劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
其實香港同直布羅陀一樣,都係英國人開埠,然後北方難民擁入嚟,先造就到今日既城邦。講存古既,你覺得會夠啲圍村五大氏嚟?人哋鄧氏喺香港成八百年咁濟。所以香港應該要向直布羅陀人睇齊,堅決擁抱殖民遺產先係。如果唔係,講歷史,新安縣城喺南頭,而唔係維多利亞城。
如果唔用民主制,呢啲論述可以模糊帶過,唔使驚會帶錯風向。
二二八的四個月前,香港發生了一場被遺忘的九龍騷亂
https://lih.kg/hKkqtS

有返啲正常POST
最好就混合政體啦
主權英國總督同港豬分享
不嬲都無意義 但前仆後繼有人會熱衷
愛爾蘭人同芬蘭人 明明係英國人同瑞典人 但就走去學上古嘅異族語言
墨西哥同秘魯 都話自己係阿兹特克同印加嘅正統
你姨就講咗 一個阿根廷人搶劫西班牙銀行解款車 話西班牙人掠奪屬於佢哋嘅黃金 但明明阿根廷人比所有南美人更加白 係好純種嘅白人

不過我覺得香港比起廣東 神話更加重要
因為香港係小國 戰略迴旋空間更細
其次基於歷史、語言嘅包袱 同廣東好模糊不特止 歷史上仲係所謂嘅自由中國 係80 90年代先開始有模糊少少嘅主體意識
所以嗰個post嘅樓主 叫我哋唔好區分「嘅」同「噶」
係想connect粵人
實在好難苟同
以港豬嘅政治智慧根本唔應該有外交權力,參考韓國就知。
至少都要好似新加坡咁啦
如果唔係就係下一個Ian Smith逼你還政於民
其實混合政體對港豬而言,都唔係最好。最好係李光耀式買辦獨裁。想要自由民主,拜託香港人唔好做豬。我覺得港人流亡到英加,係一次學習機會,可能係。
我怕佢哋生活唔如意退化成為龍的傳人
所以我一直話喺英美情報機構眼中香港人做匪諜同阿富汗難民做伊斯蘭恐怖份子既機會,係一樣既。正如你姨所言,克格勃喺二三十年代不斷吸收白俄軍官做間諜,導致後來歐美各國普遍唔信任白俄軍官。
白俄都係脫離唔到黨國中華同心圓?
係,白俄生態位似民運,俾人收編係好正常既事,尤其是本身支持大俄羅斯共和嗰班。
係 其實港豬唔值得咁體面
不知進退
新加坡咁樣嘅僭政 架空咗民主 冇把柄畀人揸到 先係最好的
如果唔係一時又話無普選 又話無民主 又萬年爭取
外國一干涉就好頭痛 放唔係 唔放又唔係
混合政體擺明車馬話畀你聽港豬無權
港豬發癲都似
新加坡起碼迎合咗大眾民主嘅identity
香港人太習慣將政治假手於人,好似你姨話齋民主本質係社區政治,互為表裡。香港人運自己既社區都唔關心。學咩人搞民主,虧連登仔有膽笑人地台灣日本。香港人既然習慣將民主外判於人,咁我寧願俾英國人,都唔要俾李光耀。但係我認為於現實而言,後者既機會率較大。

其實就算俾晒民主,幾年後只會俾一個港版PAP上台,李光耀都係民選出嚟。所以李光耀式僭政無疑係最好既,鬼佬開心,市民歡迎,皆大歡喜。
運=連
諗起當年穆加比同ZANU 當年都話自己係民主鬥士 一人一票
向蘇聯社會主義陣營投誠不突止
仲向西方世界哭訴 得到好多英國人好感
最終宗主英國人出咗調查委員會 趕走「獨裁專制」Ian Smith 扶咗穆加比上台
乖孩子 當年扮曬西方紳士 畀西方傳媒造神嘅穆加比依家日日屌鳩英國人 侮辱英女皇
西方世界依然唔知錯 而家仲日日訪問Ian Smith 出報導冷嘲熱諷佢係racist
kaiserreich依然將佢當成national populist嘅納粹 笑死 明明一啲都唔民粹(populist)
睇過啲報導 無非就係話千錯萬錯都係Mugabe一個人錯 導致津巴布韋變成shithole
西方世界強行干涉 消滅羅德西亞點都冇錯
無論點Ian Smith都係殖民頭子千古罪人
粵人唔係噉connect法
只有明確支持香港獨立嘅先值得connect
退而求其次,頂櫳可以connect「大粵分子」,啫各種唔同疆域申索嘅粵獨派,但係想食埋香港嘅。呢d起碼都係槍口一致對北佬先。
其它99.9%大中華膠必須要轉化之後先值得connect
齋寫粵語而思想仲係粉紅/深紅,「撐粵文化/粵語」+「擁護中國統一」嘅縫合怪,90後00後好多。呢d人未轉化嘅冇乜用。
李光耀唔係一個人 PAP個core基本上都係當時馬來亞中產以上甚至富商嘅細路,去咗英國讀大學浸鹹水。就算唔算貴族,起碼都係士大夫級別。個個都係精英來。背景相似,諗法相似,目標相似。
香港政界碎片化好嚴重。

但係同星加坡比,最大嘅分別,亦係香港最嚴重嘅問題,係PAP班人佢哋分分鐘阿爺嗰代已經變咗local,斷咗同中國嘅關係。香港d政治人同中國嘅瓜葛冇辦法斷到。有d係地下黨,有d大盤生意,有d係白手套……就算最冇關係嘅人,當初見到支那改革開放咁大嚿肥肉,冇人唔心郁。
就算反共嗰班都斬唔斷支那條根
我覺得現代人已經開始分唔清威權、民粹、僭政、有產民主、法西斯同納粹。雖然作為平民,唔需要識得細分。但好似啲左膠咁溝埋一齊講,就點都唔得。

歷史始終會還Ian Smith一個公道,正如十幾年前啲人會話薩拉查佛朗哥霍爾蒂係法西斯同納粹一樣。
呢個係中產階級民主天然喜好
總知同佢爭奪政權嘅通通打成法西斯納粹就得
對佢哋嚟講君主制同納粹冇乜分別 都係「獨裁專制」
其實依家將君主制同法西斯納粹畫上等號係一步之遙
因為其他君主制以外嘅政體 統統基本上就係等於法西斯納粹 文青同黎生對於政治嘅理解力係好薄弱的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞