳見《哈利波特》)」龍天墳嘀咕:「貓女郎竟然係一個老太婆。」

孟婆乾咳兩聲,惡巴巴的瞪龍天墳一眼。

「孟婆,我非常尊敬嘅孟老師。」魏獨坐直腰板,裝出好學生的模樣。

「唔使口甜舌滑,老嫗只係一個老-太-婆。」孟婆端詳床上秦志醒,正色續道:「你所講嘅火焰係異火。如果無推斷錯,打傷佢嘅敵人係焰燈吧。」

「焰燈?」

「多年之前,焰燈收服魔界中嘅蝕骨火,即係你位朋友體內嘅異火。佢應該誤打誤撞,將焰燈嘅火焰強行吸進身體,先導致如今異火喺體內作祟。以佢如今嘅情況,即使你再用源力為佢續命都無濟於事。」

孟婆看到魏獨「要救佢其實唔難,只要用以下嘅材料煉丹服下,釋放出蝕骨火就可以。」

接下來,孟婆說了一堆奇怪名字的藥材。不諳醫道的龍天墳當然聽得一頭冒水,而魏獨的臉色則沉的快滴出水。

「阿魏,你寫張清單畀我,我馬上去搜羅。」 龍天墳說。

魏獨應道:「呢啲藥材只存在喺神魔兩界。」

「理所當然,蝕骨火本來亦唔係凡界之物。不過既然尋常辦法解決唔到,唯有另求他法。呢個世界只有兩個人可以救到佢。」
即使他的

其中一個會唔會係包皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞