劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
*人甚至唔應該同禽獸放埋一齊考慮
人幾下賤都好都係人

將救禽獸嘅位置當時用作救人 事後無論點 一定會評價為高尚嘅行為

將人同禽獸先到先得咁救嘅佛教徒 眾生平等 準則會備受爭議 但都能夠理解

只救兩籠貓狗 將前嚟尋求庇護嘅人拒諸門外 只係因為貓狗較人親

呢種唔係「狗彘食人食」嘅季世倫理又係乜嘢?
我諗動保人士既諗法就係貓狗比人高貴,作為英美人既寵物地位當然比阿富汗人高。倫理問題一涉及利益,即刻要靠邊站。世界係不義既。人當然唔應該同禽獸放一齊考慮,只能夠話一切都要睇階級地位,萬物如是。我哋作為人就梗係希望一切以人類為先。而人類應該以同類為先,咁可以確保人類存續。但事實往往不盡如人意。

不過我覺得除左倫理問題外,今次突顯既仲有智慧問題。塔利班不見得會殺貓狗,但肯定會殺人。當然如果呢個唔係智慧問題既話,咁就真係正如你所言係人類自身既墮落。最終好可能會演變成5%既人係高尚,剩底嗰95%都係墮落,變咗沒有理性既人。
耶穌 穆罕默德 定悉達多
本身喺佢自己家鄉都係風評大壞嘅原子人
因為佢嘅睇法都係好似原子人 救貓狗唔救人嘅嗰種人
我諗咁高尚嘅嘢 成個社會好少數人先有
並唔係動物組織嘅人可以有
對人不斷倒退嘅道德嚟講 我覺得應該先追求咗愛人先
象徵世界絕大多數地區會返去達爾文世界,還原基本面貌。後殖民時代既日常。
其實係,我諗將來以鄰為壑既世界,最需要提倡既反而係呢樣嘢。如果唔係盞互相撕殺。而最諷刺既只有最理想化既亞伯拉罕諸教社區先保有到呢樣嘢。
咁世界總有一啲嘢係超越階級 近似良知 如果唔係佢今次嘅決定都唔會畀受譴責
只係呢樣嘅唔係一向都係咁 依家風潮越嚟越多 香港人都越嚟越對人禽之別漠視 的確係同以前動物組織未興起嗰陣唔同
可見將來呢種睇睇法阻力只會更細
其實係,所以點解我認為係現世擁有真君父只有保守派新教徒、拉丁天主教徒同正統保守派穆斯林。係因為喺可見既將來只有呢班人先守得住基本準則同良知。君父係要教導臣民,佢地就係要教呢啲嘢。
人之所以異於禽獸者幾希,庶民去之,君子存之
我登:你玩9我咩
今晚又有返訪談,似乎傾掂數
好似冇咗字幕
睇文咪得,免費會員都有得睇
似乎呢壇嘢仲未收科
你捨得收皮未,唔妥嘅咪出黎同我打過
你收皮啦,話劉先生得把口,你咪又係得把口,不過劉先生起碼有支持者,有號召力,你呢?你又冇支持者,又唔敢應戰,做縮頭烏龜,你好撚醜
今次你登撤得太難睇
本來好地地變咗伏
宜家我屌你老母啊 縮頭龜
出黎隻抽未啊
劉先生係你有資格話嘅咩
屌你老母 縮頭龜 不分尊卑 食屎啦你
咁希望真係收科
估計三馬跪左
始終人地係靠阿姨揾食
揭生又中一次
屌你老母又冇聲出啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞