我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
出場應該暫時唔會,但可能會響熙熙回憶入面出現
綠茶巴
山區巴
敵人出現了
sor
藍疫巴
989巴
唔知呢
有危機!
唔知呢
陰公,回憶得嗰兩句,葉師傅,求求你幫吓手,書信來往,講吓Kitty姐姐生活如何都好吖
二百五十六

十一月尾既呢一日,我地照舊響放學之後球會練波,流○既各位隊友都好努力咁備戰週末聯賽對南○既榜首大戰。

賽前我地以一分之微領先緊次席既南○,如果贏左既話我地就可以擴大領先優勢到四分,所以呢場真係一場好重要既榜首大戰。

就連練完波大家一齊食飯,話題都離唔開呢場波。

除左我。

我由頭到尾都響度㩒電話。

「女朋友?」賈加華忍唔住問。

我搖搖頭,繼續覆messages比淇淇。

但其實我keep住check既,係秋兒姐姐有冇覆我messages,而回覆淇淇只係順便。

我知秋兒姐姐其實開緊會既,所以雖然係覆得好慢,但至少有回覆,對我黎講已經好好。

淇淇則係秒回,同埋我覺得佢好似同我傾得幾開心。

「咁痴身係好辛苦既。」華爺笑道。

我聳聳肩,不置可否,亦都懶得解釋。

華爺繼續笑道:「你又係咁,達叔又係咁。」

我望一望達叔,果然見佢響度低頭send messages。

華爺之後拍一拍阿必:「幾時到你又桃花啊?」

「我?」阿必驚訝地道:「乜你唔知而家響屋企有幾條索女排緊隊等緊我返去同我做愛咩?」

「係喇係喇,上次你先話自己係處。」華爺都冇阿必咁好氣。

「我係話我碌鳩好似碌柱咁撚粗。」阿必不慌不忙咁糾正地道。

「哦,係呀係呀。」華爺應酬式咁樣回答。

「唔信?等我而家入廁所show比你睇!」說著說著,就要拉華爺入廁所。

屌,好撚基。

禍從口出既華爺就係咁比阿必強行拖左入廁所show丁……

痴撚線……

*

出左地鐵站之後,我就踏上一個人既歸途。

其實自從上次之後,我都再冇自作聰明咁幫秋兒姐姐買埋飯盒。

廢事浪費喇。

我一個人一路行又一路㩒下個電話,最後又click左入去秋兒姐姐最後一個訊息入面。

秋兒姐姐:‘‘嗯,我而家都準備走喇 ’’

無錯,秋兒姐姐總會回家既。

其實呢個都係一個返屋企既原動力黎既。

即使只係一陣,但我都叫做可以見到秋兒姐姐,同佢傾下計咁。

我甚至乎會拎埋啲功課過去一齊做,等我可以對住秋兒姐姐耐啲!

其實都好好架喇。

唔經唔覺,我已經行到去屋企樓下。

離遠見到馬路旁邊泊左一架黑色既私家車。

我唔識車喇,但架車比我既感覺好名貴,響公屋附近既馬路黎講特別顯眼。

嘖。

有錢大晒咩。

然後司機位既車門打開,一個著住西裝既老司機落車,再行去後座打開其中一邊既車門。

一個身材高大,髮型打理得整整齊齊、著住校服既男學生落左車。老司機則響後面恭敬咁企響度,男學生輕輕力友善咁拍一拍佢膊頭以示道謝。

我同呢條友既距離有啲遠,睇唔清楚佢個樣。不過呢條友落車既動作、對老司機既態度,唔知點解比到一個風度翩翩、好有教養既感覺我。

嘖嘖。

呢啲咁既人黎我地呢啲公屋既屋邨做乜春?

男同學落車之後慢慢咁行去私家車既另一面打開度車門,然後一個著住校服既女學生一臉唔係幾好意思既樣落左車…

我目定口呆…

點解…?

係…

秋兒姐姐…?

秋兒姐姐落左車之後,一臉微笑咁向男同學道謝。男同學同佢講左啲野,佢又微笑咁搖一搖手,再傾多兩句,然後大家就揮手道別,老司機為男學生打開車門,男學生就上返車,老司機隨即都上返車揚長而去。

而我就呆左咁企響遠處。

唔知點解,我心入面對果位男同學湧起強烈既敵意。

呢個時候我應該係上前會合秋兒姐姐同佢一齊上樓,但唔知點解我企響度好似郁唔到咁,只係呆呆咁望住佢上樓。

……

……

……

個男同學…有車…有司機…有教養…

我只係屋邨仔一個…

秋兒姐姐仲對住佢微笑…

……

……

……

我手中既電話突然間一響,我拎起黎一望……

係秋兒姐姐。

秋兒姐姐:“我返到屋企喇,你又話差唔多返到既?”

我回過神來。

秋兒姐姐對住個男學生只係禮貌性既微笑啫,佢響學校都係咁架喇。

唔好諗咁多喇。

於是我回覆左句:“在樓下了”,然後再次起程。

(待續)
熙熙一定因為自卑心作祟同埋覺得對唔住秋兒所以選擇讓愛喇,傻仔嚟嘅
推推推推
有錢仔終於出場
傻鳩熙又要出動了
熙哥準備到處留精
出現了
係文呀
有文睇緊係要推下
到底kitty 除咗鐘意熙熙鳩大同靚仔仲有啲乜
去英國食洋腸BBC
準備破淇淇處未
葉開巴個世界觀真係好大,
好似star wars咁每個角色都有佢既故事
最近睇返ocamp女女先知miss咗咁多野
屌柒咗彈彈妹呢條淫婦先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞