劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
台灣機會多過英國
佢中文系博士咩
咩行業都係英美歐旺過東亞窪地啦
拼音化可以解決粵文過多漢文詞嘅問題
好多所謂「有音冇字」嘅詞,d人就唔寫,寫第個詞代替,甚至寫「書面語」代替
譬如形容人講嘢斷斷續續:lak1 lak1 kak1 kak1
可以搜下舊登同呢度有幾多人寫

至於外語借詞,做唔做拼音化,d人想借都係照借架啦
「泵」,咪係一個好早嘅借字囉,犀利到英文借入粵文,粵文再傳遍中文,變成「正字」
透過 HKG Web 分享一則貼文:【創意台】一人n個講得出寫唔出既字
https://forum.hkgolden.com/thread/6072428/page/1

透過 HKG Web 分享一則貼文:【創意台】[學粵語]口語講開但唔識寫既字
https://forum.hkgolden.com/thread/6023522/page/1
仲有一點,有時候一個字可以有唔同聲調,代表唔同意思
做唔做拼音化,都需要標調先可以避免歧義,準確記錄

上一堂課要60分鐘

soeng2一堂課要60分鐘
a class lasts for 60min

vs

soeng6一堂課要60分鐘
last class took 60min
「行」起碼有六七個音
各位對來緊一兩年有咩睇法
我覺得出年北京冬奧(3月13號殘奧閉幕)之後就有d危
11月前會開二十大
有幾大可能打台灣呢?
武漢肺炎又會發展成點呢?
粵語畀人印象,口講嘅表演(講古、做戲……)精彩過文字,原因就係有d嘢係垃圾漢字好難準確表達

譬如聲尾
本書佢gaa4?
本書佢gaa3!
本書佢睇晒gaa3 laa3 me1?
噉我還書go3 lo3 bo3。
……
攞鴉片包裝做仙丹
再賣比其他人
如果我哋再寫唔出平時口講嘅嘢,我哋依靠睇字學語言嘅下一代就會走咗去學中國人。
而拼音造字易過做方塊字好多,所以未來就喺嗰度(如果我哋仲想要未來嘅話)。
呢方面我無異議, 但你諗諗粵拼有幾多同音字詞??

就用zi ci呢個做例子, 你諗下可以有幾多個意思
如果書寫系統標聲調會有改善, 但呢個問題一樣係避唔到, 甚至人為寫錯聲調就會出現誤會, 最後為求精準就要用英文詞

咁所以, 如果呢覺得消滅漢源詞重要, 後果就係會引入其他外語字詞填補空白, 粵語本身嘅百越字詞早就比歷代儒生摧毀得七七八八, 已經係殘廢
英數混寫好醜, 有冇可能用粵語用唔着嘅英文字母標聲調
有音調咪得

Ga
Gàh
Gáh
Gah
噉用耶魯拼音好過
咁寫好好多, 但如果打唔到diacritics 就麻煩
好多語言都有,所以要煩都一齊煩
混亂,習核心會贏到開巷,聯同白區黨肆意挑動各地衝突。反黨集團係二十大前大機會率發動政變。包主席好大機會喺2324年度,尤其是台灣總統選舉前後郁手,雖然個人認為佢會係選舉後郁手。

全球各地區部分封鎖後,應該會有特效藥或傳統疫苗消滅疫症,疫症一完,排華清算戰正式開始。
習係咁拖
個核心穩定速度比預計慢
原子化港豬奴工寧願每年加嗰少少人工 俾自己買乜買物 再用喺亞洲算人工高嚟打飛機

都唔願加多啲假同勞工保障

僱員真係咁在意假期 就唔會畀僱主壓榨得咁犀利

住喺香港嘅鬼佬其實成日笑9香港人
https://lih.kg/hHexeT
#3 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

英國街訪談蘋果日報被逼停運 有中年人說:我們虧欠了香港
https://lih.kg/tJkCtfX
#236 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
Connect你老母,死不悔改的大中華膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞