我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
收到,加油啊,我哋慢慢等…..
遲到好過冇到~
比阿必同華爺一前一後
咁大食
葉開宇宙
唔係未試過丫
Push
Psuh
真係變 gay 故
推推
我係想做到呢樣野希望到時仲可以keep住團火寫故
係既Kitty與Betty
獸父Simon的愛
二百七十六

第一晚阿必同賈加華就相安無事咁平平安安返到黎。

「嗱,係咪呀?都話冇事,駛鬼擔心咩!」阿必返到黎仲好得戚。

「係喇,係喇,知你威喇。」我聳聳肩,頭也不回咁繼續同其他隊友打麻雀(書?唔撚溫了),道:「真既,至威係你喇。」

不過上得山多終遇虎,響第二晚,亦即係比賽之前果一晚,我地成班打打下麻雀既時候,房入面既電話突然響起黎。

呢個時候打得黎既,大家都心知肚明唔會係咩好事。

由於我坐得最近電話,所以順理成章就由我接聽,一拎起個電話我就已經聽到大舊佬把聲,佢氣急敗壞咁講:「走呀,劉sir佢地出左黎喇…」

話口未完,我已經聽到電話入面傳黎門鐘聲。

「我去開門先,你地快啲走!」大舊佬講完就即刻收線。

我都隨即放低電話,叫道:「走鬼呀!」

「走!」

同我打緊麻煩既楊舒達、熊輝同豪歌聽到之後野都唔得閒執,即刻再見都唔講衝晒出房。

頂,連副麻雀都唔拎走。

明明係隊長豪歌帶黎架嘛。

不過我都冇時間屌,嗱嗱淋執好啲野,將麻雀踢入床下底,一陣比劉sir踢房都冇咁易出事。

唔知其他隊友有冇好似我地唔理門禁幾個咁偷偷地鼠出去人地房玩呢?

有既話就祝佢地好運喇。

好彩地響劉sir黎到踢房之前,我已經執拾好其他違禁品,再佢地收左響床下底……

「呼……」雖然唔係好多野執,但要響劉sir黎到之前執好晒啲野,都有小小壓力……

搞掂晒之後我終於可攤上床抖抖……

……

……

……

屌!

我同房呢!?

仆街喇,阿必佢同左華爺佢去左搵鄭穎琳喎!

但我又唔知鄭穎琳住幾號房……

……

……

……

唔係喎,阿必好似臨走之前講過架喎!

我其實唔撚記得exact7ly房號碼,求其記得咩號碼就打咩……

結果連續打錯左好幾個number之後,終於……

「喂?」終於係廣東話……

「林必才呢!」我急到大聲咆哮。

「你係余正熙?」呢把聲音既主人不悅地道。

但我總算認得出呢把聲既主人就係鄭穎琳。

「係呀!你同佢兩個講教練查房呀,酒呀!」我急忙地叫。

「哦,好喇。」鄭穎琳既語氣似乎唔覺得係幾大件事。

我隱約聽到鄭穎琳同佢地講教練查房。

「仆街喇!」我響電話入面聽到阿必同華爺既慘叫。

「嘩佢地咁誇張既?」鄭穎琳好似對兩條狗公既反應有啲驚訝。

「我地個教練好嚴架……」我忍唔住加多句:「我地真係黎比賽,妳估好似妳啲有錢女咁黎旅行去玩咩?」

「喂,你講到我逼佢地過黎玩咁,」鄭穎琳唔服氣地反駁:「係佢地自己話過黎搵我同家姐玩架!」

……

……

……

反駁唔到。

係兩隻狗公見到靚女就狗衝。

「妳唔想同佢地玩可以唔同佢地玩格!」我唯有咁樣反駁。

「邊個話我唔想同佢地玩~我唔想同你玩咋嘛!」

「妳含撚喇,我閪想同妳玩呀!」

「喂,你講粗口!」

「吹撚脹呀?」

「你……」

叮噹!

仆街,呢個時候門鐘響!

劉sir殺到!

我連拜拜都冇講就即刻cut線,衝過去開門!

希望係阿必……

希望係阿必……

希望係阿必……

咔嚓。

門已開。

……

……

……

劉sir成個黑面神企左響門口。

「啊,劉sir你好呀!」咁既情況之下,我唯有打個招呼先……

「林必才呢?」劉sir就好似已經知道阿必唔響房,用好嚴厲既語氣問我。

屌。

我好撚淆。

「呀…佢呢…唔…」我突然靈機一觸:「佢話想買啲野飲,落左樓下便利店!」

「真係?」劉sir好嚴厲咁望住我,好似睇穿左眼講大話咁,嚇到我即刻想講真話。

「係!」不過我最後都係堅持冇出賣到阿必。

而咁啱呢個時候,阿必同賈加華就響旁邊行左出黎。

屌吖,有冇咁巧合呀?

(待續)
劉sir成個黑面神企左響門口。

劉sir 聽到晒啲電話對白啦
推左先,再睇下有無文
Push
推推
酒呀
pish
推推
推推推推
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞