我和鄰居大姐姐的故事(12)

1001 回覆
338 Like 4 Dislike
推邊度先
山區巴召喚

而家都拍左個好碼頭
可惜飛馬今季唔玩
而家出
989巴
幾好

……

好眼訓
二百六十

其實出場之前,響更衣室入面陳sir都不忘同我地做左個最後既戰術briefing。

「記住,雖然對面夾左唔係好耐,但佢地球員既個人質素係好高,所以尤其是比賽初段,我地一定唔可以太急進攻,首先係要控制住個比賽節奏先,咁先可以有效咁運用到我地既戰術。」呢個係陳sir當時對我地既叮囑。

「知道!」大家當時係咁回應。

「好,大家出去喇。」陳sir拍下我地膊頭。

*

返黎球場。

「喂,我地要比個教訓果兩條二五仔。」阿必笑笑口咁搭住我膊頭:「呢場大炒佢地就最適合。」

順帶一提,雖然大家都口口聲聲叫柏彼得同牛康叛徒,但私底下我地都仲係好friend既。

梗係喇,咁多年隊友,而且響香港隊又都會繼續做隊友,點會冇friend做?

再講,球場上離離合合係好正常既事,我同阿必都唔係次次都做隊友喇,係咪?

「當然,係咪呀大舊佬?」我轉頭問盧家顧:「你係全港top 5前鋒黎架嘛,係咪?」

「當然。」大舊佬好神氣咁講:「入夠佢五球!」

*

大家響呢場波都有個好大既決心,就係希望擊敗對手,等佢地知道,就算佢地響唔同既球會挖角幾多球員都好,贏既都一定係我地。

就係因為呢股心態,令到我地完全忘記左陳sir賽前既部署,諗住一股作氣咁攻破南○既大門,結果踢到好急躁,反而係變左好多傳波係自己傳失斷左纜。

如果係響香港隊,大家一定唔會犯呢個錯誤,因為大家都好撚驚劉sir,咁踢法就算贏都好,都實比陳sir用吹風機屌到仆街。

呢個時候,阿必諗住急傳比右翼上緊去既康達,點知比柏彼得截左。

「唉屌。」阿必叫左出黎。

但係接住落黎發生既先係更屌既事。

柏彼得截左個波之後快速咁傳左比同樣係今季先比人挖角既歐華緯,後者趁我地大舉進攻既時候,一個直線劏穿我地既防線,然後由佢地既前鋒7號既陳韋拿接應單刀射破熊輝既十指關……

屌,我地雄心壯志要大勝一場,估唔到我地竟然係先失波果一隊!

響失波之後我傾力反撲,越踢越急但同時越踢越亂,結果又係同一方式比南○又以反擊再入一球。

又係7號既陳韋拿。

結果半場我地已經落後左兩球。

講控球既時間絕對係我地佔優,但有威脅既埋門就冇乜幾次。而且太早失波,南○更加可以睇住個形勢黎踢,專心做好防守黎打反擊。

我地啲攻勢就雜亂無章,連平時練波既一半都發揮唔到出黎。就算亂鳩咁斬入去禁區,都比南○隊長豪歌同另一個中堅相宗豪清晒,大舊佬完全搵唔到機會施展佢既高空攻勢。

我地垂頭喪氣咁走出球場,同開波之前既高漲士氣完全唔同。

陳sir響半場briefing既時候皺晒眉頭,問:「你地點解咁急?唔記得開波之前我講過乜野喇咩?」

其實我地都唔知點解。

好彩而家既教練係陳sir,如果係香港隊既時候,劉sir應該屌到我地仆街,然後換撚走晒我地十一個(講笑啫,最多換三個架咋)。

「我地唔好再去諗上半場既表現,唔好再諗個比數。」陳sir見我地個個垂頭喪氣冇人出聲,於是續道:「兩年前我地對愉○一樣係上半場落後兩球,大家記唔記得先?」

「記得。」我答。

我響流○既處子戰,仲要一出場就有波入,點會唔記得?

陳sir點點頭,再環顧一下大家。

「咁我地最後贏定輸?」陳sir追問。

「贏!!!」熊輝大大聲答道。

「冇錯。」陳sir點點頭:「落後再反勝,我地成日試架喇,係咪?」

係咩?除左果場對愉○,我好似淨係記得我地由頭贏到尾……

不過大家點點頭。

「雖然落後緊,但唔駛怕。」陳sir續道:「我有個戰術,係時候放手一搏。」

「嗯。」大家屏息靜氣,聽陳sir講解個戰術。

*

下半場就開始了,我地響場中心圍圈打氣。

「我地要相信陳sir。」熊輝再深吸一口氣:「仲有相信自己。」

呼。

冇錯。

相信自己。

(待續)
熙熙係咪要啅返件索女至會踢得起勁
休息係為左行更長既路,支持
幾時再中出生多件
推推
推一推
山區巴一出嚟就推下先
咁我彈返入去先
正~面對關島屠夫都只係失兩球
推下
葉開巴加油呀
Push
推返你入去先
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞