劉仲敬對香港評論整合 (3)

1001 回覆
20 Like 14 Dislike
泛民+眾志+學聯點會夠膽搞呢啲嘢
民小連同江湖人物打交道的能力都沒有
問題係現時既走私集團絕大部份都係你地睇唔起既老黑同圍村佬,佢地可能有部分人會成為愛國者。但係佢地既立場來去自如,可以認同香港、南粵甚至係八個大大同張獻忠。邊個話佢地一定會成為建國勢力。勿自視過高。你姨所講既係有實力既人可以隨自身力量選擇一個適合自己既方向,前提係你要有實力。你姨佢老人家只係話班人可以咁做,冇話過佢地一定會咁做,你呢番論調同武德決定論一樣咁荒謬。

至於國族神話我係唔反對嘅,但你嗰套「新既文化、教育」,我就不予置評。老實講如果連流亡議會都搞唔起既,流亡普通人可唔可以傳承文化同如你所言去費拉化,坦白講我係有疑問既。
所以而家反而需要爭取既係盡快擺脱準華人身份,冇流亡政府都冇辦法(其實流亡議氣
會都得),當務之急係要快啲壯大海外港人團體。
講緊可能咋嘛
有些微可能變成建國勢力,但更可能嘅梗係只會變成司徒美堂2.0
事實上以前嘅粵人同依家嘅港人,輸蝕就在於,(我認為),冇咗一個本土化嘅精英階層
d精英一係好似d買辦家族噉移晒民化晒做鬼佬
仲識「中文」嗰d就或遲或早都係俾大中華統戰咗
粵人喺海外其實已經有跨代(潮人、客人、閩人都係)
譬如東南亞嗰d仲識講粵語潮語客語閩語嘅,已經跨咗五六代,有d人可能阿爺嗰代已經冇返過中國大陸
但係一路都搞唔出民族發明,卒之都係俾大中華嘅意識形態、mandarin嘅文化統戰咗,早嘅就有致公黨司徒美堂呢d傻西,遲嘅就有到最近十年網絡文化興起紛紛追捧中國大陸文化嘅後生

呢度有樣好笑啦
美國d越南人,有d係「華裔」來,實際上多數係粵人。
越南嘅國家認同就足以令呢d人同埋佢哋後代繼續支持South Vietnam

而我就認為主要原因就在於
粵語嘅文化,無論係以前嘅粵人好,定係依家嘅港人好,完全欠缺主體意識。
白話文運動之前,粵人同日本人韓國人越南人嘅分別,在於 1 粵人直接處於滿清帝國統治之下 2 粵人嘅精英階層會去參加中國科舉,做中國士大夫
對於士大夫舉人秀才鄉紳以外嘅平民來講,梁啟超話頭,國不知有民,民不知有國

但係輸蝕在,喺滿清帝國解體過程,粵人精英選擇咗擁護一個中華帝國
跟住白話文運動,選擇咗接受官話白話文,而冇搞起粵語白話文,以至到二戰之後嘅英屬香港公立學校系統同文化界,俾官話人霸咗(睇d舊報紙就知,二戰前都有d新聞夾雜粵語來寫,二戰後嘅反而冇晒)
白話文運動之後,30年代日本人攻過來,鎖死咗呢個「政治正確」(大中華主義/唔團結就俾人蝦……)

所以今日係時候,要將拖咗一百年冇做到嘅,香港/粵為中心嘅成套敘事系統,快d搞起先得。
如果港僑冇興趣,就要plan B,細有細搞
其實唔係要潑巴打你冷水,只要你入過啲移民谷睇過,你就會明白唔好話互助,香港人之間唔互害都已經偷笑。唔使搞啲咩聯誼組織,純粹政治組織就得。你個台係搭得穩既,啲人自己就會依附過嚟。旗幟越鮮明越好,主要以遊說為主,我覺得一定最穩陣。
我都話咗啦
「組織到邊個程度,取決於各地嘅人造化」
費拉不堪搞唔起身籠裡雞作反 都冇計架

只不過我覺得大方向就應該係噉做
而唔係指意嗰幾條友搞
佢哋乞到鬼佬錢夠自己食,唔使香港人繼續養,已經算偷笑

如果個組織下下都搞政治,畢竟唔係每個人都感興趣。

好似Sutton香港人搞嗰個 Friendship Festival,睇報導幾好吖
有得飲飲食食有得玩,一家大細,香港人同當地人,一齊娛樂,食下嘢傾下計
一來等d港人細路後生,可以每個禮拜聚下,等d人最好可以用粵語傾計,以呢d社區活動來維繫個社群同傳承個文化
二來等d鬼佬都認識下香港人、香港文化
仲有好似幫阿富汗人嗰個活動咪幾好
有錢或者有力嘅,去搞下活動做下義工,幫返當地嘅基層,回饋社會

講到尾就好似宗教噉,好似灣仔間錫克廟噉
一方面係自己人(sikh教徒)嘅「社區活動中心」,sikh教徒聚埋做d自己文化嘅嘢
另一方面歡迎所有人參觀、食碟齋飯,廣結善緣

我講嘅聯誼係呢d,而唔係支人街d支人風俗,坐埋一齊打牌賭錢唱K講是非

做到呢個基礎,維繫住個社群唔散,先有得再去話選d社群領袖,再去搞更advanced嘅功能
(如果平時都唔交流,三唔識七,點揀人呢?點防止俾「政棍」、「大台」騎劫呢?點鑑別藍屍,防止佢哋渾水摸魚呃自己人錢呢?)
仲有,我提出由下而上嘅idea,就係秉承「無大台」、「be water」
各個town有自己嘅local組織,各自獨立運作
政棍要騎劫,冇可能全部騎劫晒
藍屍/支那人要滲透,冇可能全部滲透得晒

如果只有一兩個離地嘅組織,專門做lobby嘅一班人
首先呢班人靠咩搵食?
你睇下依家眾志班國際線,出身好d嘅叫做屋企中產,差d嘅公屋仔,廿幾歲身家為零(ted hui做咗十年律師有幾百萬家底都仲好d)
容乜易為咗錢慢慢遺棄、背離自己原先嘅理想、自己嘅民族?
支聯會、白鴿黨有板睇,鳩叫口號,慢慢變質變成永續爭取民主。

另一方面,只得幾個組織、幾十個人,滲透就特別容易
呢一點我唔嘥口水,可以Google另一位支那反賊「編程隨想」,佢關於「單點」嘅論述
https://www.google.com/search?q=單點+site%3Aprogram-think.blogspot.com
增加、豐富一個系統嘅複雜度,有助於系統應對毀滅打擊
成日講主權在民
噉就唔該香港人做返主權行為出來
咪理人哋鬼佬點睇、認唔認你
打正自己旗號,當正自己已經係獨立國家、受壓迫民族

劉仲敬佢一個成世都喺新疆嘅四川後裔,都夠膽死打支蜀國嘅旗號出來
香港人驚乜柒啫
(我個人就對simon cheng有少少不滿。搞乜鬼「影子議會」。個名鬼鬼祟祟噉,同埋隱含對於現政權嘅承認。要搞就搞流亡議會、自由香港議會。大把人都批評過。
香港已經去到網球場宣言既時刻
https://lih.kg/aFnANzV
【一齊努力】香港影子議會秘書處祝大家Merry Christmas
https://lih.kg/gvLGfT
不過simon cheng已經算好,起碼肯搞。)

而我搞組織,就最怕識錯人
我只信交過「投名狀」嘅人
投名狀指佢做嘅某d行為,展現咗佢真實嘅堅定立場
譬如梁天琦喺外國返來坐監
何桂藍針對法庭一針見血嘅挑戰
梁繼平喺立法會露真容嗌人咪走、佔領、升級

到目前為止我只服梁天琦、何桂藍、梁繼平嘅啫

其它軟皮蛇一個都唔可靠
我只能講巴打你既理想係美好,但現實係殘酷既。如果你既計劃係成功既話,成品將係醜陋不堪。香港人既品性太差,太散沙化。如果巴打你係有心做嘢既話,建議專注遊說工作,盡快幫香港人脱離準華人身份先。呢樣先係最緊要。其他嘢就聽天由命,做緊既就繼續做,做唔到就由佢。老實講由此至終我服既只有朱牧民同鄭文傑,香港人嚟講係得佢地做到嘢,其餘唔係佢地既幫手就係呃飯食。切切實實咁搞個統一且可靠既政治性組織,要滲透就冇辦法,反正點滲透都唔會阻到大局,而且抓匪諜有MI5代勞,我反而覺得應該諗下點脱離準華人身份,點樣幫助身陷囹圄既義士,點樣幫助佢地流亡生活唔使憂柴憂米。佢地比起啲黃絲中產便車撚更需要幫助。
同你睇法差唔多
但我反而認為佯攻南海困陣
會由假打變真打
出面有巴打講話移民抗共
呢點錯唔哂

我成日主張推人走去外國
因為要為香港人搞番個大後方
無一個大後方
根本唔會做到咩lobbying/支援番香港本土既行動
其實而家你姨都話算唔準星辰大海先定八個大大先,只能夠話就算包主席佢地主攻台海都一定會輸,爭在台灣係可以抵抗幾耐。台灣頂到兩星期就一定唔洗死。當然我認為台灣應該是打一場頓巴斯式戰爭,咁對你國更有利。佢地無論點都會輸,但係台海一定冇南海輸得咁慘。
諗返起早幾年美國海軍陸戰隊做既兵棋推演,假設北韓同俄羅斯一齊同蚑那發難,波蘭,南韓同台灣同時受襲。海軍陸戰隊話佢地既增援順序係波蘭>南韓>台灣。仲話會叫陸自入台北打巷戰。

我就對陸自既戰鬥力好有懷疑,陸戰唔同海空戰,最重要就係戰意,而戰後既日本最缺既就係依樣當然俄羅斯同北韓會唔會同蚑那癲都好有疑問
契兄契弟會唔會反方向發兵
問題係日本係唔會干涉亞洲大陸,畢竟大東亞戰爭既影響太大,好難說服國民干涉大陸。所以陸自既問題唔大。半島應該會跟隨你國,俄佬好大機會同美國傾掂數,係最後關頭插你國一刀。所以日本亦係需要兩線作戰,一線日本海,一線台海。所以戰力解禁刻不容緩。尤其是海自。
南泡同火雞都係歸大陸體系❓
係咪複雜物堆本人
"台派法西斯去死 未登天子位先置殺人刀"
前者係,後者應該會中途跳反
咁美國撒出亞太既真空,得印度一個真係填補得晒?
唔會填補得晒,八個大大同印度一定係東南亞衝突。澳洲會插手,印尼預咗會分裂同衝突。越南同泰國會係印支半島衝突,越南亦會試圖北上滇粵,泰越會係雲南起衝突,如果香港有能力引英美勢力支援桂粵既話,英美有機會會同越南衝突。福建會自成一角,日本有機會支援江浙,八個大大同佢地有機會係湖北一帶衝突,同印度係四川陜西一帶衝突,俄佬食咗內蒙同滿洲,同八個大大係蒙疆交界同河北山東一帶衝突,當然日本有可能透過江浙支援山東,咁就有機會係山東衝突,但機會不大。湖南(桂粵一方)有機會同安徽(江浙一方)分咗江西。當然呢個係星辰大海先於八個大大既情況,如果係八個大大先既話,咁只有南方沿海各省先有機會被外部勢力扶值,其餘地方一定喺八個大大之手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞