我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
989巴
綠茶巴
但佢可能由頭到尾都冇鍾意過Jonathan呢
係咪推山區巴
會,但冇咁快
兩個都推
二百六十五

「你兩條友真係搞笑,竟然會諗到過黎搵我同牛康借西裝。」柏彼得將佢既西裝交比我。

「係囉,你兩條友要西裝黎搞乜呀?」牛志康將佢既西裝遞比阿必。

冇錯,我地去左搵已經轉左會去南○既前球會隊友柏彼得同牛志康借西裝。

至於點解佢地會有西裝?

根據阿必所講,咁係因為佢地球會既老闆幫球會搞緊所謂專業化,所以就搵左間好出名既西裝公司贊助佢地球會,但估唔到既係連青年軍都受惠,每個青年軍既成員都獲贈一套果間公司贊助既西裝。

真係咁橋都有。

「我地去同靚姐姐跳舞呀~」阿必講到手舞足蹈咁。

「下?跳舞?」柏彼得同牛康都唔知阿必up緊乜鳩,於是望住我等我解釋。

「唔係呀,我地學校今晚舉行聯校聖誕舞會,我同呢條戇鳩仔去做學生義工幫手咋。」我解釋道。

「……小心呢條友越幫越忙……」柏彼得指住阿必。

「我都擔心緊……」我好同意柏彼得既講法……

「有咩好擔心吖!」阿必好有自信地道:「我係好幫得手既,你諗下我幾時有甩過拖?你同我響球場都拍擋左就黎三年,你話我有冇令你失望過?」

「大佬呀,果度係球場,今晚係Ball場……」

「咪一樣係波!」阿必自信洋溢挺起胸膛。

「總之你地聽日比返我地喇。」講完之後柏彼得同牛康準備轉身離去,返落去地鐵月台。

聽日我地港青出發去日本比賽,而柏彼得同牛志康兩位都有入選,所以我同阿必聽日係會見到佢地既。

響機場。

哈哈。

「Okok!」阿必個人已經開始亢奮。

唉。

條戇鳩係咪真係冇問題架?

*

每個學生義工既集合時間甚至dress code都唔同,視乎佢地既工作崗位,而我既報到時間係下晝五點半。

不過,我係同阿必一齊黎……

我其實借完西裝之後已經打過比秋兒姐姐想話比佢知阿必都黎,但係冇人聽電話。我唯有send左個message比佢,但都係冇人覆……

我同阿必著住尚算啱身既西裝步入學校大門,然後去左禮堂搵負責既學生會幹事報到先。

其實學校既lobby已經擺設左唔少聖誕裝餘,仲有啲睇落好靚既燈餘仔,仲有棵白色既聖誕樹。

不過可能時間尚早,聖誕樹上面同lobby牆上面既燈飾都未開。

「嘩,一陣可以見到好多靚姐姐……」一入學校大門,阿必個樣流鳩晒口水:「諗起就扯扯地……」

見到女人就扯旗,你唔好咁撚痴線喇……

「喂屌你,你抹左啲口水先入hall喇……」真係失禮死人。

「對住靚姐姐流口水係代表尊重佢地……」阿必真係滿口歪理……

「唉屌唔撚理你。」

我同阿必一齊步上樓梯,前往禮堂。

一入禮堂,吸引到我既,唔係佈置到好靚、好有聖誕氣氛既禮堂,而係……

「熙熙。」秋兒姐姐微笑住咁響禮堂門口向我打招呼。

本身秋兒姐姐已經好靚,今日佢仲化左個淡淡既妝,將佢縹緻既五官顯得更加突出。

佢仲著住一件棗紅色既長裙晚裝,件衫冇賣弄過任何性感,但係反而令到秋兒姐姐成個人散發住高貴既氣質。

好靚。

秋兒姐姐真係好靚!

「熙熙……?」秋兒姐姐見我呆左咁望住佢,於是輕輕再叫我一下。

「係!」我回過神來。

「過黎點左名先喇。」秋兒姐姐呢個時候都留意到我身旁既阿必:「咦?阿必,你點解……」秋兒姐姐揭一揭手上面既文件,再道:「我記得學生義工好似冇你個名……」

「呃…係阿必想主動黎幫下手,為學校出一分力。」我答道:「係咪呀,阿必。」

「……」條友唔出聲既?

平時實好多野講架喎。

我擰轉頭望過去,條友竟然望住秋兒姐姐流晒口水!

我一巴車落阿必後腦度,大叫:「阿必!」

「嘩!」阿必比我打到叫左出黎,先有反應咁叫道:「呀!係呀!我係黎幫手既,我驚球星佢自己一個應付唔黎!」

「你就應付唔黎呀!」亂講野!

秋兒姐姐笑一笑,再微笑道:「唔緊要,多一個同學黎幫手都好既。」

阿必笑道:「冇錯冇錯,我一定會好幫得手既!」

(待續)
今日早放小小,早啲出

大家中秋節快樂
我推晒你哋3個
算啦 我一口氣推晒你哋幾個咪得囉
我其實借完西裝之後已經打過比秋兒姐姐想話比佢知阿必都黎,但係冇人聽電話。我唯有send左個message比佢,但都係冇人覆……

節快樂
我推返你地
中出左喇
既然大家都冇咗隻豬,始終都係Kitty姐姐好
好掛住Kitty
秋兒冇發現葉開熙換咗西裝?
應該發現到啦
秋兒心諗
葉開熙唔信我眼光,冇著到我幫佢㨂套西裝
Kitty姐姐揮手區

Kitty 姐姐先係真愛

推推
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞