劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
注意返呢點清朝皇帝係冇否定儲位呢樣嘢
就當你話有遺產 君主制唔係選舉產生嘅話 儲位問題草原上有大把處理嘅先例 唔一定關嫡長子事
更何況清朝初期花過咁多時間論證過 建儲同嫡長子繼承有幾咁正確
好 你話 否定嫡長子繼承
咁古今中外包括你所講嘅蒙藏 世襲嘅君主制都有儲副
點解佢無?
因為九王奪嫡嗰陣造成既傷害太嚴重,各王子之間都有屬於自己既黨派,而且有文臣亦有武將。勢力深值各處。導致雍正上台嗰陣為咗穩固統治,殺咗唔少宗室。為咗防止呢啲傷筋動骨既內鬥再重演,所以不再立儲。但係清朝之後之所以穩定,係因為一來人丁冇以前咁興旺。二來大家一早從皇帝既寵愛倚重程度得知下任皇帝係邊個。例如雍正於乾隆,乾隆於嘉慶咁。
羅馬皇帝話
我唔宣佈共治皇帝(奧古斯都)係邊個 唔宣佈凱撒係邊個
反正元老院會選我個仔做奧古斯都
都真係幾有羅馬僭政特色 正常少少嘅君主制國家都唔會咁
無共治皇帝 羅馬歷代皇帝乃至毛澤東發夢都想咁做
江、胡都唔得啦
其實用錯咗
共產黨嘅國家副主席係酬庸
冇得咁比較
而中國嘅費拉之主
太子嘅權力係一路削藩咁削
與其係話大清係蠻夷 老作一啲唔知乜嘢理由 另闢蹊徑 而國際上冇乜做法唔立儲
不如話清朝皇帝達成歷朝歷代費拉之主心中想要嘅成就
唔單止廢咗儲君嘅武功 仲連儲位副君嘅名望都空置
歷史上即使個別君主因為爭儲唔去立儲 但都無話否定儲權
但清朝十代唔立儲
已經同廢除儲位得一步之遙
唔使好耐大清皇帝就成功將儲位同相位一樣隊入歷史嘅塵埃 唔再同皇帝角逐權力
又成堆孔乙己
討論一堆口字旁嘅字「正確讀音」係乜真係浪費人生

打「噶」嘅人九成九支那仔
https://lih.kg/2744430
同一個聲旁又對應唔同元音
ok 洛恪鉻絡駱烙
aak 格骼

諗返讀小學 多數人學中文都學唔掂
根本唔係人蠢問題 而係個書寫系統太on9 只有最醒嗰10%先幾年學得掂 其它多數人都要十幾年
因為大清最初係跟部落選學制,本身冇諗要入關,唔諗住跟嫡長立儲制。順治本身冇立儲,康熙嗰陣兩廢兩立,去到最後都係跟番順治嗰套。呢個反映滿清係拋棄滿洲舊制既同時,又唔願意跟漢地舊制。最後雍正發明咗秘密立儲制去解決繼承問題。你所講既秘密立儲制既副作用,並非設立原意。當然咁樣亦造成清代皇權過度膨漲,最後急速淪為吏治國家既濫觴。
立儲唔係漢地舊制 英國都有儲位
凡係結束選舉改為世襲 原則上都有儲位做plan b
大清係從頭到尾憲法上係無否定過有儲位呢個原則 連儲君嘅衙門詹事府都有保留
但佢就係唔肯將呢個榮譽畀任何一個皇子
所以係僭政
你話爭國同立儲會剋死儲君呢種講法一樣上唔得枱面 連正式修憲嘅合法性都唔夠
立儲以嫡以長你可以話係漢地舊制
立儲你就唔可以話係漢地舊制
蒙古嘅可汗 回部嘅王公 滇緬邊境嘅土司 朝鮮琉球 甚至鄰國號稱日本國大君嘅幕府將軍都有儲位
你講到大清多元帝國咁
事實上淨係得活佛轉世可以無儲位
唔知大清唔設儲位嘅做法係咪仿傚藏傳佛教嘅活佛轉世得嚟?
何況大清係有儲位 不過懸空
咁既然大清皇帝改變做法 特別寵愛下一任皇帝嚟去為眾所知
咁已經解除危機
點解唔畀佢開府嘅權力?
我當雍正之後一代有爭儲嘅危機
咁四五六代之後仲有危機?

儲位空缺唔通唔係出自集權嘅設計 仲係乜嘢?
因為係雍正之後已經急速吏治國家化,就算之後冇儲位危機,但皇帝享受無限制既皇權之後,已經唔想再限制自己。所以索性不設儲位。呢點亦可以睇到滿清同蒙元既分別。
https://www.youtube.com/watch?v=ohp-OkH8rbc

呢個係唔係德性決定階級
其實開司天生就係賭徒性格,唔賭就廢。btw我覺得魷魚遊戲風格其實似賭博默示錄,而後者遠勝於前者。
再見,香港醫生 香港醫療
https://lih.kg/2745556

各位點睇?
關於清朝立儲(「憲制」)問題
其實清朝歷史好短下 所以我感覺 會唔會儲君制度因為種種原因 到後期已經唔係重要嘅憲制問題

原先女真人係同蒙古人咁上下,部落來,努爾哈赤去「統一」各個部落,但係繼任人都仲係要各個部落「選」出來。有d似holy roman? 跟住部落演變成八旗制度。
噉樣「選」出來都係得皇太極同順治兩個。
康熙係因為佢中過天花死唔去而揀佢做太子,7歲就死老豆登基。
康熙做足六十年,d仔就出現嚴重儲君問題
於是乎雍正就完全改制(另外佢立軍機處廢咗議政王大臣會議嘅功能)
跟住乾隆條自大狂又做六十幾年,未死就揀咗個仔讓位
噉樣加埋清朝已經過咗一百五十年上下

嘉慶傳道光 道光傳咸豐
呢兩位雖然係秘密立儲,但同時亦符合漢人嫡長子嘅習慣

但係得到咸豐拉柴(1861),政治格局已經變晒
東亞政治已經唔再係蠻族統治者嘅滿蒙vs被統治者漢人
鬼佬來咗
太平天國之後漢人地方軍出現

而且同治係唯一一個仔,立唔立儲都係佢
但係政治權力由呢度開始俾兩宮太后把持,之後係慈禧獨掌

之後嘅皇帝變咗係慈禧班友任點
而成個朝廷其實權力已經縮細。漢人地方軍閥越來越唔理滿洲人。亦有d人變咗係鬼佬庇護(譬如租界入邊嘅人、各地嘅基督徒教眾)。

而慈禧執政期間就更加唔會立儲啦
皇帝已經係傀儡,再搞多個傀儡嘅傀儡?自己身痕?
佢仲要為自己執政打算。一早立咗儲,俾儲君建立勢力,噉第日點做扯線公仔?

所以雍正針對康熙n個仔爭鬥而發明咗呢個秘密建儲,點鬼知之後都冇出現過咁q多皇子爭權嘅局面。每次繼位都一係順理成章,一係就慈禧任點。

如果以實權人物計,由康熙開始其實得八個人,中間得好短暫嘅政治鬥爭時期
康熙 雍正 乾隆 嘉慶 道光 咸豐 兩宮太后 慈禧
八個人就過咗二百幾年,從1669到1908
憲制只係一個城邦嘅基本結構
constitution就係啲嘢點constitute
一塊麵包嘅constitution由雞蛋、麵粉、同水組成
大清國嘅憲制係唔使用引號「」括住嘅

至於憲制點解會有光環
係支那人嘅誤讀
十九世紀大清知識份子以憲政名義鼓吹國家唔夠開化係因為無立憲為由 逼使執政者同佢哋分享權力
劉仲敬話卒至大清立咗亞洲當時最自由嘅憲法
最後根本無用 但班知識分子依然未醒 繼續將憲法放上神枱
南方周末嘅編輯早兩年仲繼續大字標題
中國夢、憲政夢
而憲法無非就係將雞蛋、麵粉同水寫落一張紙度
無咩值得崇拜

大清國嘅憲制結構當然同傳統君主制國家無分別
君主身邊有正妻 後宮 外家 近身侍從/閹人 亦都當然有儲君 尤其大清皇帝係比英國亨利八世呢種專制君主權力大好多的

大清皇帝當然有合法繼承人
正如大清皇帝係有合法妻子一樣
而自遠古以嚟 世襲君主制嘅合法妻子同合法繼承人一般都有次等君主嘅地位 呢點係其他次等君主諸侯(名義上係國王/皇帝嘅peer)被削藩/架空/虛銜化/廢除之後仲有保留
大清皇帝唔立自己嘅合法繼承人做儲君 唔畀佢有百官朝賀 開府置屬嘅權力 同普通臣一樣
正如大清皇帝唔立自己嘅合法妻子做皇后 畀佢作為全天下女性之主 初一十五受內命婦朝見嘅權力 同普通妾一樣
呢個仲唔係削藩我搵唔到其他解釋咁做了
無論係立咗會有爭鬥定立咗會剋死對方都唔係理由
套返入立皇后就知點解 立皇后一樣會有女人爭

太子以前權力好大 隨住君主削藩嘅勢力大減
以前天子出狩就監國 天子居守就撫軍 同羅馬有共治皇帝兩個奧古斯都嘅制度差唔多
至於皇后係神職 夏朝夏后氏就係以后嘅名義作為祭司主持祭祀作為天下共主
商滅夏之後就將后呢個職位分咗畀君主嘅正妻 商朝嘅女性喺城邦嘅地位亦都好高
太子同皇后嘅故事就係咁樣
咁當然具體功能大清未必一致
但立世襲君主個合法妻子同合法繼承人做后/儲君 享有特殊名望同權力
全世界個做法都一樣的
而大清都係承認呢一點的 有太子府(詹事院)有剩
有時支那三千幾年前嘅制度唔係話想提
而係支那儲君一直削弱
只係若果大清入關嘅係伊朗 唔係支那
就唔會到唔立太子嘅呢一步
我睇嚟唔立太子係有支那嘅原因 唔係完全係大清嘅獨特性
其實唔止清朝,元朝都係唔跟嫡長立儲嗰一套,所以啲宮廷鬥爭亂到七彩,幾乎每屆都政變咁濟。係到後期先穩定。但之後冇幾耐已經返咗老家。而清朝喺雍正嗰陣選擇一種比較集權既繼承制,之後啲人見到集權既好處。選擇蕭規曹隨,從此墮入專制集權既蜘蛛網內。
其實唔立太子呢點某程度反映後來既大清已經急速吏治化。
老老柒柒,魷魚遊戲完全係搭Netflix順風車,連鬼滅都不如。至少鬼滅靠自己紅咗先有得上Netflix,雖然兩套都唔係特別好睇。
其實魷魚根本係大雜燴,當中包括二十世紀少年、賭博默示錄、要聽神明的話同彼岸島等等。唔好話日本人,見你抄完仲要話自己原創,俾着邊個心都唔會舒服。呃啲鬼佬同𡃁仔就得,如果本身係動漫愛好者既話,只會覺得沐猴而冠。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞