我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
多謝
係呀,條打靶出現了

可能屌第二件
佢心理其實唔係幾平衡
真。M女
萬言巴
暈巴,梗係記得喇,好多謝你一路以黎既支持
未咁快
二百五十八

「咁個乜野Christmas Ball幾時舉行?」我問。

「暫定係十二月二十一號夜晚,不過應該唔會變。」秋兒姐姐微笑道:「即係學校放聖誕假之後既第一日。」

唔…

係我上飛機去日本參加東亞少盃決賽週之前既一日…

「妳係咪都會參加?」我問左條好傻既問題。

秋兒姐姐噗哧一笑,再道:「梗係喇,我有份搞架嘛。」頓了一頓,又道:「同埋我負責跳開幕果隻舞架。」

「開幕果隻舞?」我問。

「即係舞會開始之後由我地帶頭跳既第一隻舞,」秋兒姐姐微笑地解釋道:「我地跳完之後其他同學先會開始跳。」

跳舞…

跳社交舞…

係要…

「社交舞係要兩個人一齊跳?」我問。

「係呀。」秋兒姐姐微笑地回答。

「一男一女?」

「係呀。」秋兒姐姐答道,面上仍然係掛住果副微笑既表情。

「咁我同妳跳。」我毫不猶豫地道。

點都要霸左個先機。

點知秋兒姐姐噗哧一笑,道:「傻熙熙,Christmas Ball係限定中六同中七既同學先參加得架。」

「下…」我大失所望。

點解會有限制架!

「同埋開幕既舞除左我之外,都已經揀好左另一個跳舞既人選架喇。」秋兒姐姐又道。

「唔…」我就係唔想咁吖嘛。

……

……

……

同埋……

「咁妳開幕禮係同邊個跳舞呀?」我好想知道……

「係XX書院既學生會主席呀。」秋兒姐姐回答。

「咁呀…」唔通…就係啱啱果個有車有司機既男同學…?

但我問唔出口。

心入面好似有舊石壓住我咁。

「不過熙熙…」秋兒姐姐開口說道。

「唔?」我個心不在焉地答。

「雖然你唔係中六七既同學唔可以做我既舞伴,」秋兒姐姐甜笑道:「但你有諗過要同我一齊響開幕禮上面跳舞我好開心。」

見到秋兒姐姐笑得咁甜,我入面既不安稍為減退。

「不過…咁又點喎…」我依然係悶悶不樂地道:「我又唔可以真係同妳一齊跳舞…」

仲要比果個乜鬼男學生會主席同妳跳……

「邊個話唔得架?」秋兒姐姐笑得更甜了。

「哦?」我又有返小小生氣咁望住秋兒姐姐。

「我黎緊都要練習多啲開幕果陣跳既舞,」秋兒姐姐甜蜜地笑道:「但係返到屋企之後都冇人陪我練習,如果熙熙你肯賞面每晚抽小小時間做我練習既舞伴,我會好開心。」

……

……

……

同我想像中有啲出入,不過可以做秋兒姐姐練習時既舞伴,我既不安又再減低左小小。

「嗯!」我勉力展開笑容點點頭。

即使係練習,做到秋兒姐姐既舞伴其實都係件幸福既事黎既。

「唔…我地出電梯大堂練?」秋兒姐姐笑道:「我驚屋企唔夠位練。」

呀…會唔會比啲三姑六婆見到架?

「定係去樓下附近個公園仔練?」我提議。

果度夜晚冇乜人會去或者經過,上次我同Kitty姐姐傾左好耐都冇人過黎。

「又好啫。」秋兒姐姐甜笑道:「如果你唔嫌夜既話…不如而家就落去練十分鐘?」

「好呀!」我笑住答。

儘管心入面仲有啲不安,不過可以同秋兒姐姐跳舞,都係一件好事。

我地落到公園仔,響冇音樂既情況之下亂跳左十零分鐘。

其實與其話係幫秋兒姐姐練習,不如話係秋兒姐姐教我跳仲好。

所謂既同秋兒姐姐練習,可能只係秋兒姐姐見我唔開心所以用黎安慰我?

唔知了。

希望秋兒姐姐都真係練到野。

冇音樂既情況之下,根本就唔需跟拍子,只要動作啱,又睇住對方既動作,確保唔會唔小心踩到對方就ok。

當然,上述既全部都係我之後諗返起先至咁覺得。

果陣我只係覺得可以同秋兒姐姐兩個單對單咁跳舞實在太好了。

「你都學得幾快喎。」走既時候秋兒姐姐微笑住同我講。

「可能我有運動底喇。」我真心咁認為。

鬼咩,又冇音樂又冇拍子秋兒姐姐仲要好慢好慢咁就住我,而且入門既社交舞又簡單,咁都學唔識真係有鬼。

但果陣我邊識咁多野?

「係喇。」秋兒姐姐又露出佢既微笑。

佢總係掛住溫柔既笑容。

係有時對住我會笑得特別甜蜜。

唔知係咪我既錯覺呢?

(待續)
佢內心知既,唔認啫
加油喇,照顧好秋ny先呀
推推推推推推推
我都推下山區巴先
推左先
Push
唔好推我後面
我又推下山區巴先
個個都推我
我又推下先
----›
Push
多謝,呢個一定
好基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞