我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
多謝
綠茶巴
基味濃郁
推屎忽咋
山區後面好吸引
989巴
二百五十九

「係呢,秋兒姐姐。」響差唔多返到屋企既時候,我忍唔住想問一個問題。

「唔?」秋兒姐姐擰轉頭望住我。

「我係咪真係唔可以參加Christmas Ball?」我再問。

其實我都知個答案係咩架喇。

理所當然既答案。

但……我都係想問多次……

「係呀…」秋兒姐姐既答案同預期一樣:「得中六同中七既同學可以參加架咋。」

唉。

「其實點解咁唔公平既?」我忿忿不平咁講。

搞到我冇得同秋兒姐姐跳舞。

「唔知呢。」秋兒姐姐邊抽出鎖匙開。門邊笑道:「可能幾間學校都想啲準成年人熟悉一下呢類社交場合呱?」

「唓…」而家諗返,其實比我呢啲小學雞去先係有問題。

……

……

……

「淨係比中六七既同學參加?」我再問多次確認。

「係呀。」秋兒姐姐不厭其煩咁再答多次。

我心念一動。

「咁咪冇人幫手囉?」我問。

「學生會有其他人幫手,」秋兒姐姐解釋道:「而且我地都會招募下啲學生義工既。」

學生義工?

我呢間學校啲人對住自己個社就神咁拜啫,但對於學校既組織冇咁熱心既。

報名做義工既人應該得好少?

如果係咁既話…

我會唔會有機會…

用另一個身份參加呢個Christmas Ball?

「會唔會驚唔夠人幫手架?同埋義工有冇限form幾?」我試探性地問。

「冇架,不過我地都有其他學校既同學黎幫手,應該夠人呱。」秋兒姐姐既語氣其實都唔係好肯定:「同埋我地應該都唔係需要咁多人…」

「咁等我幫手喇!」我都未等秋兒姐姐講完我就打斷佢搶住幫手。

應該都唔係需要咁多人喎!

咁一陣間學生義工真係滿晒quota點算?

我仲要密切監視果個XX書院既學生會主席架嘛!

「真架?」秋兒姐姐露出甜美既笑容問。

「梗係真喇!」我拍晒手口:「妳要搵人幫手喎,我梗係即刻要到喇!」

「熙熙你真係大個仔喇。」秋兒姐姐笑道:「而家會肯主動幫人手。」

我心諗因為我想實XX書院個學生會主席啫。

「放心,我一定會做得好好既!」我拍晒心口。

*

由果日開始,因為真係約實左既關係,我同秋兒姐姐就算幾夜都好,都會落樓下附近既公園仔度練一練十分鐘既舞。

咁樣反而令我地既真正既相處時間多左。

而且我覺得我地持之以恆咁練舞,身體接觸就當然少不免……

而唔知係咪錯覺呢?好似令我地既關係更進一步,練舞既時候,秋兒姐姐望住我既眼神,唔再係家姐望細佬咁……

佢既眼神入面……

好似多左份柔情……

佢同我練舞既時候,所展露出既笑容……

好似多左份甜蜜……

唔知……

我自己響練舞既時候,望住秋兒姐姐既眼神同表情,又會係點既呢…?

不過練舞雖然係幾開心,但係唔知點解我心入面依然係充滿不安……

係因為對住XX書院學生會主席有種自卑……?

*

終於黎到星期六。

青年聯賽既榜首大戰。

決戰南○了。

更衣室入面。

「喂,我地要令到牛康同彼得後悔!」阿必充滿自信咁笑道:「我地成班兄弟留晒響度,但佢地就要走!」

「嘿,等我地話比佢地知,我地先係冠軍!」賈加華附和道。

「冇錯,我地先係王者!」康達笑道:「我地有幾耐未試過拎唔到冠軍?一陣比啲教訓佢地喇!」

大家都士氣如虹,誓要將呢個百年老字號既對手打底。

而且話就話南○係百年老店,但佢地大搞都係今年既事,太多新球員夾都未夾好,連甲組隊佢地都唔叫所向無敵,仲落後緊比傑○排緊第二,青年軍咪又係一鳩樣?

我地睇過佢地比賽,贏既都只係以港青隊長豪歌為首既球員個人質素,而我地一班兄弟兵,就算係我同阿必,都已經夾左差唔多三年,默契加埋實力,一定好過南○既!

於是我地成班年少氣盛既球員,懷左爆棚既自信,非常之信心十足咁步出更衣室,行去比賽既球場。

不勝無歸!

(待續)
想知樓主係咪都有睇開港足
見你故入面球員啲名同現實差唔多
如果係可以入港超po一齊討論
都係戈句
連續兩日有文
再推
雖然事實證明...
文彼得去南華係岩既...
文呢
Moman
葉開巴湊仔湊成點?
有呀!
今季得6+2隊,其實我對成個聯賽都好擔心……
魚籽巴
不過尋日抖左日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞