我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
多謝先
睇小朋友緊要既,廢事好似上次咁家變
而家出
二百七十二

見到係秋兒姐姐send過黎既短訊,我即刻急不及待咁打開個短訊!

秋兒姐姐:“我訓緊黎喇

我:“我落黎接妳?巴士站等?”

秋兒姐姐:“我搭緊Jonathan車,佢會車左幾個同學返屋企先”

……

又係Jonathan…

咁即係唔駛我接喇…

因為秋兒姐姐既短訊黎而啱啱開心返既我,心情又再次冷卻落黎…

叮!

響我回覆之前,秋兒姐姐又再send左個訊息比我。

秋兒姐姐:“不如你落黎今朝Jonathan泊車個位接我,好嗎?”

嗯,秋兒姐姐叫我落去接佢……

心情又好返小小了……

我:“好呀!”

秋兒姐姐:“你可唔可以著埋件西裝落黎?”

著埋件西裝?

呢個要求咁奇怪既……?

以頭先briefing時既反應……秋兒姐姐應該已經睇穿左我今日件西裝唔係Jonathan既……

雖然我都預左實穿煲…不過我有得拒絕咩…?

我:“好呀。”

秋兒姐姐:“我諗我大約十分鐘左右就會返到,一陣見

我:“好,陣間見”

send完呢個訊息之後我就放低個電話。

唔……

不過點都好,我死都唔會著Jonathan件西裝架喇!

穿煲咪穿煲!

反正秋兒姐姐應該已經知道左……

我拎返起柏彼得件西裝恤衫等等嗱嗱淋再換返衫,就匆匆忙忙咁出門口落樓搵秋兒姐姐。

我落到去既時候,Jonathan架黑色私家車已經泊左響馬路旁邊。

我小急步咁行過去,秋兒姐姐都唔等Jonathan 好似上次咁幫佢開門就自己推門走出黎,向車入面講左幾句野道別,然後再帶住微笑咁向我慢慢行過黎。

然後……架車揚長而去。

督眼督鼻既Jonathan最終並冇出現。

唔知點解我好似有小小放下心頭大石咁。

我真係好唔想見到呢條友。

「熙熙。」秋兒姐姐黎到我面前,對住我微笑道。

「哎呀,遲左小小落黎添。」我唔係幾好意思要秋兒姐姐等。

雖然其實我一換完件衫已經狗衝落樓。

秋兒姐姐搖一搖頭,再指一指自己隻手錶,溫柔地笑道:「你冇遲到。係我地架車早左小小啫。」

「呃……」我R一R頭,道:「咁我地返上去先?」

秋兒姐姐突然撟住我手臂,然後有小小怕醜咁講:「熙熙…可唔可以陪我去一個地方…?」

秋兒姐姐咁樣突然撟住我,搞到我心跳加速、怕醜起黎。

明明對其他女仔我從來冇呢種感覺……

「熙熙……?」見我發緊呆冇答,秋兒姐姐輕輕叫左我一聲。

「呀,係係,好呀。」我都回過神來。

「嗯,咁跟我黎!」秋兒姐姐有小小面紅紅咁甜甜一笑。

*

「公園?」我奇道。

秋兒姐姐帶我去既地方,係我地之前每晚都會練跳舞既果個公園仔。

「係呀。」秋兒姐姐甜甜一笑,鬆開撟住我既手,由手袋仔拎左個電話出黎,似乎準備將佢放響千秋上面。

「秋兒姐姐……?」我有啲不解咁問。

「你等我一陣。」秋兒姐姐微笑道,然後㩒左幾下部手機,再將部手機平放好響千秋上面。

一陣舞會既音樂突然間由手機度播出黎,不過就夾雜住好多雜音,似乎係響啱啱既Christmas Ball度啱啱錄。

果然,秋兒姐姐對住我伸一伸脷,笑道:「啱啱錄架咋,但我唔係好識用個錄音功能,所以錄得好差添。」

我搖一搖頭,道:「唔會呀,妳錄得幾好。」

「咁都叫好?」秋兒姐姐又伸一伸脷。

好可愛。

「呃…」

秋兒姐姐突然走到我面前,向我伸出一隻手,微笑道:「May I?」

「下?」我有啲不明所以。

「我而家響度邀請緊你跳舞,」秋兒姐姐微笑又溫柔咁解釋比我聽:「如果你賞面同我跳既話,就答我My pleasure喇。」

秋兒姐姐?

邀請我跳舞?

「呃…嗯,My pleasure…」我都伸手握住左秋兒姐姐既手,同佢響公園同電話播出既舞曲入面翩翩起舞。

即使已經同秋兒姐姐響呢個公園仔入面練過好多次舞,但今次我著西裝佢著晚裝,仲要第一次響音樂既伴奏下起舞,感覺特別唔同。

個感覺…

就好似…

好浪漫咁。

(待續)
秋兒well done
秋怡係真實定虛構架?
秋兒?故仔既角色黎
聖女當然well done
秋兒係咪feel到熙熙唔gur,所以又出少少糧俾佢?
好sweet呀
我覺得係真心嘅
秋兒實在係好pure and true
屌好少可睇呢個故睇到sweet位
彈開啦你
秋兒係假既,秋ny先係真
咦,仲未見山區巴既,我等陣再黎推佢
跳完隻舞黎個情深擁吻
見到係秋兒姐姐send過黎既短訊,我即刻急不及待咁打開個短訊!

秋兒姐姐:“我訓緊黎喇

So sweet
既然無山區巴 推雲巴你都唔錯
好惡
不過我支持你咁做
車震崩壞
原本你都可以咁sweet
我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞