我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
話咁快又要開新post,真係多謝大家支持
今晚先有呀sorry
死剩個樣同對腳
要今晚
有排
推一推,期待
唔知架,可能係阿必食
死剩對腳
有間唔中keep住屌Ada,不過冇寫詳情出黎啫
多謝雪糕巴你支持
下個更正
推推
文呢?
Mo man sosad
熙哥咁搞法會唔會生性病
今晚會有,但而家忙緊,麻煩等多陣
推推推推
而家準備出
有主角光環所以唔會
而家來了
唔知架可能屌豬扒
二百七十九

出乎意料,我地竟然真係頂得住南韓水銀瀉地既攻勢,守住一比零既領先優勢完半場返入更衣室。

其實都有啲運氣成份,歐華緯傳個波其實冇阿必傳得咁好(或者係冇同我夾得咁好),只係多得陳韋拿夠快反應對付左個韓國仔後防,我先至可以有時間修正同把握到呢次機會先開紀錄。

但係入左波之後就更加係完全變左攻防戰,直至完半場之前,我地都再冇一球波係過到半場。

所以返到更衣室之後,除左我同韋拿兩個因為劉sir既指示,冇參與太多既防守之外,其他隊友都有一種筋疲力盡既感覺。

比起暑假果陣對日本果場波更甚。

因為日本雖然係壓住我地黎打,但佢地冇南韓果陣個個都無限體力,對你死纏爆打果種感覺。反而南韓成班友痴鳩線,由頭chur到落尾仲要面不改容。

痴撚線的。

唔攰既咩佢地?

劉sir都只係簡單咁同我地briefing左陣,但就指示韋拿響下半場要多啲參與防守。至於我就因為速度快(全隊黎講我應該只係僅次於小明)同個人能力極高,所以都係繼續留響前場伺機反擊。

*

下半場除左戰術上面做左小小調整之外,基本上我地都冇乜改變。

亦都冇乜得改變。

南韓為左收服失地,一口氣半場換左三個攻擊球員入黎,對於要打防守反擊既香港隊黎講,未嘗唔係一件好事。

話唔定我地可以趁佢地空群而出偷多一球?

不過幻想總係美好,但現實係殘酷的。

南韓響下半場發動總攻勢,我地一班防守球員真係疲於奔命。

如果唔係熊輝三番四次救出南韓既攻門,我地一早已經反勝為敗。

下半場踢左唔夠十分鐘,劉sir見我地既球員氣力不繼,基本上都係龜縮響自己禁區,如果唔係熊輝既神勇,我地已經失守。

有見及此,劉sir於是將陳韋拿都換走,換入好氣好力既大隻佬3號楊舒達,轉打五四一,加強防守。

雖然係有小小改善,不過頂到一時唔頂得一世,加上有其他球員陸續消耗晒體力,所以去到下半場中段,劉sir再次一口氣換左兩個防守球員入黎。

劉sir將我同埋歐華緯換出,換入21號既防守中場柏彼得同5號蘇恩祖,決意用十一個防守球員塞響自己後半場,要死守一比零既戰果。

劉sir始終都係冇放阿必同華爺落場……

但當場入面一個進攻球員都冇既時候,南韓發動總攻勢就更加無後顧之憂,我地響後備席上面可以做既,唯有係幫落緊場既隊友打氣……

時間一分一秒過去,南韓既球員都非常著急,但受制於我地既鐵桶陣同埋熊輝出色既表現,雖然係有攻門,但係始終冇辦法攻破我地港隊既大門。

比賽已經進入補時階段,只要捱多五分鐘我地就可以爆冷響首場比賽全取三分。

至於點解補成五分鐘咁多,就係因為響南韓瘋狂既跑動之下,我地既隊友已經開始抽筋,好多時需要軍醫入場治理。

我望住場入面既隊友,心諗快撚啲完場喇,我啲隊友就黎頂唔順喇……

呢個時候南韓一輪非常靚既組織,兩三個球響禁區互傳之後,楊舒達同相宗豪同時間失位,南韓既19號殺到入禁區!

睇住佢就快要起腳!

就響呢個時候,隊長豪歌突然打橫殺到,飛身剷埋去南韓19號度!

啪!

「啊!」

中波聲同慘叫聲似乎係同一時間響起……

……

……

……

個波被剷出底線……

但同時間南韓個19號就訓左響度碌地……

豪歌就好無辜既樣攤起雙手企左響隔離……

咇!

球證呢個時候都突然吹雞,向南韓19號同豪歌既方向跑緊過去!

屌吖!

唔撚係十二碼下嘛!?

我地後備席成班人都好緊張咁企晒起身!

連劉sir都忍唔住企到接近場邊!

老老豆豆,我個位距離事發地點真係太啲遠同埋水平線,唔係好清楚睇到隊長豪歌係咪真係有犯規……

唔撚係頂左成場都頂得住一比零呢個領先優勢,而家先黎整球十二碼下嘛!?

(待續)
未睇先推
足球小將gogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞