我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
Push
綠茶巴
上個post 400正皮
989巴
山區巴
而家出
多謝
小熙熙就幸福…
大熙熙就…
故黎
多謝你支持呀!
最緊要係你地鍾意同支持
故黎
多謝即是巴~
我會架喇
明架啦明架啦

二百五十三

我懷住不安既心情響秋兒姐姐旁邊做功課,反而秋兒姐姐就真係好專心咁溫習。

希望佢唔好再提起我身上既「汗味」……

……

……

……

不過……

專心溫書既秋兒姐姐好靚。

真係好吸引。

……

佢真係好勤力。

反而我其實都係諗住求其做小小功課扮下野交下差就算。

有時秋兒姐姐會留意到我望住佢咁,然後抬起頭望住我,我地就總會相視一笑。

唉。

但係如果秋兒姐姐妳知道我啱啱先響自己間房砌完條港女,仲會唔會對我咁好呢?

我望住秋兒姐姐好愛惜咁將我送比佢果部手機放響自己旁邊,其實佢咁珍惜我既禮物我都幾開心。

……

……

……

點解部機震既?

隔左一陣,又震。

似乎係短訊?

不過秋兒姐姐就繼續好專心咁溫書,一啲都冇受到部手機影響。

有人搵秋兒姐姐?

但係以我所知,有秋兒姐姐電話號碼既人應該唔多…

係既都係佢既好朋友,而佢啲朋友唔似係成日send短訊既人…

而就響呢個時候,我聽到我屋企門口有開門聲。

……

……

……

我諗我都真係有啲淆。

唔敢真係放Ada一個人響房。

「老豆返黎喇。」我快手快腳執好啲野,再道:「我都返過去先。」

「哦?」秋兒姐姐似乎有啲驚訝我咁快手腳:「記住沖埋涼先好休息呀!」但都不忘提醒我。

哈。

又諗起啲汗味。

仲當我小朋友咩。

不過我心下都好高興。

我快手快腳打開門,諗住響門口會合老豆先一齊入屋,我諗咁對Ada都安全啲。

「熙熙?」老豆其實連門都開晒準備行入去,但聽到有開門所以就擰轉身望過黎見到我:「乜咁夜都過去打搞秋兒呀?」

咁成十二點幾,其實我平時已經訓左了。

等多陣分分鐘連林太都會返到。

「唔會打搞呀。」秋兒姐姐微微一笑:「佢過黎一齊做功課,我仲開心喇。」

老豆聽到之後笑得幾開懷,道:「咁乖仔溫書溫到咁夜?你應承我既野真係有做喎!」

老豆應該講緊我同佢講踢港青果陣都應承佢唔會荒廢學業呢件事。

慚愧。

其實我冇乜點溫書,功課都係成日欠交。就算啱啱坐響秋兒姐姐,其實我都只係個軀殼響度扮緊做功課,其實連我自己都唔知自己寫緊乜野…

「嗯,我地入去先喇老豆。」雖然我有啲緊張究竟Ada會唔會亂黎,不過都不忘向秋兒道別:「早抖秋兒姐姐,妳都唔好咁夜訓喇。」

「知喇,早抖熙熙。」秋兒姐姐向我甜甜一笑。

其實我仲想問下秋兒姐姐,究竟啱啱佢個電話係咁震係咪因為有messages,如果係既話又係邊個搵佢…

不過我都係冇開口問…

除左因為我驚Ada會唔會響屋企亂搞之外,仲覺得自己根本冇任何資格去問…

我係佢邊個?

只係一個亂搞男女關係既細佬。

唉。

*

好彩既係,同老豆一齊入屋既時候,屋企既狀況同我出去既時候一鳩樣,至少Ada真係冇出過房搞搞震。

「老豆你沖涼先?」我提議道。

「好!」老豆返佢間房拎衫既時候,都察覺唔到(或者冇特別留意)我間房有第二個人。

就響老豆入左去廁所沖涼既時候,我都竄返入房,再打開張被,見到細細粒既Ada仲響度,先鬆左口氣。

Ada轉身打開眼望住我。

「原來妳仲未訓?」我問。

「未呀。」

「幾驚老豆發現妳。」我抹一額汗:「又驚妳唔聽我講走出左去廳。」

「哈哈,點會呀,我仲驚過你喇。」Ada笑左。

「係喎,妳咩都冇,聽日點返學?」我突然間醒起呢一樣野。

「返學?」Ada失笑道:「我冇學返架喇。」再指一指自己既啡色頭髮,道:「況且你覺得我咁樣返到學架咩?」

「唔得架咩?」我有啲隊友都係啡色頭髮讀中學。

我仲以為啲爛仔學校係容忍到既添。

「我會考零雞蛋架!」Ada姐姐一臉自豪地道。

真係那來的自信?

「咁妳而家返緊工?」我問。

唔係返學就應該係返工喇?

唔…Ada都幾似做雞…

定援交妹?

唔怪得佢年紀輕輕個閪咁撚鬆喇。

「冇呀!」Ada又自豪地道:「我駛乜返工架?」

即係點?

(待續)
係咪援交妹
有daddy湊
唔係啦,援交都係有返工
佢可能係少奶奶
難得有文
推下先
推推推推推推推推
push
Push
推推
臭雞咪佢份工 熙之前喺床上講過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞