我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
山區巴
推山區巴
二百六十四

Jonathan隻手就咁懸浮住響半空,不過面上一直保持住微笑。

反而係我充滿住敵意咁望佢。

咩呀?

我係唔想同你握呀。

「熙熙?」秋兒姐姐叫左我一聲。

聽到秋兒姐姐叫,我先勉為其難咁伸手同Jonathan係咁咦握左一下。

嘖。

唔係秋兒姐姐出聲我先唔會同你握手。

「熙熙其實幾怕生。」我同Jonathan握完手之後,秋兒即刻為啱啱我既動作打圓場。

「哦,唔緊要。」Jonathan面上仍然係保持住果副文質彬彬既微笑,對住我笑道:「其實我細個既時候都好怕生架,哈哈。」

「……」我唔明有咩咁好笑。

「好喇,秋兒請上車先。」Jonathan轉身為秋兒姐姐打開車門,笑道:「我地而家要去接埋Kay。」

「嗯。」秋兒姐姐好有禮貌咁微笑點點頭,再向我道別:「熙熙,咁我地今晚見喇。」

Jonathan都笑住咁同我微笑點點頭揮手道別:「熙熙,再見。」

我冇理Jonathan,只係望住秋兒姐姐揮揮手。

秋兒姐姐上車之後,老司機為Jonathan打開門,然後自己再上返司機位,開車絕塵而去。

留低一身街坊裝既我響馬路邊。

其實點解我會對住Jonathan抱有咁大既敵意呢?

我自己都唔知。

而當時既我更加唔知道既係,我同呢條叫Jonathan既有錢仔既恩恩怨怨,而家先至係啱啱開始……

*

秋兒姐姐同Jonathan走左之後,我返到屋企,望住Jonathan借比我果件西裝。

……

……

……

我係絕對唔會著既。

……

……

……

「喂,阿必,你有冇西裝?」

無錯,我最後係打左電話比阿必求救。

其實都幾戇鳩,佢點會有西裝?

「無喇喇做咩會有西裝?」阿必響電話另一端反問。

「咁你有冇吖?」我不耐煩地問。

其實呢個絕對唔係求人既態度。

「冇喇。」

果然。

「嘖…」

「你要黎做咩!」阿必直覺好準:「係喎,今晚係聯校聖誕舞會,你想掉低我地參加Christmas Ball!」

「我同你一樣中三,點參加呀必哥?」我唔算講大話吖……

「咁又好似有啲道理……」戇鳩既阿必似乎比我說服到喎……

「咁咪係囉。」準備收線了:「咁好喇…再…」

「咪住!」阿必截住我唔比我收線:「咁你要件西裝黎做乜!?」

「呃…」

「你係咪有窿路去到Christmas Ball!」阿必繼續咄咄逼人:「你條仆街自己偷偷地去見啲靚姐姐!」

「屌!咪話左我參加唔到Christmas Ball囉!」

「咁你要西裝黎做乜!」

「屌,關你撚事咩!」

「嘿嘿,如果我話我有窿路可以借到西裝呢…」阿必懶係神秘咁氹我講…

「唔?」真係……?

「你講左先喇。」我已經想像到阿必響電話另一端賊頭賊腦戇鳩鳩咁笑:「你講完我先話你知!」

威脅我!?

……

……

……

不過…

我投降了…

「我去幫手做Christmas Ball既義工呀…」我嘆口氣答道。

「真既!?」

「咁你都知秋兒姐姐係學生會會長,佢開到口我點推呢…」其實我係調返轉黎講…

我去幫手既真正目的,係要監視住秋兒姐姐身邊有冇可疑既人物……

不過呢樣野真係唔講得出口。

阿必突然好似好興奮:「我又做!」

「下……」我響電話既呢一端皺晒眉。

「哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈……我係話我又做呀。」阿必好興奮咁笑。

「你同我講冇撚用架喎,都唔係我負責搵人。」我試圖拒絕佢。

你條友,義工招募果陣又唔見你話參加?

「傻喇,多個人幫手又點會有人拒絕呢?」阿必鍥而不捨咁追問。

「……」

「嗱,唔一齊去既話我會話你知搵邊個借西裝架!」阿必,你咁樣根本就係威脅!

……

……

……

不過……

我有得揀咩?

除非我想著Jonathan件西裝既啫……

「唉屌。」我唯有逼住應承:「我可以帶你過去,但你比人趕走唔關我事呀下。」

「放心放心,多多一個人黎幫手,佢地多謝我都黎唔切喇!」阿必充滿自信。

唉屌。

你唔好影衰我地學校呀。

「希望係咁喇。」我都冇計喇。

(待續)
趁有時間找左100正皮加更條數

200正皮暫定下星期
推推
葉開威巴,300正評鳥
呀必真係好正
好仔兩邊瞞最主要係上一代有部分湊小朋友既思想係唔岩或者唔適合依一代環境,咁咪唸下如果唔對人身體造成影響(例如飲符水戈一種)咪試下,起碼過左老母戈關相反老婆唔想跟老母戈一套或者某啲思想(例如食咩或唔好食咩)咪自己啃左佢,當應左兩邊機就算
推推
婆媳關係🥲🥲諗起就gg了
呀必真係好正
遲啲會唔會有佢嘅第一身部分?
Push
換喺秋兒角度諗
為咗葉開熙冇得嫁入豪門
呢個係改變人生嘅機會嚟

秋兒為咗你咁大犧牲
你要好好對人

推推
想睇
lm
推山區巴
會再找
仲好on9
魚籽巴應該唔係婆媳一齊住?
真,好多都係自己啃
唔on9就唔係阿必
佢會有個自己做主角既故,但唔知何年何月何日先出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞