我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike

淨係覺得好眼瞓
推下先
推山區巴好定推葉開巴好
梗係威仔啦
跳老舞
秋兒唔係啲咁既人黎既
甜故

山區巴,大家都等住要推你
打錯字,自膠
綠茶巴
加油
推返山區巴喇
好多人排緊隊
推你先
識推梗係推山區巴
二百七十三

著住西裝同跟住音樂既拍子跳,我覺得比起平時既練習好似唔同左,個節拍稍為難左小小。

但係秋兒姐姐好就住我,就算我既拍子甩左佢都就住我黎跳。

嗯,咁其實我都只係識識地亂跳一通罷了。

浸沉響呢個浪漫得黎又疑幻似真既氣氛入面,感覺上隻舞好快就已經跳完……

雖然因為甩左拍子,結果變左首音樂完左我地都仲爭小小未跳完晒隻舞,但無可否認我真係跳得好開心。

「好多謝你賞面同我跳舞。」秋兒姐姐笑得好甜。

我諗秋兒姐姐都同我一樣咁開心。

「嗯……我都好想同妳跳舞,所以我好開心。」我真心咁講。

估唔到我響學校舞會會場好渴望既心願,竟然會響而家呢個情況之下實現。

所以就算唔係響禮堂只係公園仔跳、就算冇悅耳既舞曲只有電話錄製既老翻伴舞,我都已經非常非常開心。

諗到呢度,我面上不自覺咁掛起甜美既笑容。

「嗯…我都係。」秋兒姐姐甜笑道:「我都好開心。」

「嗯…」

我地兩個就咁甜笑住咁對望左一陣。

我個心甜到漏。

我係咪應該做啲咩…?

就響我思考緊既呢個時候…Kitty姐姐既樣突然間浮現左出黎…

之後係Betty、Jessica、Ada……

然後又係果陣罪惡感、內疚感、不安感又湧現出黎。

……

……

……

次次都係響呢啲時候走出黎既!?

次次都黎得唔係時候!

響內疚感等感覺湧現既同時,我都鬆開左攬住秋兒姐姐腰部既手。

秋兒姐姐微一愕然,稍為露出失望既神色,不過好快又回復返笑容。

不過今次既笑容……

好似…有啲尷尬…?

嗯,應該都係冇乜野。

「呀…係呢,點解妳會突然想同我跳舞既?」我為左消除尷尬,於是問秋兒姐姐。

秋兒姐姐微笑地回答:「因為啱啱冇得響hall同你跳吖嘛。」

「唔?」莫非秋兒姐姐…佢都想響Christmas Ball既時候同我跳舞…?

「啱啱我除左最開頭兩隻舞之外,我就要keep住做野,」秋兒姐姐笑住回答:「而且你又係工作人員,我唔可以光明正大咁同你跳舞…」

我忍唔住打斷秋兒姐姐,問:「頭兩隻舞…妳同邊個跳…?」

人有時就係咁犯賤。

明明自己已經知道個答案,但仲係要自己伸個頭出黎受靶。

秋身姐姐答道:「唔…係同Jonathan…」

「哦…」其實我一早知道答案,仲問黎做乜?

想秋兒姐姐解釋多一句其實佢係被逼?

可惜佢冇。

我呢啲係咪叫做自討沒趣?

「嗯…」我諗我失望既表情洋溢於面上。

可能秋兒姐姐見到我既表情,於是又解釋道:「咁係因為工作需要…」然後突然細細聲道:「同埋你都唔跳得…」

……

唔?

言下之意……

即係如果有得揀,秋兒姐姐會選擇同我跳?

正當我仲響度亂咁諗野既時候,我個肚突然打起鼓上黎……

係喎……

我今晚都冇野落過肚。

小食都冇食過。

秋兒姐姐噗哧一笑,道:「你好肚餓?」

我唔係幾好意思咁R下頭,道:「係呀…今晚成晚都冇野落過肚。」

秋兒姐姐好誠懇咁對我講:「多謝你呀熙熙。」

「下?」做咩突然多謝我既?

「我知道你係因為我先至做義工幫手,」秋兒姐姐又再次展露出佢溫柔既笑容:「你仲要忙到野都唔食。」

「嗯…」我其實係響舞會會場掛住搵秋兒姐姐,搞到自己連小小野都唔記得食。

其實真係一啲都唔似我。

平時有免費野食既話,我一定諗都唔諗就仆出去食。

秋兒姐姐對我黎講,究竟係一個點樣既存在呢?

竟然可以令我連免費野都唔食?

咁秋兒姐姐對我黎講,又真係好重要…

「黎喇,我地去買宵夜返上去食?」秋兒姐姐親切地笑道。

「嗯!」我將奇怪既心情掟埋一邊先,再同秋兒姐姐一齊返屋企。

唔知係咪因為估到原因呢?定係睇得出我唔鍾意Jonathan?

秋兒姐姐除左響hall果陣之外,一句都冇問過我點解唔著Jonathan件西裝去Christmas Ball。

(待續)
推推
推!

你!
唉 垃圾熙
我全部都推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞