我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
多謝
死不爛尾,但呢排慢左sor
雖然好唔得閒 都推一推
呢排係慢左sorry sorry
二百五十七

咔嚓!

門已開。

不過…

平時我知道秋兒姐姐已經返左屋企既話,我一定係過去搵一搵佢先…但而家我打開既…係自己屋企度門。

唔知點解,我心情有啲煩躁。

因為啱啱條撚樣?

我其實有乜好煩躁?

又為咩好煩躁?

又做乜好唔鍾意條撚樣?

因為佢果款扮晒有教養既態度?

因為我覺得佢好扮野?

但其實關我咩事呢?

不過比我胡思亂想既時間都唔係好耐,好快就比門鐘聲打斷我既思考。

我即刻行過去開門。

唔?

係秋兒姐姐?

「我啱啱聽到對面有開門聲,就諗緊應該係你返到。」秋兒姐姐見到開門既係我,露出甜美既微笑。

唔知點解我心入面即時將呢個微笑同啱啱秋兒姐姐響樓下對住果件男學生既微笑比較起黎…

其實……兩者有冇唔同呢?

「熙熙?」秋兒姐姐既聲音將我拉返現實。

「啊,係,係。」我打開鐵閘比秋兒姐姐入:「Sorry我練完波實在太攰。」

「嗯,咁就啱喇,我拎左啲朱古力過黎,你試下吖,食完可能會精神啲。」秋兒姐姐微笑咁行入黎。

我呢個時候先發現秋兒姐姐手上拎住個好精緻既盒仔。

「啊,多謝。」我伸手接過秋兒姐姐遞過黎既朱古力,然後一齊坐左梳化上面。

粒朱古力同樣好精緻,上面有啲金薄,睇落好名貴。

有野食我梗係毫不猶豫咁放入口喇。

「我試過,個樣好靚但其實覺得味道麻麻地。」秋兒姐姐笑道:「好似話係啲咩酒芯朱古力,好貴咁。」

呢個時候我已經咬緊粒朱古力,朱古力既外層唔錯,但入面係一陣難頂既酒味,令我諗起同Jessica瘋狂果一晚。

老實講,其實幾難食。

「唔…陣酒味我覺得好難頂…」我點頭認同秋兒姐姐既說話。

「我都覺得係。」秋兒姐姐伸一伸脷,又道:「不過話係響比利時空運過黎,好似係好名貴既牌子。」

……

……

……

我心念一動。

名貴?

「咁……點解妳會有既?」我扮作不經意咁一問。

「係啱啱開會既時候其中一個同學送,話我地成日都用咁多時間黎開會好辛苦,所以買黎慰勞大家。即係上次同你講過又請食飯又要送我地既果個同學呢。」秋兒姐姐微笑道。

……

口入面既朱古力突然苦澀起黎。

點解既?

秋兒姐姐頓了一頓,續道:「其實我都有叫佢唔好送,但其他人個個都收,得我唔收又好似唔係幾好…」

「佢送比其他人都係呢款朱古力?」我問。

突然想問。

「唔…好似唔係…」秋兒姐姐側頭諗左一諗:「佢好似比每一個同學既都唔同…」

「哦…」

名貴朱古力…

送比秋兒姐姐…

有車有司機…

點解我個心會咁煩躁?

自卑?

仲煩躁不安過當年中一見到社長對住秋兒姐姐獻殷勤既時候…

「係呢,」我唔願意響呢個話題上面繼續,轉移去問另一個我想知既問題:「點解妳地咁多會開既?」

乜學生會真係咁忙既咩?

「唔…」秋兒姐姐諗左下:「其實最忙既日子都差唔多完架喇。因為我地最近計劃搞一個聯校既Christmas Ball,我地學校係第一次傾呢啲合作,係一個全新既嘗試,所以都幾忙幾多文件睇。」

「Christmas Ball?」咩黎架?

「即係聖誕舞會,跳社交舞果類。」秋兒姐姐見我唔明白,於是解釋道:「我地會同XX書院同埋OO女子中學一齊聯合舉辦一個聯校既聖誕舞會。」

呢兩間學校同我地唔同,係好出名既傳統名學校,直情係響香港讀得書就會聽過、年年會考同高考都會出狀元既名校。

而我地雖然都係一間唔錯既學校,但僅限於地區名校。

「哦?」我心不在焉咁回應。

即係……啱啱個男學生係果間傳統名校既中六生?

「係呀!而且今年Christmas Ball既地點就係我地既學校!」秋兒姐姐冇留意到我有唔妥,反而開始好有興趣咁滔滔不絕咁講落去:「而我地學校都係第一次搞呢種活動,仲要同啲傳統名校合作,我希望可以搞得好好睇睇,唔好失禮自己學校啊。」

秋兒姐姐講得越興起,我就越覺得冇癮……

我今晚到底做乜事?

(待續)
舊post爆post會響呢個星期六或日更新,請多多支持
推推推推推推
每日一推必做
死啦 有錢仔出現啦
唔好呀傻熙熙
呷醋呷得咁勁都唔知自己咩事
佢以為秋兒同咗個有錢仔一齊咪會理彈彈妹囉 愈墮落愈快樂呀嘛
熙熙自從Kitty之後好介意自己家境 今次真係雪上加霜
對佢越差越鐘意佢M女
希望秋兒唔好被有錢仔屌
繼續推
推推推
推推推
每日一推
Push
話時話我甩左P喇,正評左喇,葉熙威記唔記我為左你先開ac架
就快屌淇淇了
山區巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞