我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
Push
想問今日有冇文呀?
有呀,準備出喇
989巴
真。推山區巴
綠茶巴
山區巴
好正

酒呀!!!
二百七十七

似乎佢地響鄭穎琳間房走既時候已經走得太遲了。

阿必都係平時一副戇鳩鳩既樣,不過呢一刻有小小上氣唔接下氣,個樣仲有小小淆。

不過我最想講既係佢應該係趕到連鞋都著錯埋,因為佢而家著緊既係一對粉紅色而且擺明唔啱size既女性拖鞋,而唔係出去果陣著果對黑色人字拖。

華爺雖然係氣定神閒咁撚樣,但好明顯都係扮鎮定,因為佢連對拖鞋都左右調轉左著。

劉sir聽到有人聲,所以擰轉身,一下子就望到佢兩個。

認真,金翅仆街鳥。

劉sir望住佢地兩個,嚴厲地問:「你地去左邊度黎?」

頂,我同阿必仲未夾口供架!

一陣條撚樣累撚死我呀!

「呀…我呢,就覺得有啲口渴,所以呢…嗯…就落左去便利店買左罐可樂飲…」嘩,好撚彩,但阿必心有靈犀……

屌。

非基。

劉sir將目光轉向賈加華,同樣係厲聲地問道:「咁你呢?」

華爺鎮定地回答:「我都係諗住落便利店買啲野飲,跟住就咁啱撞到林必才,所以響便利店買完野飲就一路傾左陣計,所以先咁啱會一齊上黎。」

劉sir望住兩條狗公唔出聲。

隔左一陣,劉sir先至開口:「你兩個同我過黎。」聲音之中自有一股威嚴。

連唔關事既我都打左個冷震。

劉sir講完之後頭也不回咁邁步而行,兩條狗公面青口唇白咁對望左一眼,然後望一望我慘然地道別,再跟響劉sir後面上刑場。

我唯有響心入面祈禱,希望菩薩保佑,除此之外我乜都做唔到。

不過阿必平時實在太戇鳩,菩薩可能都唔想保佑佢……

*

阿必返入房既時候面如死灰。

然後仲係著緊果對女裝拖鞋。

「喂,點呀?」我問佢:「冇事吖嘛?」

「比劉sir用吹風機照肺。」阿必一臉頹喪。

「有冇比佢知道你同華爺係去左第二間房搵女玩?或者以為你地兩個出左酒店?」我問。

「都好彩,我諗劉sir睇唔出,」阿必講起呢樣都猶有餘悸:「我諗佢見我地兩個著住拖鞋,所以真係信我地落左便利店呱…至少我同華爺身上面冇酒味…」

「佢冇問你點解著細碼女裝拖鞋咩?」咁都唔穿煲?

「佢有問呀…」

「咁你點答?」其實阿必仲可以有咩合理解釋……

「我話執行李果陣拎錯左老母對拖鞋……」

屌,呢一刻我忍唔住大笑左出黎。

「佢信?」我忍住笑問。

「信呱……」阿必無奈地道。

「佢冇笑?」

「冇。」

咁又係,阿必真係似啲咁撚戇鳩既傻仔。

成日扮女人吖嘛,而家咪比個機會你著女裝拖鞋囉。

頂,唔撚得。

好撚想笑。

我忍住笑行埋去拍下阿必:「算喇,至少劉sir都叫信左你……而家都叫做完左件事喇。」

阿必又嘆一口道:「不過都比佢屌撚到飛天……如果真係比劉sir知道我地去左搵女,應該聽日場波都唔駛踢,直接買機票返香港……」

……

……

……

劉sir可能真係做得出。

算喇,至少阿必同華爺比劉sir屌完之後都再冇手尾跟喇。

我以為。

因為我果刻真係以為劉sir咁易已經信左佢地,亦都以為劉sir鬧完就算。

*

到第二日我地終於迎接我地響東亞盃決賽週既第一場比賽,對手係南韓。

由響酒店大堂集合開始,再到上巴士到達會場,再成隊入更衣室換衫,劉sir一眼都冇望過阿必同華爺。

當然咁唔代表啲乜,因為劉sir佢既style係咁,同陳sir唔同,佢唔會刻意同我地打成一片,反而係有一種同球員有啲距離既感覺,或者係咁樣佢先保持到威嚴。

題外話,雖然話就話有種距離感,但好多隊友都當佢係恩師,比佢屌都覺得佢屌得啱。

返去場波先。

正常黎講阿必同華爺應該好大機會係正選。

佢兩個既組織能力,響我地隊波黎講係數一數二既。

但係到劉sir響更衣室正式公佈出場陣容既時候,大家都嚇左下,佢地兩個竟然冇正選!

由公佈正選陣容,到賽前講解,劉sir一眼都冇望過佢地兩個一眼。

直情當佢地透明。

……

……

……

唔通…仲關尋晚查房件事…?

(待續)
推推
我又推推
劉Sir 睇cam
劉sir唔做偵探真係嘥曬
劉sir識兩嗰條港女?
鄭穎琳係中幾架?
我又推下先
推一推,話說今日有冇文?
Push
pish
推推推推推推推推推推
一齊推
其實都好易睇得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞