我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
可能唔止鬼仔
綠茶巴
此post已基
魚籽巴
推推
文呢
仲以為有文
我有計劃會寫有關佢既故事架不過唔知何年何月何日
二百七十四

「預備,一、二、三,笑!」

咔嚓咔嚓咔嚓!

幾部相機同時發出閃光燈,將我地一班著住整齊港隊風褸長褲、企左響香港赤臘角機場禁區前面列隊既一眾港青職球員影左唔少相。

「佢地影我地做乜鳩?」我細細聲問。

「仲有記者肯影我地算好架喇。」賈加華回答我:「上年去台灣果陣都係得足總個職員求其影完放上網咋,記唔記得?」

「唓,唔鍾意影咪唔好影囉。」我不屑地道。

「咁多啲人留意係好事黎既。」賈加華解釋佢既睇法:「我諗因為我地踢得好入左決賽週,加上南○今年大搞先多返人留意我地咋。」

突然劉sir向住我地個方向大喝:「你地講完未!?」

呢一聲暴喝如雷,嚇到我同賈加華即刻收聲。

*

今次出征日本東京既港隊U15,基本上係以上年出戰台灣東亞少盃外圍賽同暑假既亞少盃外圍賽既骨幹為主,再加上陳韋拿同相宗豪等等今季表現出色既新人組成。

而我地要面對既係來自日本、韓國同中國既青年軍。

決賽周既玩法,係四隊波進行單循環既賽事,最後排榜首既就係冠軍。

老實講,要同啲咁高水平既對手砌磋,其實我內心都幾興奮。

今朝出發之前秋兒姐姐仲要同我落左樓下間茶餐廳食早餐打氣,經過屋邨球場果陣成班騎呢大叔仲走出黎拋起我為我打氣。

淇淇亦都有send個message比我,祝我旗開得勝。

有咁多支持我既人,我一定會比心機踢既。

我覺得充滿力量,攞埋個冠軍返黎都得呀!

*

入左禁區之後,我地有少少自由時間(真係好少),之後先會響登機閘口面前集合。

估唔到足球真係帶左去日本呢啲我以前都唔敢想像既經歷比我。

我同阿必、賈加華同楊舒達響禁區入面啲鋪頭周圍遊盪。

「今次對住日本一定要執返上次亞少盃外圍賽輸波既一箭之仇!」呢句係我講既。

我黎日本就係要贏波!

「你講就易…」楊舒達一面㩒緊手機send短訊,一面心不在焉咁回應。

阿必拍一拍楊舒達個頭,道:「你條友大大份份咁,點解成日驚驚青青咁冇志氣既?」

楊舒達摸一摸自己被拍既頭,然後又繼續㩒手機,繼續心不在焉咁講:「咁係吖嘛…人地今次仲要主場…」

「巴打,其實我留意左你好耐!」阿必突然一手搭落楊舒達膊頭,伸個頭裝下楊舒達個電話:「你呢排成日㩒㩒㩒個電話,響更衣室換衫又㩒、食飯坐低又㩒,又成日陰陰咀笑,你究竟同邊個send messages send得咁開心?」

果陣係二零零五年年尾,大家既手機係唔會有咁多手遊,就算有都係得啲小遊戲,所以果陣啲人係咁㩒機既話最合理既推斷就係同人send messages。

就好似楊舒達咁。

「喂,唔好偷睇!」楊舒達即刻將個電話拎開。

「Ada我既寶貝甜心?」阿必驚奇地道:「你做咩將個男人改左個女人名?仲要改得咁娘!好鬼老土呀個名!」

「你就男人!」楊舒達反駁。

即係真係有個叫Ada既女仔同楊舒達send messages?

又會咁巧合同我既SP一樣名既?

不過佢地兩個都冇交集,都冇可能會係同一個人黎既。

「唓,唔好話比我知你識到女仔呀?」阿必一臉不屑地道。

「唔得咩?」楊舒達竟然有啲面紅。

「我先唔信……」阿必突然好似發現左啲咩咁,突然拍一拍我,再指一指某間似賣化妝品既鋪:「球星你望下!」

「乜撚呀?」我向阿必指既方向望過去,但乜柒都見唔到。

「喂~琳琳bb~」阿必掉低我地三個,好似隻狗咁衝埋去。

下?

佢講緊既係鄭穎琳?

阿必衝左過去一個女仔度……

……

……

……

真係鄭穎琳條死港女!

佢見到阿必,好似見到個小丑咁,即刻笑到見牙唔見眼……

「必哥咁似隻狗既…?」賈加華驚嘆。

又形容得幾似。

之後有一個姐姐同應該係鄭穎琳父母既人出現左,佢地打左陣招呼,阿必突然擰轉頭向我地招手。

「佢係咪叫我地過去?」賈加華問。

「似係喇。」我答。

「咁我地過唔過去?」賈加華又問。

我見到阿必加大力度向我地揮手兼露出傻笑,嘆左口氣:「過去喇。」

(待續)
有文
推一推
又推山區巴
呀必真係好正
推爆你哋兩個
已成gay po
有文
因為山區巴好好推
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞