劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
咁卡斯特羅之前既古巴天主教社會組織力係點?
睇卡斯特羅要同教宗和解就知,卡斯特羅可以上到位唔多唔少同解放神學勢力有關。而且佢既角色其實唔似啲東歐共黨領導人,反而比較似鐵托。
我反而覺得包主席佢地會佯攻南海,主攻台海。佢地本身既資源同寶力已經好難可以南海台海雙戰線。而家仲要加埋內亞一線。如果美軍唔干預既話都可能有機會。但係你攻南海既話美軍就一定干預,而且其他地方都會一齊出兵,好大機會會變咗波斯灣戰爭既海上版,所以好大機會係佯攻。
古巴始終係消滅唔到天主教會
甚至天主教會哈瓦那教區仍然係可以公開活動
唔似波蘭或者匈牙利要變地下化
所以古巴個共產主義程度明顯係低過東歐國家
唔講匪軍既海空輸送能力,靜係登陸戰本身已經係咁多種戰役幾乎最難打既一種,匪軍一打一定係百萬雄師渡海嗰種,對人力物力既調度都有相當程度既要求。連二戰美軍都要練足兩年先開打。D day揀嗰條線算係第二短,實數唔記得。但台海最近距離肯定長過佢。你匪連打台海都要靠五縱打一場頓巴斯式戰爭,南海咁遠仲要冇五縱,我真係唔睇好。
卡斯特羅係靠民粹主義起家,如果唔係美國人堅決反對佢,佢充其量係另一個庇隆。
東南亞的五縱就係孟建柱口中「全盤控制的腐敗份子」,我認為翠翠已經真心相信了

而孟建柱同志,我很有把握地說,他跟敬愛的黃亞波同志和劉豪傑同志是一樣的,後者只是碰巧沒有升到那樣的官而已。除了漢語以外,任何語言都不通。而且,除了中國以外,他們頂多是還知道世界上有英國和美國的存在,伊斯蘭教和黑人這些東西對他們來說是完全無知的。但是他們可以面不改色地說,一切都在掌握之中。他們的理由就是,他們跟馬來腐敗分子吃過飯、喝過酒、嫖過妓,然後他們就以為他們什麼都知道了。老匪諜懂的事情,他們全都不懂。在老匪諜還在的時期,這種人只能打雜;但是老匪諜不在了以後,他們就掌權了,在周永康同志和孟建柱同志的領導下。周永康是士大夫,士大夫就意味著你自己不能打,手下肯定有王立軍這樣的代理人替你打;孟建柱則意味著胥吏當了官,作威作福不可一世,本來不能做官的胥吏做了官,佔據了士大夫階級的位置,忘乎所以,不知道自己是誰了。專政機器落到了這種人手裡面,而葉劍英同志的後裔到哪裡去了?經商發大財去了。孟建柱保證沒有他那麼多錢。像公安部現在的組成,孟宏偉跟周永康是同一個階級的;孟建柱跟黃亞波和劉豪傑是同一個階級的,是貧下中農。我估計,人民解放軍和國家安全部,總之是需要使用武力的專政機器,現在的狀況都是這樣。
劉仲敬訪談 091 @ 20200603 論習近平毀黨造黨
https://vocus.cc/article/5ee87fa4fd89780001085082
滯港支唔滅絕
香港人唔會可以獨立到
9月6日,外交部发言人汪文斌主持例行记者会。有记者就几内亚局势提问。
汪文斌表示,我们密切关注几内亚形势发展,注意到非盟和西非国家经济共同体有关表态,中方反对政变夺权,呼吁立即释放总统,我们希望各方保持冷静克制,从几内亚国家和人民的根本利益出发,通过对话协商解决相关问题,维护其国内和平与稳定。
講真
支那帝國侵略將香港司法制度整到威信蕩然無存之後
點樣令香港人重拾以前上一代對香港司法嗰種盲目信任
而唔係港豬嘗試自己「獨立思考」e.g.法官點解要戴假髮呢種「獨立思考」

我忽然覺得好難

畢竟依家連登開口埋口就鬧鬼佬white trash寄生蟲做咩咁嘆 咁好待遇 自己要捱騾仔
一朝上台仲狠過689唔係無可能
689起碼知道萬四蚊人話事呢樣嘢 連登仔心入面係唔知的 只當天賦人權
點睇呢排好多藝人政客放棄外國國藉

東食西宿走到盡頭了?
模糊空間逐漸消失,德性好嘅藝人會寧願放棄支那easy money都要維持自己階級地位,德性差嘅會不斷墮落,越黎越接近編戶齊民。
肥媽同謝霆峰已經唔算最差,最差係溫兆倫鍾漢良陳曉東嗰啲,支味濃到返到香港會比人當支那核突佬,唔會生存到。
班雅倫學
東食西宿用得好好
[00:29:30] 基本格局就是這個樣子的,而民小又是不懂的。 民小的基本成分是什麼呢? 是改革開放以來無產階級出身的死大學生和由這些死大學生衍生出來的各種人。 他們共同的特點是沒有歷史記憶,他們的世界是平面的,因此他們就自然而然選擇了那種 好像是不需要他們支付任何成本而收益又無比美好的東西。 這種東西在現實政治的角度上純屬東食西宿。 就像是聊齋上的那個故事一樣,一個女孩子要嫁人,東邊的男人比較有錢,西邊的男人比較漂亮,於是她說,我可以在東家吃飯西家睡覺,這樣不是很好嗎? 但是這樣做的結果實際上必然會使她哪一家都嫁不出去,然後白白耽誤了自己。 民小的邏輯就是這個樣子的。 民小可以解釋成為無根知識份子,他們在歷史上的前身就是1927年和1950年的那批文宣界的知識份子。

https://medium.com/@ihchentw/%E5%8A%89%E4%BB%B2%E6%95%AC%E8%A8%AA%E8%AB%87-040-20190605-%E8%AB%96%E5%85%AD%E5%9B%9B-1ddb27d41e9a
肥媽同陶輝,莊定賢依堆非華裔咪即係阿姨口中既楊家將
鮑羅延 鮑叔牙N世孫

其實醫護真係要減減人工
https://lih.kg/uyOQbyX
#208 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

無產階級敵視所有專業團體
無論行業門檻定人工 呢種post連登上面年經幾千萬次
最值得有嘅係赤腳醫生 搵個炸薯條都睇到
點解要畀咁好嘅醫療系統無產階級 係咯我都唔明
條友返咩工咁撚巴閉
斷估都係喺M記炸薯條only跟車、做倉呢啲體力勞動都未必勝任到
根本同支那破壞香港institution着埋同一條褲
成日見到呢類人留言
如果共產黨解決房屋問題 或者取消丁權令新界佬仆街 咁我就支持你咯
連登仲要係多過

講真呢啲根本唔係民生市政問題
三十個銀幣就出賣咗國家
呢啲時候莫講泛民 鄉黑都要支持啦 只要係支那侵蝕嘅對象
依條6784678臭閪蚑那賤蛆黎

有冇人覺得自己做左保險套?
https://lih.kg/2682336
咁唔講佢(無跟開)而言
藍轉黃 黃轉藍一直都有
有感而發,中國打美國
https://lih.kg/2675564

出埋依啲臭閪蚑那大外宣既唔係臭閪蚑那賤蛆係乜
呢種爛口怪物大外宣都未夠班
最多係社會垃圾 支那有冇米派畀佢都成問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞