劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
教協嘅本質唔係抗爭團體,甚至唔係政治團體,係一班一直同政府緊密合作嘅教育界老野,散得咁快唔意外,佢地就係咁嘅德性
有時候與其關注政治
不如留意下身邊嘅姨學議題
有d都唔錯

水泡科畢業得萬幾蚊人工 父母退休靠我養
https://lih.kg/hwyitT
#7 回覆

點睇好多人都對身邊所有institution失去理解力?
[member睇你老母,傻hi
俾家用同食子孫飯冇分別
係費拉所為,但你條撚樣都係費拉[/member]
俾家用係費拉食兒孫飯 笑死
原子人唯一出路就係做張獻忠
我係張獻忠第一個捉你黎bbq
從來冇睇錯你
不嬲你都係社會邊緣人、loser
我係啊 不過我做張獻忠之後第一個殺你
好驚呀邊緣人
不過你姨話齋 早死好過遲死
你唔好後悔就得
生死等閒事
丈夫何懼之
我做張獻忠起碼死係戰場,好過你個費拉
如果我衣個張獻忠有幸企穩陣腳,一定俾你試下生不如死嘅滋味
繼續吹
你唔嫌低B我都嫌低B
唔同你依啲社會垃圾玩了

生死等閒事又真係社會邊緣人價値觀嚟
正常人都會怕無限嘅生命 死後見返親人 一係落地獄 一係投胎做豬狗
咁多個po以嚟
字裏行間的確充斥住一種邊緣人對世界嘅觀念同語調
逐漸無太大興趣覆
好啊
冇着數,唔慶祝亦唔悲傷,教協收皮其實一早預料到,你諗吓有幾多教師走頭,今次移民潮主力之一正係教師團體。泛民同黃絲中產根本係同根生相互依存。移民潮一出(尤其是5+1)班黃絲中產走晒佬之後,就算共產黨唔搞佢地都會收皮,蘋果白鴿教協如是。本身諗住最好獨派可以食晒佢地,不過而家睇嚟都係要另起爐灶。

飯民本身就係白華,攬炒佢地無可厚非。不過而家都唔使晒時間做呢啲嘢,反正佢地自己都會收皮。不如落啲時間去建構海外港人社區好過,不過而家最怕反而係劉細良李永達之流去搶大台,試圖喺海外港人社區呼風喚雨。
我地與其理會敵人有咩行動
不如自己做野
唔好下下諗住freeride現有勢力
姨學可以幫助各位成為初級既士大夫
但係冇知識能夠令人成為土豪
願各位唔好只求知識
忽視現實面
其實時間呢啲嘢過咗去就算,不如諗吓而家同之後可以有啲咩做仲好。不過我睇好多人而家都係心存僥倖,對前路不願亦不去思考。
列寧唔係迫於無奈承認咁多國家獨立,而係形勢需要。十月革命之後,列寧最大嘅對手係高爾察克、鄧尼金呢班白軍,而白軍無一例外都係大俄羅斯主義者。對比起舊貴族及軍隊集團嘅白軍,列寧何來有資源同佢哋鬥?於是就靠賣國,向當時1917年仲打緊一戰嘅德國求援。德國嘅援助當然唔係免費,就係需要削弱俄羅斯,所以要求俄羅斯帝國旗下諸邦獨立,列寧為咗要資源打白軍都應承咗佢。

當然,列寧作為一個出色嘅共產黨員,出爾反爾係正常事。俄國內戰期間,列寧首先用紅軍入去新獨立各邦,建立蘇維埃政權,以「由俄羅斯帝國獨立」為名號召打白軍。而俄國內戰過後,列寧就將各蘇維埃共和國併入蘇聯。列寧口頭上嘅承認獨立,從來只係權宜之計,到自己有實力時自然會撕毀條約,同中共一樣
因為一思想就要面對香港價值暴跌既現實
太多人唔想面對
寧願麻醉自己
好認同
前路好值得摸索
放棄天真 認真面對當刻現有資源
重新評估過啲秩序係咪奉旨 空中樓閣 只有第三層 無第一二層
我哋呢代人得六十年 都想下一代作為香港人可以好過啲
上國有上國方法
下國只能有下國方法
鬼叫你香港人行動力低 得消費叫做喺香港人提供秩序範圍之內
希望能夠吊住黃店命 餓死幾間藍店中資先
當然如果再精準d打擊協調會更好
但呢樣真係要靠人維持秩序提供(資料、宣傳同協調)
否則香港人自覺性消失就好難維持效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞