我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
又推山區巴
🥲
藍疫巴
二百七十一

我見住秋兒姐姐佢地三個由後台行出黎,心入面鬆左口氣……

原來秋兒姐姐同Jonathan啱啱應該只係響後台準備緊,又或者係做緊野,而且仲有第三者、第四者甚至更加多人在場添。

如果係咁可以有咩事發生吖?

呼。

我真係吖。

諗返起黎,秋兒姐姐係搞手黎,而且今次仲要係響我地學校搞,佢身為我地學校既學生會主席,佢既工作量一定係最多。

而開幕同Jonathan跳果一隻舞其實都係佢工作既一部分啫。

不過之後第二次同Jonathan跳我諗就應該唔係喇……

唉,我又有咩資格去抱怨吖?

我望住台上面既秋兒姐姐發吽哣,根本就冇理過佢地抽緊咩獎。

反正都唔關我事架喇。

「好喇,最後一份大獎都抽完喇,多謝葉校長為我地頒獎。」一個著西裝既男同學好開心咁由校長手上拎過一千蚊現金獎:「我地既聯校聖誕舞會都黎到尾聲。而家會為大家演湊最後一首歌曲,大家好好把握機會,享受呢次舞蹈喇!」

原來唔經唔覺已經到左舞會既尾聲。

唉。

點解冇無敵風火輪既?

雖然我都預左以工作人員既身份係冇得同秋兒姐姐跳舞架喇,不過到真係發生既時候又覺得有啲惆悵。

尤其是Jonathan有得跳但我就冇份。

音樂又再徐徐響起,我側眼竟然見到鄭穎琳響度同個運動男跳緊舞,仲要笑得好甜。

佢心口個工作人員牌都唔見埋。

頂,又話知道工作人員唔可以跳舞,佢唔撚係諗除左個牌就當自己唔係工作人員係嘛?

死港女!

「May I?」突然有把陰陽聲響我身邊響起兼有隻手伸左出黎。

屌你老味,把聲咁撚戇鳩一聽就知係戇鳩必。

「你搞乜撚呀?」我望住阿必皺眉道。

「屌,冇女陪我跳舞,我咪唯有搵你囉!」

「屌,痴撚線咩!兩個男人跳舞!」我下意識地夾緊菊花。

阿必理直氣壯地道:「邊個話兩個男人唔比跳!」然後又變得陰聲細氣:「何況…人地係女仔黎架…」

屌那媽。

阿必的愛咩!

「妖,痴撚線!死撚開喇人妖!」

「耶~熙熙bb~」阿必嬌嗲地道。

……

想嘔。

「我地工作人員黎架。」

「怕咩啫,你睇下琳琳bb都跳緊喇~」阿必指住鄭穎琳既方向:「而且你睇佢跳得幾開心?」

「你識跳咩?」

「唔識架。」阿必繼續理所當然地答道。

「咁你點跳舞?」

「好簡單咁鳩跳咪得囉。」阿必依然係非常之理直氣壯咁講埋啲戇鳩野,然後仲要自己轉身360度咁再擺個靚pose。

屌,唔怪之得冇女肯同你一齊跳喇……

當然我死都堅持唔會同阿必跳,而阿必又死纏住我,又唔去搵其他女跳,令我覺得佢其實只係悶悶地想過黎玩勁我……

就係咁我同阿必最後就戇鳩鳩咁糾纏到舞會結束。

*

「雖然冇得同靚姐姐跳舞,不過可以一次過望到咁多靚姐姐,都好心滿意足架喇!」阿必響回程架巴士上面講。

我諗起啲「靚姐姐」,其實都冇乜特別印象深刻有真係靚既姐姐。

因為響我心目中秋兒姐姐一個人既光芒已經掩蓋左全場。

……

唉,又諗起本身我今日黎幫手既主要目的,應該係黎監視住Jonathan同其他人有冇對秋兒姐姐有可疑既舉動。

但可以話此行既目的係大失敗既。

所以成程車我都冇乜心情點應阿必。

不過條友都冇理過我,淨係自己不斷講講講講講。

「我走先喇球星,聽日機場見喇。」阿必落車了。

「好。」

*

理所當然地,我返到屋企果陣秋兒姐姐梗係未返到去。

佢仲有大把手尾執。

我入房之後將柏彼得借比我件西裝同裇衫西褲除晒落黎掉埋一面,諗住一陣執行李既時候先至裝返埋落袋聽日比返佢。

我連未食野都唔覺肚餓,成個人大字型咁頹然攤落張床。

我曾經響呢張床同Kitty姐姐覆雨翻雲過……

Kitty姐姐妳而家點呢?

其實點解我會咁在意Jonathan既?

但我又覺得佢實在係比當年既社長更加面目可憎……

Kitty姐姐其實會唔會有意見比到我?

諗到呢度,我突然沒來由咁掛住Kitty姐姐……

都唔知自己攤左幾耐……

叮!

電話有訊息…

唔駛諗,實係淇淇…

我拎起個電話。

咦!?

秋兒姐姐?

(待續)
推推
推到加更
X2
好似好耐無推過
佢自己聲稱無彎轉 但係咁快就收自己皮 點都講唔過啦
依家放棄 比賽就結束㗎啦
唔好咁快放棄呀萬言巴
一放棄就真係乜都冇
比多次機會自己喇
秋兒:唔好意思呀熙熙,我啱先破咗處喇
屌...
佢都已經痴咗埋第二條仔到
我仲可以點挽救...
Push
又推下先
條路自己揀
仆街唔好喊

你仲係咪男人嚟

收皮,唔好再聯絡好過
買個教訓
下個更可愛 係咁
威仔你追完po就唔係咁講架啦
竟然仲有講故台巴打唔知咩事
佢寫第一日我就睇隻故 真係燥到仆街
再推
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞