我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
劉爾摩斯
唔識架
中四,其實佢再之前有間接出過下場,唔知有冇人留意到
山區巴好受歡迎
今晚sor
Push
推推
Push push
多謝大家推,而家出文
二百七十八

包括我在內既香港、南韓兩隊正選球員緩緩咁樣由球員通道步出球場。

日本不愧係亞洲足球強國,即使只係拎黎舉辦青年賽事,但個球場啲設施都好撚pro。

就連球員通道都好靚。

我望向觀眾席,雖然呢場比賽唔係由主場既日本出戰,但都吸引左唔少當地人黎睇,就咁粗略估計都至少有五、六百人,甚至更多。

啲日本人都幾撚得閒。

不過除左疑似既當地人之外,其實都仲有香港同南韓既支持者入左場打氣。

雖然以數量就係班韓國佬多,但香港既支持者都掛晒banner兼大聲鳩叫,一啲都唔輸蝕。

但係呢一刻,我個心飛左去後備席上面,關心我果兩個隊友。

究竟劉sir打咩如意算盤?

係因為罰佢地擅自離房所以先唔比佢地出場?定真係戰術需要?

我睇唔透。

真係睇唔透。

佢兩個既組織能力可以話係成隊波進攻既命脈,收起其中一個都明,但同一時間收起晒兩個,都好難相信係戰術需要。

尤其是阿必,佢除左組織進攻,防守能力都非常唔錯,可以話係攻守兼備,正常情況之下點可能唔係正選?

今日取代佢兩個踢中場中既係防守中場劉發同進攻中場歐華緯。發叔作為防守中場,防守上既實力係不容置疑,就算正選都唔出奇,但歐華緯雖然都勁,但我始終覺得華爺係稍勝一籌既,而事實上我踢港青都叫踢緊第二年,華爺既出場次數同表現都完勝歐華緯,最重要係阿必踢波真係同我好夾。

到真係雙方列隊既時候,我終於同後備席上面既阿必有對望左一下,佢笑一笑再豎起隻手指公,示意我唔駛擔心。

屌,我撚有擔心咩!

不過見到佢處之泰然既樣,我總算稍為鬆一口氣。

*

今日踢既同樣係錯誤既陣式(四四二)。

劉sir真係好鍾意用呢個陣式。

守門員1號熊輝;右閘係12號盧棍,中堅15號隊長豪歌、2號相宗豪,左閘13號張楓;右中場23號麥小明,中場中16號發、20號歐華緯,左中場11號牛志康,前鋒7號既我同18號既陳韋拿。

比賽開始之後,南韓好快就控制左比賽既節奏,壓住我地黎攻。而且同暑假果陣對日本既感覺唔同,佢地既組織同個人技術未必有日本咁好,但就有另一種如狼似虎既氣勢同速度,同樣令我地既防線受壓,門前一片驚風鶴淚。

不過我地既防守表現都尚算出色,所以暫時仲守得住。

大概去到上半場中段,我地頂住左南韓一個攻勢,發叔入禁區補防既時候清脆咁攔截到南韓前鋒既波,再傳比禁區頂既歐華緯,然後按照劉sir既戰術將個波瞄住我同陳韋拿既方向斬過去。

歐華緯既長傳其實都唔錯,但佢同我爭咁啲默契,所以呢球波既長傳路線同我預計有出入。

默契呢樣野唔知點解係我同阿必係出奇地夾,只要一個眼神,大家就會知點比波點走位。

我夾硬扭轉向前跑步既路線,試圖去修正呢球波,但似乎南韓既後衛5號會比我更快一步截到呢球長傳……

雖然我照全力衝去個波既傳球路線,但其實心知肚明呢下我應該會慢過南韓後衛小小……

……

……

……

陳韋拿本來跑緊另一個方向扯開後衛,但佢見狀突然隨機應變同我一齊跑向個波既方向,個南韓5號略一分心窒左下,然後韋拿趁佢分心,再次改變方向,同個南韓5號短兵相接,用佢既身位得住個5號!

呢個時候個波已經過晒頭,響南韓既半場落左地。

多得韋拿反應夠快,我既機會黎喇!

我發揮自己既速度同技術,快過所有人控左個波落黎先,然後快速向禁區推進!

南韓既後衛雖然速度唔慢,但係始終慢我一步。

我殺到入禁區,單對單面對守門員,呢啲波梗係難我唔到。

咁好既機會我唔會錯過!

我瞄住龍門右上角,輕輕鬆鬆一燙,死角入網,個南韓守門員得個望字。

入網。

意外地,香港首先入波。

我地成隊振臂歡呼,韋拿第一個衝過黎攬實我。

觀眾席上面既港隊支持者振臂歡呼大叫。

香港 1 - 0 南韓。

(待續)
推推
今日咁早有文
熙熙已經好耐無屌過女
儲咗咁耐 準備嚟一鋪勁嘅
熙哥咁勁
又食大姐姐
推推先,今晚有冇文呢?
熙哥幾時進入秋兒
推推
推推推
傻熙今次叻仔喇
pish下
今晚會唔會有文
Push
綠茶巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞