我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
好撚gay呀
唔得我頂唔順,你都係自己慢慢推喇,我走先
你先gay:

其實係嚟推葉開巴
Lm
推~ 葉開巴加油
唔好亂黎
多謝
推山區巴好喇
此post突然基味濃郁
獸父Simon做主角既故有冇得諗
多謝萬言巴
屠夫出場了
藍疫巴
推山區巴
Push
瓦努巴
毛巴
有機會,但遲啲先
Ada都叫唔錯既
二百六十一

咇!

下半場開始。

我地一改上半場急躁既打法,先將個波控制好響自己既半場,而由於對手南○已經領先兩球,所以都唔同我地急,由得我地自己響半場猜。

我地就睇準機會,將啲波瞄住大舊佬黎斬,但受制於豪歌同相宗豪既夾擊,大舊佬啲頭鎚發揮唔到太大既作用。

不過,呢個就係愉○兩年之前犯既錯誤。

兩個中堅經常性夾擊一個中鋒,意味住另一個前鋒(即係我),就會冇人看管。

時機一到,阿必或者賈加華就會傳個地波比我。

呢個就係陳sir既戰術。

就響呢個時候,我搵到個空位!

「熙!!」我同阿必響球場上咁撚合拍,佢當然即刻睇到,仲傳左個好靚既直線比我!

好!

就響我準備迎波既時候,突然有個身影衝出黎截左個波!

屌!

係柏彼得!

……

……

……

兩年之前對愉園一戰佢都響陣中……

因為咁,所以佢今次估到我地既戰術變化!?

之後南○展開反擊,只係最後陳韋拿埋門既一腳比熊輝救出左!

……

我轉頭望住陳sir。

佢點點頭。

第二個戰術了。

本來唔諗住咁快用。

*

講到尾,呢個戰術都係依賴我既個人質素。

改變左戰術之後,我突然返到好後既中圈位置。

阿必知道戰術改變左,於是輕輕傳個波比我。

我地既左翼子雄同右翼康達即刻移動!

唔止兩隻翼,連其他中場球員都開始衝上去。

同一時間,我都開始帶波前進。

講到底,其實都係由我鳩扭上去,而兩翼衝前只不過係餌。

不過,佢地唔係普通既餌。

因為我遇到阻滯真係會傳波既。

其他中場球員一樣會協助我推進。

但當然係以我為重心去推前喇。

呢個就係同黑熊既低層次戰術最唔同既地方。

梗係喇,呢度既對手水平點同社際?佢地夾擊、補位既話真係截得停我架。

面對突如其來改變左既打法,南○一時之間反應唔黎,防守得好狼狽,我鳩扭扭到佢地mark死左我就傳,隊友推進唔到又傳返比我。

就係咁,響對手防守混亂無法解圍既情況之中,我乘機近門撞入一球,追返一比二。

但係呢個戰術並唔係冇代價,所有球員空群而出既後果當然係後防空虛。南○既教練反應得好快,佢地直接換走晒啲攻擊球員,只係留返陳韋拿響最前,再用兩個防守球員貼身mark實我,再由其他球員響我附近補位,務求令我連波皮都掂唔到。

不幸既係,佢地真係有本錢咁做。

更不幸既係,佢地真係做到。

而且佢地仲要趁住我地空群而出,由陳韋拿響反擊中再射入一球。

不行了。

今次……

真係不行了……

……

……

……

除左學界,我未試過有呢種念頭,今次係第一次感覺到無力感…

咇~咇~咇!

球證鳴笛完場。

我地輸了。

真係輸左。

論實力我地唔會差過南○,但我地今日既發揮實在太差。

就係咁,呢個星期對南○既聯賽榜首大戰,我地以一比三不敵對手,將榜首位置拱手相讓。

呢個比賽結果雖然講唔上係爆冷,但賽前我地雄心勃勃,想要擴大領先優勢,點知竟然輸左比對手,由領先南○兩分,變到跌落第二位兼落後南○一分,果種感覺非常唔好受。

陳sir見大家垂頭喪氣咁行出球場,就同大家講勝敗乃兵家常事,況且仲有次循環既比賽,所以大家都仲有失分既可能。

而且就算大家都唔失分,我地都仲有一次響次循環直接對壘既機會,只要把握到呢個機會,我地依然可以順利拎到冠軍。

呢樣就係陳sir同劉sir唔同既地方。今次失利明顯係我地冇執行到戰術所以先會輸,換轉係劉sir我地應該比人屌到死無全屍,點會好似陳sir咁安慰我地?

但調返轉一開始我地就唔會敢唔跟戰術亂鳩咁踢。

潛意識已經唔夠膽。

當然好似對馬來西亞同日本果陣,我地唔係因為自己既失誤而輸波,佢就唔會責罵我地既。不過如果係今日呢個情況,我都好肯定佢會用佢果把響到拆天既聲音屌到我地飛天。

所以我幾時都話,兩個教練各有各好。

但點都好,場榜首大戰就響我地輸波之後垂頭喪氣既情況下結束左。

(待續)
如無意外,呢個星期六或者日會找100正皮加更條數
葉開爸葉開爸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞